veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Astia sieltä, toinen tuolta – rapujuhlissa teema yhdistää iloisen kattauksen

Astia sieltä, toinen tuolta – rapujuhlissa teema yhdistää iloisen kattauksen
2.8.2022

Kesäkodissamme Hangossa on tapana viettää kerran kesässä puutarhajuhlia. Tänä vuonna ne ajoittuivat rapukauden alkuun. Hain antiikkimarkkinoilta inspiraatiota juhlaa ja kattausta varten.

Rapujuhlat puutarhassa

Juhlakattauksen ei tarvitse koostua yhdestä ja samasta astiastosta. Rapujuhlissa nimenomaan teema yhdistää kattauksen kokonaisuudeksi. Eri aikakaudet tuovat juhlapöytään mukavaa kerroksellisuutta.

 Fiskarsin antiikkimarkkinoilla R. Muurin osastolla oli upea valikoima rapujuhliin sopivia astioita.

Pohjoismaisilla tehtailla on hienoja rapuaiheisia astiastoja. Ruotsalainen tarjoiluvati 1950-luvulta 100 e. Antiikkiliike R. Muuri.

Englantilainen raputarjoilukulho 1920–30-luvulra 100 e. Antiikkiliike R. Muuri.

Jo antiikin kreikkalaiset ja roomalaiset uskoivat jauhettujen rapujen toimivan lääkkeenä erilaisiin sairauksiin. Euroopassa rapuja on syöty jo niinkin varhain kuin 1500-luvulla. Ne olivat kalan ohessa munkkien paastoruokaa, ja munkkiluostarien lammikoissa alettiin myös viljellä rapuja.

Pohjoismaista tiedetään, että rapuja on nautittu illallisilla ainakin Tanskan kuningatar Kristiinan aikaan vuonna 1504. Ilmeisesti samoihin aikoihin rapuja istutettiin myös Suomen vesistöihin.

Rapuja tarjoillaan tyypillisesti leivän kanssa. Kaunis paahtoleipäteline 32 e. VSE Helsinki.

Muista kattaa pöytään myös vesikannuja. Tyylikkäät antiikkiset viina-astiat toimivat myös hienosti vesikannuina.

Kumelan snapsipullo kuuluu asiaan.

Muista myös vesiastia käsienpesua varten. Seppeleen voi laittaa kruunuksi päähän. Astia ja seppeleet olivat myynnissä Fiskarsin antiikkitapahtumassa Antik Helenin osastolla.

Rapujuhlat ovat alkujaan eurooppalainen ilmiö. Nykyisen kaltaiset rapujuhlat saivat alkunsa 1800-luvun Pariisista, josta se kantautui myös pohjoismaihin ja Pietariin. Se oli tuolloin yläluokan juhla.

1800-luvun muistelmissa ja kirjeissä mainitaan eri kartanoissa vietettyjä rapukekkereitä. 1960-luvulla rapujuhlia alettiin juhlia laajemmin. Erityisen suosittu rapujuhla on Ruotsissa ja Suomessa varsinkin suomenruotsalaisissa piireissä. Rapuja toki nautitaan myös muualla Euroopassa. 

Erojakin löytyy: pohjoismaissa tilli kuuluu tiiviisti yhteen rapujen kanssa, muualla rapujen maustamisessa on enemmän variaatiota.

Hassunhauska tuhka-astia sopii hyvin kattaukseen. Esine oli myynnissä yksityisellä myyjällä Billnäsin Antiikki- ja Perinnetapahtumassa.

Rapujuhlia voi viettää myös pienellä porukalla ja lasten kanssa. Punainen liina tekee juhlan.

rapujuhlat

Myös jälkiruuissa voi panostaa juhlan punaisen teemaväriin.

Ravustuskausi käynnistyi tänä vuonna 21.heinäkuuta. Tuolloin vietetään ”Kräftpremiärejä” eli perinteistä vuoden ensimmäisen rapusaaliin juhlaa.

Tyypillisesti rapujuhlaa vietetään ulkona, mikä onkin hyvä, sillä rapujen syönti ei ole aina siistiä puuhaa. Punainen asu, hassut hatut, kaulurit ja snapsilaulut kuuluvat asiaan.  Etiketin mukaan ensikertalaista kuuluu opastaa, kuinka rapu nautitaan oikeaoppisesti.

Juhlissa pihallamme kaikui nauru ja laulu pimenevässä kesäillassa lyhtyjen valossa. Mukavia juhlia!

Katja Weiland-Särmälä

Filosofian tohtori, taidehistorioitsija ja esinetutkija

Kuvat: Katja Weiland-Särmälä

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti