Jos Alkoon suunnatessa tavoitteena on löytää hyvin kohtuuhintainen, mutta kuitenkin luonteikas punaviini, kannattaa askel suunnata Portugali-hyllylle. Siinä missä vastaavan hintaluokan eli noin 8-10 euron uuden maailman viinit ovat yleensä tappavan tylsiä, löytää portugalilaisista huomattavasti laajemman makupaletin.
Portugalin viinintuotanto on modernisoitunut nopeasti. Valitettavasti Alkon valikoimat ovat vielä melko suppeat, mutta Portugalin-matkalta voi tehdä löytöjä.
Portugalin viinikartan voisi karkeasti jakaa kahtia: yläkolmanneksen punaviini- ja portviinialueeseen, joka käsittää muun muassa ”punaviinikolmikon” Bairradan, Douron ja Dãon alueet, sekä eteläosaan, joka tuottaa mutkattomia puna- ja valkoviinejä.
Douron alue on varmasti Portugalin kuuluisin viinialue, kiitos portviinin. Tätä väkevöityä viiniä on osaltaan kiittäminen myös Douron tavallisten viinien noususta, sillä moni tuottaja on alkanut valmistaa laadukkaita punaviinejä samoista lajikkeista, joita käytetään portviinin valmistuksessa. Keskeisimpiä ovat portugalin omat lajikkeet Touriga Nacional ja Touriga Franca.
Douron laakson kuumassa ilmastossa viineihin kehittyy tiivis konsentraatio, ja ne viehättävätkin tyyliltään täyteläisten viinien ystäviä. Ensimmäisiä kuuluisia Douron punaviinejä lienee ollut Barca Velha.
Kun Dourosta laskeutuu hieman etelämmäksi ja siirtyy maan keskiosiin, tullaan Dãon viinialueelle. Se kuvastaa alueena ehkä parhaiten viime vuosien muutosta. Aiemmin viinintuotantoa hallitsivat osuusliikkeet, jotka valmistivat mitätöntä bulkkitavaraa paikalliseen kulutukseen. Johdonmukaisen kehitystyön tuloksena tilanne on kuitenkin muuttunut dramaattisesti.
Täällä viinityyli muuttuu Douroon verrattuna hieman kevyemmäksi, mutta samalla aromikkaan yrttiseksi ja maanläheiseksi. Alueen merkittävin rypäle on Jaen (Mencia). Viineissä yhdistyvät miellyttävä tumma marjaisuus, mausteisuus ja eloisa hapokkuus. Hieman arvokkaampia Dãon punaviinejä kannattaa kellaroida muutama vuosi.
Punaviinikolmikon villi kortti lienee Bairrada, joka pitää kiinni alueen omasta Baga-rypäleestä. Se on viininvalmistajalle haastava paksun kuorensa, hapokkuutensa ja tanniinisuutensa vuoksi, mutta osoittaa potentiaalinsa oikeissa käsissä.
Portugalin ruokakulttuuria on eniten muovannut meri. Merenelävien käyttö, mausteet ja erilaiset yllättävätkin kombinaatiot ovat leimaa-antavia portugalilaiselle keittiölle. Talvisen pakkaspäivän iloksi voisi punaviinin seuraksi kokeilla vaikkapa paikallista ”karjalanpaistia”, Cozido á portuguesaa.
Kolme portviiniä
003181, Conde de Monsul Tawny, Portugali, 15,98 e
Perinteinen taatelinen tawny port.
- Sikarille
305944, Ferreira 10 Years White Port, Portugali, 17,90 e (0,375 l)
Mielenkiintoinen kypsytetty valkoinen portviini.
- Aperitiiviksi
347904, Graham's Quinta dos Malvedos Vintage Port 2004, Portugali, 28,80 e (0,375 l)
Tyylikäs vuosikertaportviini.
- Kellariin 10 vuodeksi
Kolme edullista
403277 Tanquista Tinto, Portugali, 6,97 e
Lissabonin itäpuolelta tuleva mehukas, melko arkinen punaviini.
- Pasta
422137, Quinta da Espiga 2014, Portugali, 7,49 e
Hinta-laatusuhteeltaan Alkon parhaita arkiviinejä.
- Lihapata
436937, Portada, 7,98 e
Helppo ja mutkaton punaviini.
- Nyhtöpossu
Kokeile myös
477347 Carm 2012, Portugali, 13,48 e
Täyteläinen ja melko runsas punaviini Douron laaksosta.
- Paahtopaisti
406117, Torre de Coimbra 2012, Portugali, 9,48 e
Miellyttävä, tumman marjaisa ja mehevä viini Bairradan alueelta.
- Mausteinen kana
443117, Casa da Passarela Reserva 2009, Portugali, 19,89 e
Tyylikäs ja hieman arvokkaampi laatuviini Dãon alueelta.
- Riistapata