veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Smörrebrödin paluu

Smörrebrödin paluu
7.8.2015

Kiinnostus skandinaaviseen ruokakulttuuriin, nopea syöminen ja leipäkulttuuri ovat nostaneet takaisin maailmankartalle klassikkoruuan, joka oli jo hätää kärsimässä. Kuuluisa tanskalainen voileipä on tehnyt paluun. Sen voi hyvin todeta Kööpenhaminassa vieraillessaan.

Viini Bernard-Massard Auxerrois 2013Vielä kymmenisen vuotta sitten oli Köpiksen kaduilta helpompi löytää aasialainen pikaruokapaikka tai välimerellinen bistro kuin tätä kansallisruokaa tarjoava laaturavintola. Nyt perinteiset smörrebrödit maistuvat myös nuorille ja trendikkäille.

Suomalaisille voileivän syöminen on ainakin yhtä tuttua kuin tanskalaisille. Voileipäperinteillä on samanlaiset juuret.

Kauniisti kootut tanskalaiset voileivät saivat alkunsa vasta 1800-luvun loppuvuosikymmeninä. Niiden kehittäjäksi mainitaan yleisesti viinikauppias ja krouvari Oskar Davidsen. Hänen vaimonsa alkoi tarjoilla suositussa viinituvassa voileipiä juomien kumppaniksi ja leivistä tuli asiakkaiden keskuudessa erittäin suosittuja.

Parhaimmillaan listalla oli noin 200 erilaista voileipää. Davidsenit ovat edelleen voileipäkulttuurin keskeisiä hahmoja Kööpenhaminassa, sillä tätä yli 125-vuotiasta ravintolaa Store Kongensgadella pitävät nykyään Oskarin jälkeläiset. Viidettä polvea edustaa lähes 80-vuotias Ida ja ravintolan päivittäisestä toiminnasta vastaa hänen poikansa Oskar.

Voileipien voittokulku jatkui pitkälle 1900-luvun puoliväliin. Voileipämestariksi kouluttautumiseen meni yli kolme vuotta. Voileipien tekeminen oli naisten ammatti ja parhaimmillaan alaa opiskeli satoja naisia vuodessa. Voileivät olivat tyypillisesti ravintola- ja juhlaruokaa.

Voileipien alamäki alkoi kuitenkin 1980-luvulla, kun koulutukseen ei enää satsattu:  leipiä alettiin valmistaa vähän sinnepäin. Myös raaka-aineista tingittiin ja leivistä tuli arkista pikaruokaa.

Leipien uusi tuleminen alkoi, kun tanskalaiskokit alkoivat menestyä ja oman maan ruokaperinteistä jälleen kiinnostuttiin.

Tanskalaisen voileivän salaisuus on periaatteessa yksinkertainen: erinomaiset raaka-aineet, mietityt ja melko yksinkertaiset yhdistelmät sekä kaunis esillepano. Leipänä käytetään ruisleipää, kun päällysteenä on lihaa. Vaalealle leivälle asetellaan yleensä kalat ja äyriäiset.

Vaikka variaatioita listalla saattaa olla satoja (Davidsenilla esimerkiksi on 250 erilaista leipää), on joukossa lähes varmasti muutamia suuria klassikoita. Näistä kuuluisimpia ovat Stjerneskud eli tähdenlento (paneroitu kampela, remoulade-kastike), Sol over Gudhjelm eli aurinko Gudhjelmin yllä (savusilli, sipuli, raaka keltuainen) sekä hovin eläinlääkärin Sigurd Keilgaardin mukaan nimetty eläinlääkärin iltapala ”Dyrlaegens natmad” (maksapasteija, suolaliha, lihaliemihyytelö).

Tanskalaisen voileivän seurana on perinteisesti juotu paikallista lager-olutta sekä snapsi – ja nämä puoltavat paikkaansa edelleenkin. Nykyisin yhä useampi valitsee seuraksi kivennäisveden, erityisesti lounasaikana.

Myös kuiva ja raikas valkoviini sopii hyvin juomaksi. Tämän kuukauden suosikiksi valitsin hieman eksoottisemman, luxemburgilaisen valkoviinin Auxxerrois-rypäleestä. Viini on miellyttävän hapokas, melko runsas ja kevyen yrttinen. Se sopii hyvin äyriäisiä ja kalaa sisältävien leipien kumppaniksi. smörrebröd 123RF

Kolme aterialle 

104417, Aalborg Jubilæums Akvavit, 25,90 e

Kellertävä, kuminainen ja melko yrttinen klassikko. 

  • Sol over Gudhjelm 

009414, Carlsberg Elephant, Tanska, 2,62 e (0,33 l)

Kööpenhaminalaispanimon raskaan sarjan tuote, jossa alkoholipitoisuus 7,2.

  • Paahtopaistileipä

2302, Gammel Dansk, Tanska, 14,98 e (0,35 l)

Kevyen lakritsinen ja mausteyrttinen katkero, jonka ennen löysi hotellin aamiaispöydästä.

  • Eläinlääkärin iltapala

Kolme edullista

008083, Santa Rita 120 Chardonnay 2014, Chile, 7,98 e

Melko runsas ja hedelmäinen chardonnay.

  • Possunpaisti ja paahdettu sipuli

518297, Perdeberg Winery Sauvignon Blanc Semillon 2013, Etelä-Afrikka, 7,98 e

Raikas ja yrttinen valkoviini.

  • Leivitetty kampela ja remoulade

565407, El Bar Argentino Viognier Chardonnay Chenin Blanc 2014, Argentiina, 7,98 e

Eettisen kaupan pirteä valkoviini.

  • Katkarapuleipä

Kokeile myös

007882, Zimmermann-Graeff Classic Riesling 2013, Saksa, 9,49 e

Laadukas puolikuiva riesling Pfalzista.

  • Sillileipä

007331, Laroche La Chevalière Cuvée Boisée Chardonnay 2014, Ranska, 10,98 e

Kuiva ja melko hapokas chardonnay Etelä-Ranskasta.

  • Vaaleat leikkeleet

006341, Jules Bernolin Beaujolais 2013, Ranska, 9,97 e

Pirteän marjaisa ja kevyt punaviini.

  • Maksapasteija

Risto Karmavuo

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti