Vaikka vuosi 2021 oli meille kaikille vaikea, yhtä ihmisryhmää käy erityisesti sääliksi – viininviljelijöitä.
Heille vuosi 2021 jää historiaan poikkeuksellisen vaikeana. Joillain alueilla meno on ollut kuin suoraan ilmestyskirjasta. Kun ”normaalit” hallan, liiallisen sateiden ja kuivuuden uhkat eivät yksin riitä, vaan lisätuhoiksi saadaan vaikkapa kananmunankokoisia rakeita (Loiressa) tai tulvia ja mutavyöryjä (Saksassa), niin siinä on usko tekemiseen koetuksella.
Viiniteollisuus on yksi aloista, jotka ovat globaalin ilmastokriisin vaikutusten eturintamassa, sillä viljely erityisesti Euroopassa on hyvin sääherkkää. Yleisellä tasolla ilmastonmuutoksen lämpenemisvaikutus lyhentää köynnösten tärkeää lepokautta ja kesän kuumuus kypsentää rypäleet liian varhain, jolloin viinin selkärankana toimiva hapokkuus jää vähäiseksi.
Lisäksi lämpö yhdistettyinä sateisiin kasvattaa erilaisia homesieniä.
Erityisen kurjasti meni vuonna 2021 Ranskassa. Koko maa kärsi pitkästä hallajaksosta keväällä 2021, mikä tuhosi köynnösten kukintaa. Raekuuroja saatiin vielä kesälläkin, jolloin ne tuhosivat jo muodostuneita rypäleitä.
Pahimmillaan sadosta raportoitiin tuhoutuneen esimerkiksi Loiren laaksossa jopa 70 prosenttia, ja koko maan tasolla sadon arvioidaan jäävän pienimmäksi lähes puoleen vuosisataan. Kuvaavaa on, että perinteistä Beaujolais Nouveau -viiniä ei saatu lainkaan Alkoihin myyntiin.
Kovin paljon paremmin ei ole mennyt naapurimaissakaan. Yhtäältä kuivuus ja toisaalta rankkasateet ja tulvat ovat tuhonneet satoja niin Espanjassa, Portugalissa, Italiassa kuin Saksassakin.
Italiassa erityisen pahasti kärsi Toscana, joka sai osansa niin hallasta, rakeista kuin kuivuudestakin. Paikoitellen sadosta on menetetty jopa puolet.
Saadaanko vuodelta 2021 sitten mitään laseihin? Onneksi kyllä.
Se satomäärä, joka on saatu pelastettua, onkin sitten erityisen laadukas. Monet Bordeaux’n talot raportoivat pienestä, mutta erinomaisesta tuloksesta. Champagnessa erityisesti Chardonnay on selvinnyt hyvin.
Saksassa Moselin ja Reinin Rieslingit kukkivat myöhään, joten nekin selvisivät kevään kylmyydestä, ja sato näyttää hyvältä. Pohjois-Italian Piemontesta uutiset Barolo-tuottajilta ovat hyviä.
On varmasti liioiteltua sanoa, että olisi selvitty vain säikähdyksellä, mutta jotenkuten kuitenkin. Silti ‒ eipä käy kateeksi.
Kolme uutta viiniä
582487, Betulle Sauvignon 2019, Italia, 18,32 e
Friulun alueen ryhdikäs valkoviini.
- Rapupasta
955626, Tenuta di Nozzole La Forra Chianti Classico Riserva 2016, Italia, 34,90 e
Runsas ja monipuolinen chianti.
- Hirvenfilee
933623, Quinta Vale d’Aldeia ZIP Tinto 2018, Portugali, 13,98 e
Mehevä ja runsas punaviini Douron alueelta.
- Pataruuat
Tammikuun holittomat juomat
717726, Llopart Most Flor 2020, Espanja, 9,96 e (0,5 l)
Makea, mutta raikas ”viinimehu”.
- Mausteiset ruuat
599437, Dr. Loosen Riesling Sparkling Alcohol-Free, Saksa, 11,99 e
Laadukkaan tuottajan puolikuiva kuohuviini.
- Aperitiivi
918515, Undone No. 8 This is Not Vermouth, Saksa, 23,30 e
Erilaiset alkoholittomat “viinat” ovat nyt trendikkäitä.
- Illanviettoon
Kokeile myös näitä viinejä
535957, Vouvray V 2020, Ranska, 14,49 e
Hedelmäinen Chenin Blanc -rypäleestä valmistettu valkoviini
- Kanawokki
948727, Joseph Drouhin Mâcon-Villages 2020, Ranska, 16,99 e
Klassinen valkoinen Bourgognen valkoviini.
- Pikkusuolaiset
907945, Gaia de Chateau Puybarbe 2016, Ranska, 15,98 e
Suomalaispariskunnan Bordeaux’n Côte de Bourgissa tuottama punaviini.
- Karitsankaree
Risto Karmavuo
Viiniasiantuntija, Haaga-Helia AMK