Keräilymarkkinoilla kohteen kauneudella ei välttämättä ole mitään tekemistä sen keräilyarvon kanssa. Tämän todisti taas Hagelstamin kuukausihuutokaupassa myyty rautasormus.
Vain häviävän pieni joukko Hagelstamin huutokauppasivuilla kävijöistä kiinnitti huomiota vaatimattomaan, 1960-luvun luokkasormusta muistuttavaan sormukseen, josta luettelossa mainitaan, että se on Pfadfinder-sormus – siis suomeksi partioliikkeen sormus. Se on kuitenkin sijoitettu luettelossa militaria-nimikkeen alle, ja lisäselvityksenä mainitaan, että se on Suomi/Saksa, numeroitu 87. Kaiverrus LL 25.2.1915. Provenienssi eli omistushistoria luvataan antaa ostajalle pyynnöstä.
Lähtöhinta tuntui monista varmasti jo korkealta – se oli 1 500 euroa. Myyntihinta provisioineen kohosi kuitenkin lähelle 5 000 euroa!
Kysymyksessä oli kuitenkin yksi kysytyimmistä jääkäriliikkeeseen liittyvistä keräilykohteista eli Pfadfinder-kurssisormus, jonka sai Suomesta Saksaan jääkärikoulutukseen lähteneistä suomalaisnuorista ensimmäisestä erästä valmistuneet noin 200 suomalaista. Ensimmäinen koulutuserähän kulki vielä partiolaisliikkeen nimen alla, jotta se ei herättäisi venäläisten viranomaisten huomiota. Kaikkiaan jääkärikoulutukseen osallistui lähes 1 900 vapaaehtoista.
Sormuksen harvinaisuudesta kertoo sekin, että vastaavaa ei ole ollut myytävänä julkisesti ainakaan pariinkymmeneen vuoteen.
Osa näistä rautasormuksista on varmasti hävitetty aikojen saatossa, kun niitä on pidetty arvottomina. Näinhän on käynyt monille muillekin arvotavaroille: erittäin monissa kodeissa on heitetty roskiin ja muutoin tuhottu nyt satojen eurojen arvoisia tavaroita talonpoikaishuonekaluista design-esineisiin.
Hagelstamin huutokauppa todisti myös osaltaan, että sotahistoriaan liittyvien esineiden keräilijöitä on paljon, eikä kiinnostus osoita hiipumisen merkkejä, vaikka sodan välittömästi kokeneiden määrä hiipuu vähitellen olemattomiin.
Ovenkahvoja yhä kaupan
Bukowskilla on kauden merkittävimmät huutokaupat niin Tukholmassa (vasarahuutokauppa Contemporary & Design 12.5.) kuin Helsingissäkin (online-huutokauppa Klassinen 28.5.asti). Tällä kertaa Tukholmassa on tarjolla aika paljon suomalaistakin designia, ja Helsingissä on puolestaan monia varsin kiinnostavia venäläiskohteita, joiden myyntimenestys on tavanomaistakin kiinnostavampaa seurata ruplan romahduksen ja sen jälkeisen hienoisen vahvistumisen jälkeen.
Tarjolla on mm. muutama Fabergén taidekäsityö sekä tunnetun venäläistaiteilijan Vladimir Makovskin Hääkulkue-öljyvärityö kooltaan 97x140 cm. Lähtöhinta on peräti 250 000 euroa, jolla Helsingistä saisi jo pienehkön kaksion.
Bukowskin Tukholman huutokaupassa on myynnissä mm. Birger Kaipiaisen 5 keramiikkatyötä sekä Oiva Toikan Kiikkuri-lintu 1970-luvun puolivälistä. Alvar Aallon mehiläispesiä löytyy useitakin – samoin Valaistustyön pronssinen ovenkahva, joka tällä kertaa on lähtöhinnaltaan 330-450 euroa. Näitähän on ihmeellisesti ilmaantunut yksittäin tai pareittain arvohuutokauppoihin eri puolilla maailmaa jopa yllättävän paljon.
Tynelliä USA:ssa
Aikaisemmin on ihmetelty mm. chicagolaisessa Wrightin huutokaupassa myytyjä Paavo Tynellin valaisimia suomalaiskirkoista, joista ne ovat jotenkin kulkeutuneet kansainvälisille huutokauppamarkkinoille saneerausten yhteydessä.
Nyt sellainen tuli markkinoille myös Yhdysvalloista Wesleyn metodistikirkosta Illinoisista.
Kirkkovalaisimesta kilpaili moni, ja hinta nousi sen mukaisesti. Tässä Wrightin Scandinavian design -huutokaupassa oli tarjolla kaikkiaan 13 Tynellin valaisinta, joista vain muutama jäi myymättä.
Pentti Avomaa
Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.