veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Ukrainan kriisi varjostaa myös antiikkikauppaa

Ukrainan kriisi varjostaa  myös antiikkikauppaa
14.8.2014

Vaikka kesä yhä jatkuukin, syksyn huutokauppasesonki on jo käynnistynyt. Nyt jännitetään, miten Ukrainan kriisi vaikuttaa myös venäläisen taiteen ja antiikin kauppaan. Vaikutukset alkoivat lievästi näkyä jo keväällä, mutta kriisi on yhä pahentunut.

Monet huutokauppa-asiantuntijat ovat sitä mieltä, että rikkaimmilla venäläisillä on yhä niin varaa kuin haluakin ostaa venäläistä huipputaidetta ja -antiikkia, mutta keskinkertaisten teosten ja esineiden myynti saattaa kangerrella. Ainakin hintojen nousun povataan pysähtyvän kriisin seurauksena.

Mutta mitä hintoja katsotaan? Kun ruplan arvo on alentunut esimerkiksi suhteessa euroon, euroissa entisenhintainen esine on ruplaihmisille kallistunut voimakkaasti, mikä voi viedä intoa ostaa yleensäkin esineitä lännestä. Toisaalta voi into sijoittaa vaikkapa venäläistaiteeseen noustakin, jos otaksuu ruplan arvon jatkavan laskuaan. Eivätkä uusrikkaat venäläiset ole ainoita, jotka ostavat vanhaa venäläistä taidetta ja huippuantiikkia.

Tuleva kausi on siis aika jännittävä niin huutokauppojen kuin venäläistaidetta ja -antiikkia omistavienkin kannalta. Olisiko sittenkin kannattanut pistää myyntiin aikaisemmin? Vai kannattaisiko odottaa, kunnes kriisi on ohitse?

Mielenkiintoisia kunniamerkkejä

Kaikki arvohuutokaupat ovat kilvoitelleet saadakseen myyntiin vanhaa venäläistä arvotavaraa. Venäläisostajilla on suuri merkitys esimerkiksi Rahaliike Holmastolle, joka on myynyt heille huutokaupoissaan useita arvokkaita rahoja ja mitaleja. Niinpä Holmaston seuraavaa huutokauppaa odotellaan alalla mielenkiinnolla – onhan siellä tulossa myyntiin taas useita kiinnostavia ja arvokkaita tsaarin ajan kohteita.

Holmaston seuraava huutokauppa on lokakuun 11. päivänä, ja siellä on tarjolla muun muassa useita venäläisiä kunniamerkkejä. Kallein on Pyhän Annen ritarikunnan II luokan merkki, minkä tekee erityisen harvinaiseksi se, että merkki on myönnetty ei-kristitylle. Se näkyy kunniamerkin keskellä olevasta mustasta kotkan kuvasta. Merkki on kultaa ja emalia, ja sen minimihinta on peräti 15 000 euroa.

Toinen mielenkiintoinen kunniamerkki on Pyhän Vladimirin ritarikunnan rintamerkki, jossa on käytetty muun muassa kangasta ja nahkaakin. Merkki on aikoinaan luovutettu suomalaiselle senaattorille. Rintamerkin lähtöhinta on 3 000 euroa.

 

Uniikki Tynell

Tampereen huutokauppakamari aloittaa syyskautensa 9. syyskuuta. Myös Tampereella on myyty paljon arvokasta venäläistä antiikkia, ja sitä lienee luvassa nytkin.

Siellä on tulossa tarjolle myös hieno Paavo Tynellin suunnittelema kattovalaisin, jonka arvoa nostanee se, että kysymyksessä on uniikki tilaustyö tekstiilitaiteilija Greta Skogster-Lehtiselle. Hän ja Paavo Tynell työskentelivät yhdessä muun muassa useiden suomalaiskirkkojen suunnittelutyössä: Skogster-Lehtinen suunnitteli sisustusta ja Paavo Tynell valaisimet.

Tampereen syyskuun huutokauppaan tulee myös pari muuta Tynellin valaisinta.


Valaisimia tarjolla

Design-valaisimien arvostus näkyy, sillä niitä on lähes kaikissa arvohuutokaupoissa. Niinpä myös esimerkiksi Hagelstamin kuukausihuutokaupassa tiistaina 19.8. on myös tarjolla Paavo Tynellin valaisin ja lisäksi esimerkiksi Lisa Johansson-Papen, Alvar Aallon ja Yki Nummen valaisimia. Kysyntäkin näyttää jatkuvan hyvänä.

Suomen Filateliapalvelulla on 20.8. asti meneillään nettihuutokauppa, jossa on jälleen mitä erilaisimpia keräilykohteita postimerkkien lisäksi. Myytävänä on esimerkiksi vanhoja laskuja sekä muita yritysten lomakkeita vuosilta 1910–1950, yhteispainoltaan yli 9 kiloa. Tarjolla on myös vanhoja tinasotilaita, yli 400 kappaleen erä sikarivöitä sekä amerikansuomalaisten perustaman Sibelius-seuran papereita USA:sta vuodelta 1916. 

Syyskautensa ehtivät jo avata niin Helanderin huutokaupat kuin Huutokauppahuone Aleksikin. Helanderilla oli myynnissä mm. paljon Lotta Svärd -käyttö- ja muistoesineitä, jotka nousivat aika mukaviin hintoihin. Esimerkiksi maitokannu nousi huutomaksuineen yli 300 euroon ja neljä paria Lotta Svärd Pyhtää -merkittyjä Arabian kahviastioita maksoi huutomaksuineen yli 250 euroa.

 

Pentti Avomaa

Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija. 

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti