Jos rahapula yllättää, apua voi löytyä panttilainaamosta. Millaisia tavaroita voi pantata ja kuinka paljon niitä vastaan voi saada lainaa? Haastateltavana aluejohtaja Riku Järviö Helsingin Pantista.
”Pantata voi melkein mitä vain irtainta omaisuutta, jolla on arvoa. Suosituimpia lainan vakuuksia ovat jalometallit, kultakorut, pöytähopeat, rannekellot ja esimerkiksi kotimainen design. Lisäksi erilaiset merkkilaukut, luksustuotteet ja soittimet. Myös esimerkiksi muumimukit ja taide-esineet sopivat pantattaviksi. Isompia, jopa kuusinumeroisia summia voi saada, jos panttaa asunto-osakkeita.”
Millaisin ehdoin lainaa saa?
”Jos kyseessä on lyhytaikainen laina, meiltä saa lainaa huomattavasti halvemmalla kuin pankista. Meillä lainoihin ei tule lainkaan perustamiskustannuksia. Lainan korko on 0,75–1,9 prosenttia kuukaudessa. Päälle tulevat säilytys- ja vakuutusmaksut, jotka ovat 0,75–1,9 prosenttia kuukaudessa, sillä meidän pitää säilyttää pantattu irtaimisto turvallisesti.”
Miten pitkäksi ajaksi tavaroita voi pantata?
”Normaali laina-aikamme on kolme kuukautta. Asiakas voi lunastaa tavaran vaikka seuraavana päivänä tai uusia lainan kolmen kuukauden jälkeen. Silloin laina jatkuu taas kolme kuukautta eteenpäin.”
Kuinka yleistä tavaroiden panttaaminen on?
”Olemme Suomen suurin panttitoimisto ja meidän kauttamme myönnetään noin 10 000 lainaa kuukaudessa. Luvussa ovat mukana sekä uudet että uusitut lainat. Markkinaosuutemme Suomessa on noin 65–70 prosenttia. Meillä on 12 toimipistettä.”
Miten paljon pantattuja tavaroita jää lunastamatta?
”Meillä 90 prosenttia tuotteista lunastetaan. Moni ei halua ottaa lainaa, jollei ole varmuutta, että tuotteen saa lunastettua takaisin. Jonkin verran tuotteita menee huutokauppaan.”
Kuka määrittele pantattavaksi tuotavien esineiden arvon?
”Toimipisteissämme työskentelee arvioitsijoita. Kun asiakas tulee esineen kanssa, arvioimme sen ja katsomme, että tuote on aito. Meillä on laaja tietopankki siitä, mihin hintaan arvoesineitä on myyty huutokaupoissa.”
Miten nopeasti tavarat menevät myyntiin, jos niitä ei lunasteta?
”Kolmen kuukauden jälkeen on yhden kuukauden varoaika. Sitten lähetämme vielä muistutuskirjeen asiakkaalle, että laina on erääntymässä. Toisaalta jotkut käyttävät meitä myyntikanavana. He voivat jättää asian hoitamatta, jos ovat luopumassa tavarasta.”
Mihin tavara päätyy, jos sitä ei lunasteta?
”Tuotteet päätyvät viikoittaisiin nettihuutokauppoihin, jossa ne löytävät uuden omistajan. Jos myytävästä esineestä saadaan huutokaupassa enemmän kuin lainapääoma, korot ja kulut, ylimenevä summa kuuluu asiakkaalle. Ylijäämän voi nostaa itselleen vuodenajan myyntipäivästä.”
Outi Airaksinen