veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Valkoviini on hyvää seuraa juustolle

Valkoviini on hyvää seuraa juustolle
3.10.2014

Gastronomisessa maailmassa juustoilla on erityisasema herkkusuiden mielissä, sillä juusto on ehdottomasti osa klassista ateriaa.

503377 Carl Loewen Quant Riesling 2013, Saksa, kuva Alko

Ranskalainen 1700-luvun gastronomi Anthelme Brillat-Savarin totesi osuvasti: ”Ateria ilman juustoa on kuin silmäpuoli kaunotar.” Aterian yhteydessä juuston kanssa nautitaan viimeiset siemauksen pääruuan viiniä – tai avataan kokonaan uusi pullo!

Juusto osana ateriaa lienee johtanut tapaan tarjota juustojen kanssa punaviiniä. Kuitenkin valkoviinit olisivat usein maultaan paremmin juustojen kanssa yhteensopivia. 

Vaikka juustoja on lukematon määrä, on niitä yhdistävä piirre yleensä suola ja rasva. Näiden vastaparina viinissä tulee olla joko hapokkuutta tai makeutta. Näitä löytyy helpommin valkoviineistä.

Toki myös tanniinisessa punaviinissä on happoja, mutta tällainen jykevä viini monesti peittää juuston oman maun. Jykevät punaviinit sopivatkin lähinnä koville, pitkään kypsyneille juustoille. Hienomakuiset juustot, kuten erilaiset homejuustot, viihtyvät parhaiten aromikkaiden valkoviinien tai makeiden viinien seurassa.

Juustolautasen kanssa on nykyään muodikasta tarjota erilaisia hillokkeita ja muita makeita komponentteja. Ne sopivatkin hyvin yhteen suolaisen juuston kanssa, mutta asettavat samalla uusia vaatimuksia viininvalintaan.

Makea hilloke kuivattaa viiniä runsaasti, joten tällöin etenkin punaviinit saavat helposti hieman kitkerän maun. Jos siis haluat tarjota hillokkeita juustojen kanssa, tulisi viiniksi valita joko runsaan hedelmäinen viini tai makea viini. Tällöin hyvä vaihtoehto ovat erilaiset jälkiruokaviinit, jolloin juusto-hilloyhdistelmä ajaa samalla jälkiruuan virkaa.

Voit kokeilla vaikkapa Sauternesin alueen jalohomeisia viinejä tai Saksa-Itävalta-akselilta beerenauslese-viinejä. Ne sopivat loistavasti yhteen myös sinihomejuuston kanssa.

Mikäli haluat jättää enemmän tilaa itse juustolle, kannattaa juustotarjottimen lisäkkeiksi valita melko neutraaleja tarjottavia, vaikkapa päärynöitä, pähkinöitä ja vaaleaa leipää. Viinirypäleet eivät ole paras lisäke juustolle, sillä ne sisältävät melko runsaasti happoja, mikä vaikuttaa viinin makuun.

Juustotarjottimelle ei tarvita valtaisaa määrää juustoja. Kolme, neljä huolellisesti valittua juustoa on paljon parempi kuin kukkurallinen tarjotin. Valitse erityyppisiä juustoja niin maun, rakenteen kuin raaka-aineen suhteen, esimerkiksi yksi kova ja voimakas juusto, yksi valkohomejuusto, yksi lampaan- tai vuohenmaidosta valmistettu juusto sekä jokin raikas tuorejuusto. Jotta juustot olisivat parhaimmillaan, tulee niiden olla huoneenlämpöisiä.

Mikäli pitäisi nimetä yksi yleisviini juustotarjottimelle, on oma suosikkini puolikuiva, runsaan hapokas riesling, kuten tämä lokakuun kuukauden suosikki. Moselilainen Loewen viinitalo perustettiin vuonna 1803, ja se tuottaa pääasiassa riesling-viinejä.

Kokeile myös

461457 Château des Poupets Juliénas 2011, Ranska, 12,95 e

Beaujolais’n alueen kyläviineihin kuuluva kevyt ja hedelmäinen punaviini.

  • Hyvä yleisviini juustoille

553427 Mayer Wiener Gemischter Satz 2012, Itävalta, 14,75 e

Raikas ja aromikas sekoiteviini Wienistä.

  • Valkohomejuustot 

7221 Le Cardinal Cristal, Ranska, 8,98 e

Puolikuiva valkoinen bordeaux.

  • Tuoreet ja miedot juustot

Kolme klassikkoa

574887 Pascal Jolivet Sancerre Blanc, Ranska, 19,98e

Klassinen sauvignon blanc Loiren laaksosta.

  • Vuohenjuusto

579337 Gisselbrecht Gewurztraminer, Ranska, 13,69 e

Aromikas ja vähähappoinen ”gewü” on klassinen kumppani punakittijuustolle.

  • Munster

005072 Chateau Timberlay, Ranska, 12,99 e

Perinteinen bordeaux sopii koville juustoille.

  • Vanha gouda

Kolme edullista

478047 Amarone Armigero 2011, Italia, 25,90 e

Vertaistensa joukossa edullinen ostos.

  • Kovat ja kypsät juustot  

592277 Murfatlar Late Harvest Chardonnay, Romania, 8,94 e

Hieman tunkkaisen oloinen pullo, mutta arki-illan juustohetkeen sopiva.

  • Sinihomejuusto 

006915 Señorío de los Llanos Gran Reserva 2006, Espanja, 8,98 e

Kypsä ja hieman nahkainen vanhan tyylin espanjalainen.

  • Kova lampaanmaitojuusto

Risto Karmavuo on viiniasiantuntija ja Haaga-Helian lehtori 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti