Kevään arvohuutokaupat niin Suomessa kuin Ruotsissakin ovat osoittaneet, että skandinaavisen designin arvostus on nyt korkeammalla kuin koskaan aiemmin.
Skandinaavisen designin kansainvälisen arvostuksen mittarina voi pitää chicagolaisen, korkealaatuiseen designiin erikoistuneen Wrightin huutokauppaa 18.5.
Kohteita näyttäisi olevan jopa aiempaa enemmän, ja suomalaisia esineitä on aiempaa useammilta taiteilijoilta. On Alvar Aallon huonekaluja, Paavo Tynellin valaisimia, keramiikkaa viideltä suomalaistaiteilijalta. Tarjolla on myös designlasia. Onpa joukkoon päässyt myös mm. Gunvor Olin-Grönqvistin Arabialle suunnittelema keramiikkalautanen, josta arviohinta on melkoisen korkea eli 2 000–3 000 euroa. Lautanen on kooltaan 60 x 28 x 5 cm.
Merkittävä osa esineistä on tullut myyntiin floridalaisen keräilijän kokoelmista.
Skandinaavista pelkistettyä linjaa edustavat huonekalut ovat huutokaupassa näyttävimmin esillä. Niitä on erityisesti Tanskasta. Ruotsalaista designia edustavat jälleen erityisesti signeeratut matot, joita on tarjolla kuitenkin aiempaa vähemmän. Wrightilla oli aiemmin yksi pelkästään näihin mattoihin erikoistunut huutokauppa, mutta sen tarjonta tulvahti liian suureksi jopa Yhdysvaltain designmarkkinoilla.
Bukowskisilla ruotsalaisia mattoja
Ruotsalaismattoja on ollut myynnissä jatkuvasti myös tukholmalaisissa arvohuutokaupoissa, ja tarjonnan kasvusta huolimatta monista matoista on maksettu huippuhintoja. Asiaan tarkemmin perehtymättömän kannattaa arvostaa erityisesti AB Märta Måås-Fjetterströmin kutomon mattoja ja seinävaatteita, mutta toisaalta hintaerot suunnittelijoiden välillä ovat erittäin suuret.
Bukowskisin Tukholman Modern Art + Design -huutokaupassa oli tarjolla peräti yli 40 ruotsalaista designmattoa.Ne kävivät varsin hyvin kaupaksi isosta tarjonnasta huolimatta.
Bukowskisin huutokaupassa olleet suomalaiset designesineet arvostettiin myös varsin korkealle. Hyvinä esimerkkeinä olivat Rut Brykin lintureliefi, josta maksettiin pienistä reunavioista huolimatta noin 9 000 euroa sekä Birger Kaipiaisen lintuvati, joka nousi noin 20 000 euroon.
Kirves ja pölkky
Varsin ristiriitaisia tunteita herättävä moderni veistos oli tarjolla tukholmalaisessa Stockholm Auktionsverkin huutokaupassa 11.5. Kuvanveistäjä on Dick Bengtsson (1936–1989), ja veistoksen nimi ytimekkäästi Kirves – Yxan.
Veistos on kaksiosainen eli kirveen saa irti puupölkystä kääntämällä, kuten jokainen mökkiläinen taiteen ulkopuolisessa reaalimaailmassa tietää. Pölkky on maalattu. Teos on aiemmin vaihtanut omistajaa samaisen Stockholms Auktionsverkin huutokaupassa runsaat 10 vuotta sitten. Teoksen arviohinta oli nyt 4 000–5 000 euroa.
Ainakin tuon veistoksen kaveriksi sopisi hyvin niin ikään Stockholms Auktionsverkin Moderna-huutokaupassa myyty Axel Einar Hjorthin Utö-jakkara, joka on peräisin 1930-luvulta ja tehty ruotsalaista tavarataloketjua NK:ta (Nordiska Kompaniet) varten.
Arvokas rupla Holmastolla
Rahaliike Holmaston seuraavassa huutokaupassa 20.5. on myytävänä todellinen harvinaisuus, jonka autenttisuutta ei kuitenkaan sataprosenttisesti pystytä takaamaan. Kysymyksessä on ruplan kolikko vuodelta 1762, jonka melkoisella varmuudella oletetaan olevan koeraha. Kolikon lähtöhinta on peräti 50 000 euroa.
Toukokuussa on useita muitakin merkittäviä arvohuutokauppoja – esimerkiksi Bukowskis Helsingin Art & Antiques -huutokauppa, joka käynnistyi nettihuutokauppana 11.5., Bukowskisin Tukholman kellohuutokauppa 16.5., Helanderin huutokauppa 13.–14.5., Hagelstamin Classic-huutokauppa 18.5., Aleksin sekä Annmari´sin huutokaupat 25.5. ja Suomen Filateliapalvelun Hellman-huutokauppa 26.5.
Suomalaiset ja suomalaissyntyiset valokuvataiteilijat ovat hyvin edustettuina Tukholman Bukowskisin Contemporary-huutokaupassa, joka pidetään 16.5.
Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.