Molemmat laivayhtiöt ovat panostaneet ruokaan ja viineihin, kumpikin omalla tyylillään.
Sain maaliskuun alussa tilaisuuden teistata molempien ruotsinlaivojen viinivalikoiman sekä tutustua niiden à la carte -ravintoloihin. Valitsin kummaltakin laivalta tastingiin ennakkoon noin 25 viiniä ja lisäksi laivahenkilökunnan suositusviinit.
Viinit teistasin ensin sellaisinaan. Sen jälkeen valitsin vielä jatkoon kymmenkunta viiniä, jotka maistelin yhdessä ruuan kanssa. Tuloksena kummaltakin laivalta 1+9 viinisuositusta.
Yleisarviona voi todeta, että molemmat laivayhtiöt ovat panostaneet sekä viini- että ruokatarjontaan, vaikka lähestymistavat ovat erilaiset.
Viking on hieman maanläheisempi, ja parhaat viinilöydöt siellä tekee noin 12-19 euron hintahaarukassa, vaikkakin Essi Avellanin (MW) samppanjavalikoima erottuu tästä vielä omana kokonaisuutenaan.
Tallink Siljalla kilpailuetuna on Bon Vivantin viinibaari, joka tarjoaa asianharrastajalle mielenkiintoista ostettavaa, pääpaino on hintaluokassa 20-50 euroa. Toki joukkoon mahtuu edullisempiakin yllättäjiä, erityisesti taxfree-valikoimasta. Myös Tallink Siljalla on kiehtova samppanjavalikoima Bon Vivantissa.
Helsinki-Tukholma M/S Gabriella
Laivan à la Carte -ravintolan erityispiirteenä on 1990-luvulta lähtien ollut food garden -konsepti, jossa alku- ja jälkiruokia on saanut pienestä noutopöydästä (toki myös listalta) ja pääruuat tulevat lautasannoksina.
Konsepti on edelleen toimiva, ja laivan keittiö on pysynyt ruokatrendien kyydissä. Noutopöydän pienissä paloissa näkyi tarkoituksellinen ja lämminhenkinen retroilu erilaisina vannikkeina ja tuulihattuina. Keittiön trendituntemusta puolestaan edustivat annoksissa savustaminen, pikkelöinti ja confit.
Annosten esillepano oli moderni, mutta kuitenkin hyvin selkeä ja kaunis. Erityisesti pidin ruokalistan kielestä, jossa klassikkoannosten uudet tulkinnat oli selvästi kerrottu: ”Toast Skagen 2016” oli tyylikkäästi dekonstruoitu.
Ravintolan ruokahinnat ovat lähellä Helsingin tasoa. Kolmen ruokalajin menu maksoi 42 euroa ja viinipaketti 25 euroa.
M/S Gabriella meni telakalle huhtikuun alussa, ja laivan ravintolakonseptit uudistuvat.
Viinit ravintolassa ovat melko edullisia. Esimerkiksi laivan erinomainen samppanja Charles Heidsieck Brut Réserve maksaa 50 euroa, ja ulosmyyntihintaan 36,90 euroa sitä kannattaa ostaa pari pulloa myös kotiin.
Sekä ravintola- että taxfree-viinilistalta löytyy hyvin mietittyjä tuotteita eri hintaryhmistä ja erityisesti alle 20 euron tuotteissa on jopa löytöjä.
Hieman valikoimassa ihmetytti Gerard Bertrandin viinitalon laaja edustus, vaikka ihan kelpo viineistä onkin kyse.
Suosikkini Vikingillä
Scaia 2013, Italia, 11,90 e
Kisa suosikkipaikasta oli tiukka, mutta voittajaksi valikoitui tämä Venetosta tuleva eloisa ja monipuolinen italialaispunkku. Kiinnostavaksi sen tekee rypälelajike Corvina, jota melko harvoin tapaa sellaisenaan. Viini on tyyliltään moderni, miellyttävän hedelmäinen ja aromikartaltaan kiinnostava. Parhaimmillaan ruuan kanssa, vaikka tulevan grillauskauden yleisviiniksi.
Kolme valkoista
Freeclimber Riesling 2015, Saksa, 9,50 e
Laivan valkoviini on moderni Moselin valkoviini, jossa tuoksussa tyypillistä kukkaisuutta ja maussa luonnollisesti runsaat rieslingin hapot.
- Graavilohi ja sinappikastike
Gruber Röschitz Riesling 2014, Itävalta, 12,90 e
Hyvin tunnistettava ja tyypillinen, tuoksultaan kosiskeleva riesling, jonka maussa runsautta myös vaaleille lihoille.
- Paistetut muikut
Capricho Godello 2014, Espanja, 15,90 e
Bierzon alueelta tuleva kesäinen ja hurmaavan kukkainen valkoviini, jonka maussa kuitenkin syvyyttä ja runsautta.
- Savustetut ahvenet
Kolme punaista
Vilosell 2013, Espanja, 14,90 e
Etiketin puolesta tähän pulloon ei ensimmäiseksi tarttuisi, mutta itse viini osoittautuu tyylikkääksi, monipuoliseksi ja kiinnostavaksi ruokaviiniksi.
- Paahtopaisti
Il Bruciato, Italia, 17,90 e
Sekä tuoksultaan että makupaletiltaan elegantiksi ja melko ryhdikkääksi osoittautuvasta Bolgherin punaviinistä maksaisi enemmänkin.
- Riista
La Combe du Roy 2011, Ranska, 21,50 e
Tuoksultaan melko kosiskeleva ja maultaan runsas ja antava, samalla helposti lähestyttävä.
- Pippuripihvi
Kolme harrastajalle
K-Vintners Viognier 2014, USA, 24,90 e
Washingtonin alueelta tuleva moderni ja tyylikäs jenkkivalkkari, jota ei ole pilattu liialla tammella.
- Hummeri
Domaine H.Cauvard Clos de la Maladiere 2014, Ranska, 35,90 e
Beaunen alueen tyylikäs, jos kohta myös hintava valkoviini, joka on vasta elämänsä alkutaipaleella.
- Kellariin useammaksi vuodeksi
Colomé Authentico Malbec 2013, Argentiina, 24,90 e
Saltan alueelta tuleva hieno malbec, jossa tyylikkyys on saanut tilaa runsaudelta. Erottuu edukseen.
- Grillattu marmorifilee
Tukholma-Helsinki M/S Serenade
Bon Vivant konsepti Helsinki–Tukholma-välin laivoilla on peräisin jo parinkymmenen vuoden takaa ja onnistunut puhuttelemaan viininystäviä kaikki nämä vuodet.
Kun Silja siirtyi aikoinaan Tallinkin omistukseen, oli tuotteessa jonkin verran hapuilua, joka onneksi jäi väliaikaiseksi. Bon Vivantin erityisvahvuutena on asiansa osaava henkilökunta ja erityisesti laivan sommelier oli vilpittömän kiinnostunut ja omistautunut viinivalikoimalle. Niinpä teistingini Seranadella paisui hieman suunniteltua laajemmaksi, enkä valitettavasti pysty kaikkia viinejä tässä nostamaan esiin. Kysykää siis sommelierin suosituksia, kun matkustatte!
Bon Vivantin ruokatuote edusti takavuosina fine diningia, välillä jopa hieman kikkaillen, mutta nykyistä tuotetta on jonkin verran kansanomaistettu. Viiden ruokalajin menu nordic (109 e) edusti selkeää, mutta yllättävän perinteistä keittämistä. Annokset olivat maultaan kunnossa, mutta menun hintaan nähden olisi odottanut pientä wow-elämystä.
Erikoinen piirre Bon Vivantin suositusmenussa on sen viinipaketin ilmiselvä myyminen maahantuojalle kerrallaan, ja lopputulos on väistämättä kompromissi. Menun saa tilata myös ilman viinipakettia (ilman viinejä 75 e), joten kehotan tässäkin kohtaa luottamaan henkilökunnan suosituksiin, sillä laivan valikoimasta löytyy erittäin mielenkiintoisia tuotteita ruuan seuraksi.
Silja erottuu kilpailijastaan hieman tyyriimmillä, selvästi viiniharrastajalle tarkoitetuilla viineillään, vaikkakin yleiskuva laajenee, kun huomioi koko taxfree-valikoiman. Siitä löytyikin miellyttävä valkoviinitrio.
Bon Vivantin parhaat ostokset sijoittuvat pääosin 30 ja 50 euron välille, vaikka joukkoon mahtui myös pari edullisempaa. Erityisesti kannattaa kysellä Bon Vivantin samppanjavalikoiman tuotteita. Esimerkiksi herkullinen ja runsas Phillipponnatin Royal Reserve (54 e) on erinomainen ostos.
Suosikkini Siljalla
Peter Jakob Kühn Rheinschiefer Riesling 2014, Saksa, 19,90 e
Tuoksultaan vielä melko hentoinen nuorukainen, jonka rakenteessa aistii jo voimaa. Viini on erinomaisen tasapainoinen ja tyyliltään moderni, mutta puhuttelee vannoutunutta rieslingien ystävää. Rheingau on kuuluisa jykevistä hapoistaan, mutta tässä viinissä ne eivät ole läpitunkevia. Laatikollinen tätä kellariin on mainio ostos.
Kolme valkoista
Pratsch Rotenpüllen Grüner Veltliner, Itävalta, 10,90 e
Kuiva, melko runsas ja tyylikäs ruokaviini, joka soveltuu erityisesti lämpimiin kesäpäiviin. Erinomainen hinta.
- Savusiika
Domdechant Werner Riesling Kabinett 2014, Saksa, 13,90 e
Monipuolinen ja tyylikäs tuoksu ja maultaan hienon tasapainoinen, klassinen ja rodukas riesling.
- Paistettu kuha
Schloss Johannisberg Gelblack Riesling 2013, Saksa, 16,90 e
Tuoksultaan vielä sulkeutunut, mutta maultaan melko täyteläinen, runsas ja mineraalinen. Klassikko.
- Grillattu lohi
Kolme punaista
Jekel Pinot Noir 2012, USA, 12,90 e
Monteraysta kosiskeleva, tumman marjaisa ja kahvinen pinot noir, jossa ei ylitsevuotavaa hillomaisuutta.
- Nyhtöpossu
Château d’Arcins 2011, Ranska, 18,90 e
Avoin ja hyvin tyypillinen Bordeaux’n tuoksu. Tyyliltään klassinen ja tyylikäs punaviini bordeaux’n ystäville.
- Ankanrinta
Domaine de Tholomies 2011, Ranska, 19,50 e
Erikoinen, Minervoisista tuleva punaviini, joka oli tyrmätä tuoksullaan. Vaatii tunnin verran happea, ennen kuin avautui miellyttävän runsaaksi ja meheväksi.
- Entrecôte
Kolme harrastajalle
Tenuta di Ghizzano Veneroso 2011, Italia, 26,50 e
Hieno ja runsas tuoksu, joka jatkuu silkkisen suklaiseksi mauksi, jota eloisa hapokkuus piristää.
- Peuranfile
Prà amarone 2009, Italia, 47,90 e
Tuoksultaan tiukahko ja yrttinen, joten avaa hyvissä ajoin. Maku täyteläinen, runsas ja ryhdikäs.
- Kellariin viideksi vuodeksi
Àn Negra 2013, Espanja, 33,90 e
Erittäin mielenkiintoinen mallorcalainen punaviini, joka tarjoilee moniulotteisen tuoksu- ja makupaletin.
- Lampaankare