Mökeistä anastetaan yleensä käyttöomaisuutta, työkaluja ja -koneita, ajoneuvoja kuten mopoja ja mönkijöitä sekä niiden siirtämiseen tarvittavia perävaunuja. Elektroniikka, aseet ja alkoholi houkuttelevat voroja. Kutsumattomat vieraat ilmestyvät kesämökeille, kun mökkikausi on ohi.
Tuhoja ja omaisuusvahinkoja kesämökillä on helppo estää: älä jätä arvokasta omaisuutta talveksi mökkiin. Jos arvotavaraa on pakko säilyttää mökillä, ota tavaroiden tunnisteet talteen ja kuvaa tavarat, opastaa poliisi.
Hyvä apu on myös naapuriapu: sovi naapureiden kanssa, että kaikki katsovat epäilyttävien kulkijoiden perään ja ottavat tarpeen vaatiessa yhteyttä poliisiin.
Mökeissä kierrellään, kun mökkikausi on ohitse eikä aktiivista valvontaa ole. Jos varotoimista ja valvonnasta huolimatta mökiltä anastetaan tavaraa, kannattaa tutkia netin kauppapaikkoja, jos vaikkapa lähialueella olisi tarjolla itselle tutun näköistä omaisuutta.
5 vinkkiä – näin estät mökkimurron
- Älä jätä arvo-omaisuutta saataville. Vie kaikki arvokas ja kiinnostava mökistä pois. Älä jätä aseita, alkoholia, elektroniikkaa, työkoneita eli ei mitään, jota on helppo myydä edelleen.
- Jos arvokkaampaa omaisuutta on pakko jättää mökille, kuvaa omaisuus ja ota mahdolliset tunnisteet ylös. Voit myös merkitä omaisuutesi.
- Jätä verhot avoimiksi. Näin varas näkee, ettei mökissä ole mitään anastettavaa.
- Murto- ja kameravalvontalaitteet sekä niistä kertovat tarrat ja kilvet toimivat selkeänä pelotteena.
- Sovi siitä, että kaikki mökkiläiset ja alueen muut asukkaat valvovat alueen turvallisuutta eli tarkkailevat epäilyttävien henkilöiden kulkua ja toimintaa sekä ilmoittavat niistä tarvittaessa poliisille. Kun rikollinen huomaa, että hänet on havaittu, hän ei yleensä jää alueelle vaan vaihtaa maisemaa.
Vinkit: Poliisihallitus
NUMERO 1 177 Viime vuonna poliisille ilmoitettiin 1 177 mökkumurtoa. Tämän vuoden syyskuun loppuun mennessä poliisille on ilmoitettu 856 murrosta.
Minna Petäinen