Me autoilijat olemme ilmeisen nurkumatta mukautuneet varsin lyhyisiin takuisiin. Erityisesti uusien autojen ”tynkätakuut” koskevat monia eurooppalaisia automerkkejä. On suorastaan outoa, että vallitseva varsinaisen takuun kesto on monessa tapauksessa ainoastaan kaksi vuotta.
Kauko-Idän, erityisesti Etelä-Korean, autonvalmistajat ovat valinneet toisenlaisen lähestymistavan. Saavuttaakseen tukevan aseman Euroopan markkinoilla ne ovat ottaneet keinovalikoimaansa jo aikaa sitten seitsemän vuoden takuun. Aluksi matkarajoitteeksi asetettiin 150 000 ajokilometriä. Hiljakkoin julkistettiin takuu, joka on voimassa ajokilometrilukemasta riippumatta.
Japanilaiset ovat jo kauan liputtaneet pääasiassa 3 v/100 000 km -takuun puolesta. Mitsubishi pistää vielä pari vuotta paremmaksi samoin ajokilometrilukemin. Myös ranskalaismerkit ovat omaksuneet japanilaiskäytännön. Renault tosin tarjoaa neljän vuoden takuuaikaa.
Useimpien eurooppalaisautojen takuu on pääsääntöisesti kahden vuoden mittainen ilman kilometrirajaa. Mm. Jaguar ja Land Rover ovat kuitenkin päätyneet kolmeen vuoteen, Ford viiteen. Vaihtelua on siis melkoisesti. Tietenkin hyvä myyntimenestys houkuttelee lyhyisiin takuuaikoihin. Mutta, mutta…
Vaikka asiaa vääntelisi ja kääntelisi miten päin tahansa ja huomioisi erilaisten myyntikampanjoiden vauhdittamiseksi luodut takuut, kokonaisuudessa on rukkaamista. On toki ymmärrettävää, että yritysmaailman lait ulottuvat myös takuukäytäntöön. Kaikki tietysti maksaa.
Auton hankintaa pähkäilevän kannalta tarjotun takuun kestolla – jos kohta myös sisällöllä – on kasvava merkitys. Ovathan nykyautot tulvillaan erilaisia järjestelmiä. Voidaan jopa kärjistäen sanoa, että tämän päivän autolla ja takavuosien ajokilla ai ole juuri muuta yhteistä kuin neljä pyörää ja ratti. Niinpä takuu on autonkäyttäjälle entistä tärkeämpi.