Polttimoiden laadussa on suuria eroja, pahimmillaan ne hajoavat parissa päivässä tai jopa vahingoittavat autoa. Kopioitakin on runsaasti liikkeellä, Amsterdamin Schipolin lentokentältä on löytynyt jopa koko kontillinen vääriä polttimoita.
Tunnetuista tuotemerkeistä Euroopan markkinoita hallitsevat Philips ja Osram tekevät itse polttimonsa. Kolmas merkittävä polttimoiden valmistaja on GE. Muut vahvoina brändeinä tunnetut merkit kuten Bosch ja Hella ostavat ne alihankkijoilta.
Pienempien valmistajien joukossa laatu vaihtelee: esimerkiksi ruotsalaisella Mekonomenilla on hyviä tuotteita kun taas monilla muilla toimijoilla on todella heikkolaatuisia polttimoita. Kiinasta ja Japanista voi kuulemma saada hyviäkin polttimoita, mutta ne myös maksavat. Halvat polttimot ovat yleensä huonoja eivätkä välttämättä täytä edes Euroopassa valoille asetettuja määräyksiä.
Kestoikäkin voi olla surkea: suomalainen kuluttaja osti hiljattain halpahallista ksenonpolttimot 20 eurolla, maksoi niiden asennuksen ja polttimot kestivät käyttöä kaksi päivää.
Kopiot riesana ja vaarana
Myös kopiot ovat ongelmana, esimerkiksi Philipsin ksenonvaloja kopioidaan todella paljon ja kopioita on näkynyt Suomessakin. Muun muassa Hollannissa ja Brittein saarilla on tullut ilmi tapauksia, joissa autokorjaamoissa on vaihdettu kopiopolttimoita asiakkaiden autoihin.
Aitojen polttimoiden erottamiseksi kopioista Philips on lisännyt pakkauksiin tarran, jonka avulla tuotteen aitouden voi tarkistaa yhtiön verkkosivuilta. Lumiledsin edustajat muistuttavatkin, että polttimon vaihtavalta mekaanikolta voi pyytää tarran tarkastettavaksi.
”Kopiot hajoavat nopeasti. Mutta jos kopiopolttimo räjähtää, umpiokin on pilalla. Ja se voi tuhota auton sähköjärjestelmääkin”, Lumiledsin liiketoiminnan kehitysjohtaja Toni Tammi kertoo.
Huonot polttimot näkyvät liikenteessä: jos niiden geometrinen tarkkuus ei ole riittävä, valot näyttävät minne sattuu ja häikäisevät muita tiellä liikkujia.