Arvotavaroiden myynti on nopeaa tahtia siirtynyt vasarahuutokaupoista verkkoon. Lähes kaikissa arvohuutokaupoissa on jo mahdollisuus tehdä verkon kautta tarjouksia, vaikka lopullinen kilpahuuto käydäänkin vielä salissa meklarin vasaran paukkuessa.
Yhä useampi huutokauppayhtiö on jo siirtänyt ainakin osan huutokaupoistaan pelkästään verkkoon. Verkkohuutokaupan suuri etu on se, että ostopäätöstä voi puntaroida kotona pitkäänkin. Koko ajan on näkyvillä korkein tarjous, tieto siitä, onko alin hyväksyttävä hinta saavutettu, sekä millaisia tarjouksia on tehty.
Toisaalta, vaikka kohteista otetut kuvat ovat yleensä hyviä, kuva ei täysin korvaa kohteen näkemistä. Pettymyksiä voi tulla, jos kohde ei ihan vastaakaan mielikuvaa, joka esineestä on valokuvan perusteella syntynyt. Esimerkiksi öljyvärimaalaus näyttää usein varsin toisenlaiselta kuvassa kuin paikan päällä.
Huutokauppayhtiöt ovat lyhentäneet sanallisia esittelyjä kohteista minimiin, joten pettynyt ostaja ei voi vedota ainakaan saamaansa väärään tietoon. Jos esineessä on suoranaista vikaa – lasissa vaikkapa lohkeamaa tai raappeutumia, tai pöydän jalka huonosti kiinnitetty – maineestaan tarkat huutokaupat niistä kyllä kertovat.
Säännöt selville
Huutokappasäännöt saattavat verkossa poiketa toisistaan melkoisesti. Esimerkiksi jotkut huutokauppayhtiöt, kuten kansainvälisesti tunnetuin nettihuutokauppojen järjestäjä eBay, lopettavat esineen huutokaupan sekunnilleen silloin, kun aika on täysi. Näissä huutokaupoissa kokeneimmat huutajat jättävät tarjouksensa sekuntia, paria ennen kaupan sulkeutumista. Saksassa on laadittu tietokoneohjelma, jonka avulla pystyy jättämään tarjouksensa viime hetkellä.
Joissakin verkkohuutokaupoissa huutoaikaa lisätään vaikkapa kahdella minuutilla, jos tarjous tehdään juuri ennen huutokaupan sulkeutumista. Näin kilpailijalle tarjoutuu mahdollisuus tehdä korkeampi tarjous. Useinhan kilpahuuto käynnistyy vasta, kun huutoaika lähestyy loppuaan. Halutun esineen hinta voi jopa 2-3-kertaistua viimeisten minuuttien aikana.
Jos tekee ns. maksimihuudon, automaatti nostaa tarjousta nostoehtojen puitteissa asiakkaan määrittelemään maksimitarjoukseen asti. Kohteen voi saada maksimia halvemmallakin, jos kukaan ei tee korkeampia tarjouksia.
Yleensä huutokauppayhtiöt ilmoittavat sähköpostitse, jos joku on tehnyt korkeamman tarjouksen.
Kansainvälisissä huutokaupoissa on myös huomioitava aikavyöhykkeet. Kun kiinnostavan kohteen huutokaupan päättymisaika ilmaistaan vaikkapa 2.3. klo 20:07, on syytä tarkistaa, onko kysymyksessä sama aika myös Suomessa. Onneksi huutokauppayhtiöt yleensä näyttävät viimeisen vuorokauden aikana, paljonko aikaa huutokaupan päättymiseen on sekunnin tarkkuudella.
Tarjontaa Ruotsista
Arvotavaraa myyvistä verkkohuutokaupoista tunnetuin on Bukowskis Market. Myös Hagelstam on vaivihkaa käynnistellyt omaa online-huutokauppaansa. Verkkohuutokauppojen kansainvälistyminen kiristää kilpailua asiakkaista ja toisaalta laajentaa ostomahdollisuuksia.
Kuljetukset sujuvat nykyisin jo helposti. Esimerkiksi Bukowskis Market, Stockholms Auktionsverk ja Auctionet.comin kanssa yhteystyössä olevat huutokauppayhtiöt huolehtivat kohtuullisin korvauksin tavaroiden kuljetuksesta Helsinkiin.
Ruotsalaisella Auctionet.comilla on laajentumishalua varmasti Suomeenkin päin. Samaa voi sanoa myös Stockholms Auktionsverkin vuonna 2014 ostaneesta tanskalaisyrityksestä, jonka Lauritz.com-nettihuutokauppa lienee pohjoismaiden suurin arvoesineiden nettihuutokauppojen järjestäjä.
Kun nettihuutokauppaa pyörittää arvohuutokauppayhtiö, tavara on juuri sellainen, miksi se on kuvattu, rahaliikenne ostajalta myyjälle toimii luotettavasti ja tavaroiden kuljetus yhtiön näyttelytiloista ostajaa lähinnä olevaan varastotilaan yleensä järjestyy. Tavarat voi myös nähdä huutokauppaan asti yhtiön näyttelytiloissa.
Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija