veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Schjerfbeckeistä luvassa miljoonia

10.11.2015

Maailmanluokan arvohuutokauppojen myyntiluetteloissa vilahtelee nyt poikkeuksellisen paljon suomalaisnimiä. Sotheby´sillä huutokaupataan joulukuussa neljä Helene Schjerfbeckin maalausta. 

Tunnetun huutokauppayhtiön Sotheby´sin joulukuun 16. päivänä Lontoossa pidettävässä huutokaupassa on myynnissä peräti neljä Helene Schjerfbeckin työtä. Ne tulevat kahdesta yksityiskokoelmasta.

Eniten odotuksia kohdistuu Vaaleatukkainen tyttö -maalaukseen. Sen hinta-arvio on 700 000 – 1 000 000 euroa. Sitä on verrattu Cezannen ja Toulouse-Lautrecin maalaustyyliin. Teos on viimeksi ollut esillä näyttelyssä 1980. Kun maalausta tutkittiin, kankaan toiselta puolelta löytyi luonnos Schjerfbeckin kuvakudoksen mieshahmosta. Sen päälle taiteilija on sutannut peittovärejä.

Helene Schjerfbeck: Vaaleatukkainen tyttö on vuodelta 1916.

Tämä teos oli esillä suomalaisen taiteen näyttelyssä Tukholmassa vuonna 1916, ja se oli hänen kymmenestä näyttelytyöstään ainoa, joka oli myynnissä. Sen osti Tukholmassa työskennellyt suomalainen insinööri Uno Donner, jonka Ossian-veli omisti Hyvinkään villatehtaan.

Sitruunoita visakoivukulhossa -asetelma on vuodelta 1934, joskin taiteilija viimeisteli sen vasta 10 vuotta myöhemmin. Sen hinta-arvio on 400 000 – 700 000 euroa.

Miekkailijan mallina on ollut herra Huolman. Hinta-arvio on 70 000 – 100 000 euroa. Kyseessä on akvarelli-, guassi- ja hiilityö.

Helene Schjerfbeck: Miekkailija, 1924.

Liinatukkainen poika on Schjerfbeckin varhaistuotantoajalta, jolloin taiteilija oli vasta 16 vuoden ikäinen. Sen hinta-arvio on 160 000 – 250 000 euroa. Arvioijat korostavat, että taiteilija käytti pojan paidassa jo tuolloin vaaleanpunaista väriä, jota hän suosi myös monissa myöhemmissä töissään.

Helene Schjerfbeck: Liinatukkainen poika on vuodelta 1878.

Nämä teokset tulevat näytille ennen huutokauppaa myös Suomeen. Ne ripustetaan esille Galerie Donnerille Helsinkiin 17. marraskuuta.

Sotheby´sin huutokaupassa on aiemminkin myyty Schjerfbeckin töitä. Niistä kuuluisin on Tanssikengät, josta seitsemän vuotta sitten maksettiin silloinen huippuhinta 3,9 miljoonaa euroa.

Pietarin suomalaiset Lontoossa

Niin Sotheby´s  kuin Christie´skin järjestävät korkeatasoiseen venäläiseen antiikkiin ja maalauksiin erikoistuneet huutokauppansa joulukuun alkupäivinä, ja molemmissa on tarjolla upeita hopeatöitä, joita suomalaissyntyiset kulta- ja hopeasepät ovat erityisesti Pietarissa valmistaneet mm. Fabergélle. Siellä on esimerkiksi Henrik Wigströmin tekemä jalokivin ja kullalla koristeltu kalkkunafiguuri, joka on vajaan 15 cm:n koostaan huolimatta lähtöhinnaltaan 100 000 – 140 000 euroa.

Suomalaista hopeasepän työtä siis keräilijät arvostavat erityisen korkealle vain silloin, kun se on brändätty Fabergén tai tsaarin ajan Venäjän kautta – ikävä kyllä.

Designia Chicagossa

Perinteinen pohjoismaiseen designiin keskittynyt huutokauppa järjestettiin jälleen Chicagossa 5. marraskuuta. Järjestäjänä oli korkeatasoiseen designiin erikoistunut huutokauppayhtiö Wright.

Suomalaistarjontaa oli keskimääräistä vähemmän. Esimerkiksi Paavo Tynellin valaisimia oli vain muutama, mutta hänen yleisamerikkalaiseen tyyliin sopivasta kattovalaisimestaan maksettiin kyllä melkoisen korkea hinta – yli 70 000 euroa. Osa suomalaiskohteista jäi myymättä, osin ehkä aika kovien lähtöhintojen takia. Esimerkiksi Kaj Franckin Kremlin kellot jäi myymättä, kun sen arviohinta oli 2 500 – 4 000 euroa.

Sen sijaan esimerkiksi Tapio Wirkkalan Rosenthalille suunnittelemasta isosta paperipussi-keramiikkamaljakosta maksettiin yllättävän paljon - noin 1 800 euroa. Se on vuodelta 1977 ja korkeudeltaan lähes 50 cm.

Ruotsalaismattoja oli jälleen tarjolla useita, ja hintataso säilyi korkeahkona.

Mattoja tarjolla Tukholmassakin

Myös Tukholmassa oli tarjolla niin Bukowskisin kuin Stockholms Auktionsverkin Moderna-huutokaupoissa melkoinen määrä moderneja mattoja – yhteensä noin 130. Lähes kaikki olivat kuuluisasta Märta Måås-Fjetterströmin ateljeesta. Moderna-huutokaupat olivat 20.-21. lokakuuta.

Matto Barbro Nilsson

Mattojen hinnat vaihtelivat suuresti mm. koon mukaan. Jotkut menivät alle 1 000 eurolla, mutta kalleimmat maksoivat jopa useita kymmeniä tuhansia euroja. 

Wirkkala-huutokauppa Hagelstamilla

Tapio Wirkkalan syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta, ja sen kunniaksi Hagelstamille on tulossa erikoishuutokauppa torstaina 19. marraskuuta. Se keskittyy Tapio Wirkkalan tuotantoon, ja luvassa on useita uniikkitöitä.

Tyra Lundgren taidelasia 1938, Helander

Helanderin huutokauppa on 14.-15. marraskuuta., ja tamperelaisen Annmari´sin 8. joulukuuta. Bukowskisin klassinen-huutokauppa käynnistyy marraskuun loppupuolella nettihuutokauppana, joka päättyy 8.-10. joulukuuta. Myös Hagelstamin vastaava – tosin vasarahuutokauppana - on ennen joulua.

Helanderin huutokaupassa ei yleensä ole pohjahintoja, mutta sellainen on seuraavassa huutokaupassa ainakin harvinaisella Omega Constellation -kellolla, jossa on 38 timanttia. Pohjahinta on 1 000 euroa. Toinen suojahintainen kohde on Tyra Lundgrenin taidelasi. 

Ruotsalaissyntyinen Tyra Lundgren oli kosmopoliitti, jonka lasi- ja keramiikkatöitä on tehty Italian ja Ruotsin ohella myös mm. Arabian tehtailla ja Riihimäen lasitehtaalla. Arvohuutokaupoissa on myyty mm. hänen suunnittelemiaan lasilintuja ja lehtimäisiä lasivatejaan 1930-luvulta. Muun muassa Arabian Koivunurpu- ja Pirkko-astiastot ovat myös hänen suunnittelemiaan.

Visatuoli Annmari´s

Hän on tunnettu myös pronssiveistoksistaan.

Pentti Avomaa

Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.

Kuvat: huutokauppayhtiöt

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti