Viinin ja ruuan liitossakin saattaa silloin tällöin esiintyä yllättäviä ryppyjä rakkaudessa, vaikka kaiken pitäisi olla kunnossa.
Perusmaut on kartoitettu ja viinivalintaa niiden pohjalta mietitty huolella. Missä siis vika, kun viini yhtäkkiä maistuukin aivan omituiselta ruuan kanssa, vaikka pullote on täysin kunnossa?
Luultavasti lautaselle on silloin päässyt jokin viinin ruokavihollisista, joka tekee tuhoa muuten huolella mietityssä yhdistelmässä. On muutamia ruoka-aineita, jotka jostakin syystä muuttavat viinin maun aivan omituiseksi. Niinpä niiden tunnistaminen auttaa välttämään virheitä, sekä löytämään soveltuvan viinin.
Ensimmäisen vihollisleiman saakoon niinkin yleinen ruoka-aine kuin kananmuna. Erityisesti keitetty kananmuna muokkaa viiniaistimuksen hyvinkin erikoiseksi. Kananmuna tekee viinistä metallisen makuisen, jopa hieman ”ruosteisen”.
Sinänsä ongelma ei ole suuri, koska pelkkien keitettyjen munien kanssa viiniä harvemmin nautitaan, mutta erityisesti monissa salaateissa käytetään munalohkoja, joten silloin asia on syytä huomioida.
Asiaa korjaa suola, joten munat kannattaa suolata kevyesti tai vaihtoehtoisesti katsoa, että muissa annoksen ainesosissa on suolaisuutta (esimerkiksi salaatinkastike). Viinin ominaisuuksista kannattaa kiinnittää huomio hapokkuuteen, joka myös korjaa tilannetta.
Toinen hyvin yleinen, ikäviä yllätyksiä tuottava aine on voimakas mauste. Erilaiset itämaiset maustesekoitukset (kuten curryt, masalat) sekä erityisesti chili vääntävät viinin makukarttaa vinksalleen.
Jos siis keittiöstä on valmistumassa tulista ruokaa, kiinnitä viininvalinnassa ennen kaikkea huomio mausteisuuteen, sillä se peittoaa normaalit perusmaut. Mausteisuus korostaa viinissä karvaita makuja, kuten tanniineja sekä hapokkuutta. Niinpä viinivalinnan tulisi olla hyvin hedelmäinen ja jopa hieman makea.
Tanniineja ei viinissä saa tulisten mausteiden kanssa olla oikeastaan yhtään. Monelle itämaiselle (esimerkiksi thai) ruualle sopii hyvin makeahko ja hedelmäinen valkoviini.
Edellä esiteltyjen ruoka-aineiden lisäksi ainakin runsas valkosipuli on vaikea pala viinille. Siinä missä lempeä valkosipulisuus sopii viinin seuraan mainiosti, tuo runsas valkosipulin (erityisesti raa’an!) käyttö ruokaan karvautta, joka talttuu viinin hapokkuudella.
Kevätkauden sesonkiherkku parsa puolestaan latistaa helposti viinin ja tappaa sen aromikkuuden. Sen seuraan sopiikin melko hapokas ja mineraalinen viini, klassikkona kuiva muscat.
Kuukauden suosikki tulee Itävallasta, Kremsin laaksosta. Sepp Moserin perheyritys on tehnyt laatuviinejä lähes parisataa vuotta ja osaavat erityisesti grüner veltlinerin käsittelyn. Viinin keskihapokas ja raikas luonne sovittaa sen monen erityyppisen ruuan kumppaniksi, sopien vaikka perinteiselle wieninleikkeelle.
Kokeile myös
488897 Neiss Pinot Noir Rosé 2013, Saksa, 13,99 e
Hyvin tyylikäs ja aromikas rosee Pfalzista.
*Nizzansalaatti
006341 Jules Bernolin Beaujolais 2013, Ranska, 9,98 e
Beaujolaisin alueen punaviinit tehdään pääsääntöisesti gamay’sta.
*Lammascurry
586027 Lindauer Cuvée Brut, Uusi-Seelanti, 12,30 e
Uusiseelantilainen, rutikuiva ja laadukas kuohuviini.
*Katkarapuleipä
Kolme klassikkoa
501387 Yali National Reserva Gewürztraminer 2013, Chile, 9,98 e
Tyypillisen ruusuinen ja hieman puolikuivan oloinen gewürztraminer.
*Chili-rapuwokki
580207 Brown Brothers Dry Muscat 2012, Australia, 9,98 e
Klassinen kuiva muscat tulee Alsacesta, mutta tässä hyvän hinta-laatusuhteen aussiserkku.
*Grillattu vihreä parsa
366666 Sardane Banyuls Grand Cru 2006, Ranska, 14,90 e (0,5l)
Eteläranskalainen Banyuls on turvallinen yleisvalinta suklaalle.
*Mudcake
Kolme edullista
582567 Savia Viva Familia Xarel.lo 2013, Espanja, 8,49 e
Penèdesin alueelta tuleva kuiva ja raikas valkoviini.
*Savukala
477357 Savia Viva Organic A Tinto 2011, 8,26 e
Edellisen punainen kumppani. Luomua.
*Pulled pork
436967 Portada 2011, Portugali, 7,98 e
Rehevä ja mausteinen punaviini Estremaduran alueelta.
*Mausteinen lihapata