veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Eero Järnefelt luotti klassiseen tyyliin – parhaat teokset vaihtavat omistajaa, kun talous porskuttaa

Eero Järnefelt luotti klassiseen tyyliin – parhaat teokset vaihtavat omistajaa, kun talous porskuttaa
3.9.2019

Eero Järnefelt (1863–1937) on suomalaisten rakastama klassikkotaiteilija.

Järnefelt opiskeli Taideyhdistyksen piirustuskoulussa, Pietarin taideakatemiassa sekä Pariisissa kuuluisassa Académie Julianissa. Lisäksi hän teki lukuisia opintomatkoja Italiaan ja vieraili muun muassa Krimillä. Taiteilija debytoi vuonna 1881. Hän signeerasi teoksiaan myös tovin nimellä Eero Rauta.

Eero Järnefelt: Ranskalainen viinikapakka. 1888. Maalaus. 61 cm x 74 cm. Kokoelma: Antell. Kansallisgalleria/Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria/Antti Kuivalainen.

Eero Järnefeltin pääasiallinen tekniikka 1800-luvulla oli maalaus, mutta 1900-luvulla hän kiinnostui myös taidegrafiikasta, joissa aiheina olivat maisemat tai luonnon yksityiskohdat. Hän teki myös julkisia teoksia, muun muassa Helsingin Johanneksen kirkon sekä Raahen kirkon alttaritaulut.

Autonomian aikana vuonna 1898 Järnefelt osallistui Pietarissa kuuluisan taidekriitikon ja Mir iskusstvan johtohahmon Sergei Pavlovitsin järjestämään venäläis-suomalaiseen taidenäyttelyyn. Venäläinen ruhtinatar ja taidemesenaatti Maria Tenisheva osti näyttelystä muutamia Järnefeltin teoksia, ja nämä työt kuuluvat nykyään Eremitaasin kokoelmaan.

Järnefelt opetti Helsingin yliopiston piirustussalissa aina vuoteen 1928 asti.

Eero Järnefelt ei innostunut modernismista

Järnefelt ei innostunut 1900-luvun alussa Suomeen virranneista modernismiin liittyneistä taidevaikutteista, vaan piti oman tyylinsä. Kilpatoveri ja nimensä suomentanut Akseli Gallen-Kallela olikin suositumpi kuin klassisen tyylinsä säilyttänyt aatelistaustainen Eero Järnefelt.

Järnefelt alkoi keskittyä yhä enemmän virallisten muotokuvien maalaamiseen. Silti taiteilija piti vuonna 1910 yksityisnäyttelyn Ateneumissa, ja hänen maalaamansa isokokoinen Suomalainen järvimaisema sijoitettiin julkiselle paraatipaikalle Helsingin rautatieasemalle vuonna 1911.

Vuonna 1913 tuon ajan huippugalleria Salon Strindberg järjesti Järnefeltin näyttelyn, myöhemmin myös Galerie Hörhammer esittele taiteilijan teoksia. Näitä erilaisia uraan liittyviä kunnianosoituksia tuli joka vuosi lisää. 1910-luvulla Eero Järnefelt oli uransa huipulla ja matkalla legendaksi. Seuraavat vuosikymmenet näyttivät, että hänestä tuli suomalaisen taiteen klassikkotaiteilija. Klassikko, joka ei koskaan unohdu tai kuole.

Professorin arvonimen vuonna 1912 saanut Eero Järnefelt oli myös Suomen Taideakatemian jäsen ja puheenjohtaja, Helsingin yliopiston kunniatohtori ja Ruotsin Taideakatemian ulkomainen jäsen.

Sijoittajalle teos 1880-luvulta tai 1890-luvulta

Sijoitusmielessä Järnefeltin parhaat vuosikymmenet osuvat 1880- ja 1890-luvuille. Lisäksi näillä vuosikymmenillä tehdyillä teoksilla pitää olla vahvistettu provenienssi. Hän teki hienoja maalauksia myös 1930-luvulle asti, mutta niiden hinnat ovat aikaisempiin vuosikymmeniin verrattuna edullisempia.

Taiteilija teki myös kevyemmän tekniikan teoksia, muun muassa guasseja, pastelleja, vesivärietsauksia, vesiväritöitä ja sekatekniikkaa. Taidemarkkinoilla on ollut eniten myynnissä juuri taiteilijan kevyemmän tekniikan teoksia, joita taiteilija teki ahkerasti. Lisäksi Järnefeltin öljymaalaukset ovat melko kalliita.

Taiteilijan parhaat teokset 1800-luvun lopulta hyvän provenienssin kera saavuttavat jälkimarkkinoilla helposti yli 100 000 euron hinnan. Monet Järnefeltin maalaukset ovat sijoituskohteita, ja siksi taiteilijan parhaimpia teoksia tulee huutokaupattavaksi yleensä vain talouden korkeasuhdanteessa ja korkeilla hinnoilla.

Viime vuosina, kun taloudessa ei ole mennyt hyvin, Eero Järnefeltin teoksia on myyty 6 000–26 000 eurolla. Näillä teoksilla ei ole ollut erityisiä taustatietoja, jotka nostaisivat hintoja. Suurin osa Järnefeltin parhaista teoksista on museoissa, mutta yksityiskokoelmissakin löytyy hienoja teoksia. 

Pienikokoisia armeija-aiheisia etsauksia on huutokaupattu noin 500 eurolla.

Varo väärennöksiä

Koska Eero Järnefelt on yksi rakastetuimmista taiteilijoistamme ja samalla klassikkotaiteilija, on hänen nimiinsä joskus tehty myös väärennöksiä. Siksi Järnefeltin teos kannattaa ostaa vain ammattikauppiaalta. Jos myyntihinta on korkea, teoksen aitous kannattaa tarkistuttaa konservaattorilta ennen ostoa.

Lisää tietoa taiteilijan elämästä ja tuotannosta saa taiteilijan nimeä kantavan Eero Järnefeltin seuran verkkosivuilta

Pauliina Littorin 

Rahat, verot, työ & eläke, koti