Vaikka Euroopan viinintuotantoalueet olisivat huomattavasti lähempänä, suomalaisten suosikkimaana pysyy Chile. Se pitää kärkipaikkaa sekä puna- että valkoviinien myyntitilastoissa.
Chileläisiä punaviinejä myytiin viime vuonna 4,4 miljoonaa litraa ja valkoisia 4,8 miljoonaa litraa. Molemmissa ryhmissä oli tosin maltillista laskua.
Chileläisten viinien suosiota selittänee niiden helppo, hedelmäisyysvetoinen makuprofiili. Lisäksi tarjonta on pitkään painottunut hyvin edullisiin viineihin. Chileä onkin voinut pitää viinimaailman Toyotana – ei herätä intohimoja, mutta toimii. Tähän on kuitenkin tulossa muutos, mikäli Chilen viininviljelijöitä on uskominen.
Chile on tunnistanut tämän ”markettiviini”-imagohaasteen tuotannossaan. Lisäksi kaupalliset trendit suosivat nykyään persoonallisempia tuotteita, joissa myös vastuullinen tuotanto korostuu.
Chile onkin käynnistänyt uuden strategian viinimarkkinoinnissa, jossa tilaa saavat vain kuluttajahinnaltaan yli 10 euron viinit.
Tavoitteena on muokata maan viinien profiilia laadukkaampaan suuntaan, ja strategia näyttää toimivan. Esimerkiksi tärkeillä Kiinan markkinoilla Chilen viinien keskihinta on noussut jo 20 prosenttia (thedrinksbusiness.com).
Myös ilmaston lämpeneminen haastaa maan viinintuotantoa. Chilen maatalousjärjestön (ANIAE) joulukuussa julkaisemassa satoennusteessa tilanne näkyy hyvin. Pohjoiset alueet kärsivät kuivuudesta siinä missä maan keskiosan vaiheilla olevalla Maipon viinintuotantoalueella tulvii. Se puolestaan johtaa erilaisten sienitautien yleistymiseen.
Viljelijät etsivätkin koko ajan uusia viljelyalueita ja lajikkeita, ja katse on kääntynyt etelään. Erityisen kiinnostava on Biobion laakso noin 500 kilometriä Santiagosta etelään. Suomessakin hyvin tunnettu Cono Sur on istuttanut sinne selkeästi viileän ilmaston lajikkeita kuten Rieslingia, Gewürztramineria ja Pinot Noiria.
Rohkeimmat menevät vielä kauemmaksi etelään. Osornon aluetta pidetään hyvin potentiaalisena erityisesti kuohuviinien tuotannolle.
Tämän kuukauden suosikkiviini Llai Llai Pinot Noir 2021 on hyvä esimerkki nykyisestä kehityssuunnasta. Viini tulee jo mainitulta Biobion alueelta, jossa sijoitusyhtiö Bethia osti toiminnassa olevan viinitilan, tavoitteenaan tuottaa premiumviinejä.
Tuottajaksi ilmoitetaan Bodegas Dos Andes, joka on vuonna 1986 lanseerattu markkinointinimi sekä Chilessä että Andien toisella puolen Argentiinassa tuotetuille viineille.
Lajikkeena viinissä on Pinot Noir, jota viljellään perinteisesti viileillä alueilla. Viini on tyyliltään moderni ja hinnaltaan selvästi kyykkyhyllyltä erottuva, kuitenkin maltillinen. Tämäntyyppisissä viineissä saattaa hyvinkin olla Chilen viinituotannon tulevaisuuden perusta.
Kolme uutta punaviiniä
408637, Cloudline Pinot Noir 2022, Yhdysvallat, 25,01 e
Oregonin alueelta tuleva tyylikäs punaviini.
- Ankanrinta
427277, Famiglia Grillo Organic Red 2022 paperipullo, Italia, 14,79 e
Kaikkein mielenkiintoisinta tässä viinissä on pakkaus – paperipullo!
- Tomaattinen pasta
905736, Raimat El Moli Cabernet Sauvignon Syrah 2019, Espanja, 17,50 e
Roteva katalonialainen punaviini.
- Pippuripihvi
Kolme kiinnostavaa
453237, Dama Juana Pipeño País 2022, Chile, 15,26 e
Lähes kadonneesta ja nyt elvytetystä Pais-lajikkeesta tehty punaviini.
- Jänispata
401557, Mayu Gran Reserva Carmenere 2020, Chile, 14,98 e
500 km Santiagosta pohjoiseen olevalta Elquin alueelta tuleva voimakas punaviini.
- Hirvipaisti
556357, Montes Sparkling Angel Brut, Chile, 21,78 e
Montes on ollut premiumviinien edelläkävijä Chilessä.
- Aperitiivi
Kokeile myös
472367, Gracia de Chile Malbec 2019, Chile, 13,49 e
Biobion alueelta tuleva, viljelysalaa kasvattava malbec.
- Karitsankyljykset
926086, Tayu 1865 Pinot Noir 2019, Chile, 18,34 e
Myös isot tuottajat, kuten San Pedro, ovat löytäneet Biobion.
- Possufilee
578227, Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling Organic 2022, Chile, 15,48 e
Luomutuotantoa oleva raikas riesling Biobiosta.
- Kampasimpukat
Risto Karmavuo
Viiniasiantuntija, Haaga-Helia AMK