Palstaa kirjoittaessani oli ulkona poikkeuksellisen lämmin syksyinen ilta, joten ajatus kylmistä pakkaspäivistä tuntui vielä oudon kaukaiselta. Jos niitä edes tulee. Ehkä samanlaisia aatoksia on keskieurooppalaisella viininvljelijällä, joka haikailee purevaa alkutalven pakkasta. Ilman sitä ei nimittäin synny upeaa eisweinia eli jääviiniä.
Jäätyneinä poimituista rypäleistä valmistettava intensiivisen makea eiswein on ennen kaikkea saksalainen ja itävaltalainen erikoisuus. Se on harvinainen ja kallis viinilaatu, sillä valmistaminen on riskipeliä säiden armoilla.
Kypsät rypäleet jäävät tarhoille ja altistuvat jalohomeelle, odottaen ilman muuttumista pakastavaksi. Kostean lämpiminä syksyinä jalohomeen sijaan saattavat rypäleisiin hyvinkin iskeä muut hometaudit ja sato on pilalla.
Jotta rypäleet saadaan asianmukaisesti poimia eisweinin valmistukseen, pitää lämpötilan olla vähintään seitsemän astetta pakkasen puolella. Tällöin rypäleissä vielä oleva vesi on kristallisoitunut ja puristuksessa saadaan talteen rypäleen korkeasokerinen loppumassa.
Voikin olla, että viininystävälle kannattaa hankkia muutamia pulloja eisweinia joululahjaksi nyt, sillä ilmastonmuutoksen myötä tämä viinityyppi saattaa jäädä Euroopassa kokonaan historiaan.
Euroopan ulkopuolella jääviiniä tuotetaan erityisesti Kanadassa, jossa sen nimi on luonnollisesti ice wine. Tuotanto alkoi melko myöhään, 1970-luvun lopulla. Maailman tietoisuuteen nämä viinit tulivat vuosikymmen myöhemmin, kun Inniskillin Wines voitti Grand Prix d’Honeurin Ranskan viiniexpossa 1991.
Kanadassa ice winen tuotanto on keskittynyt erityisesti Ontarioon Niagaran alueelle sekä British Columbiaan.
Kuten kaikki vaikeasti valmistettavat ja siten kalliit tuotteet, on jääviinikin saanut helppoheikit liikkeelle. Mikään ei ole niin yksinkertaista kuin rypäleiden pakastaminen. Se on paljon varmempaa kuin suotuisten säiden odottelu. Mikäli siis törmäät halpaan jääviiniin, niin kyseessä on melko varmasti ”pakkastavarasta” valmistettu tuote, joka saa jäädä hyllyyn odottelemaan seuraavaa uhria.
Alkossa on tällä hetkellä kaksi eisweinia. Kuukauden suosikkimme on niistä se edullisempi. Viinintuottaja on Nittnausin perhe Itävallan Burgenlandista, Neusiedl-järven itärannalta. Viininviljelyperinne on kulkenut suvussa jo yli 300 vuoden ajan, joten tietotaitoa varmasti riittää.
Neusiedl-järven ympäristö on kuuluisa makeista viineistään ja perhe viljelee tällä hetkellä 57 hehtaaria. Viinissä on eisweinille tyypillinen runsas makeus, sekä intensiivinen hedelmäisyys ja hunajaisuus. Se sopii erinomaisesti paitsi lahjaksi, myös jälkiruuaksi sellaisenaan tai aterianpäätteeksi sinihomejuustonokareen kera.
Kolme juomaa joulupöytään
522847, Château Ksara Blanc de Blancs 2014, Libanon, 13,89 e
Runsas ja vivahteikas valkoviini, jossa myös hyvin happoja.
- Kalapöytä
407097, Tsantali Halkidiki Limnio Merlot 2016, Kreikka, 9,98 e
Erittäin miellyttävä uusi tuttavuus, joka tarjoaa enemmän kuin hinta antaisi odottaa.
- Kinkun kaveri
943916, Becherovka, Tsekki, 21,55 e (0,5l)
Klassinen Becherovka maistuu joululta.
- Ruokaähkyyn ja glögiin
Kokeile myös
557004 Mülheimer Helenenkloster Riesling Eiswein 2004, Saksa, 99,90e (0,375 l)
Jos lompakko kestää, on tässä klassinen Moselin eiswein. Erikoiserä.
- Kellariin
928994, Red Leaf Vidal Icewine 2015, Kanada, 26,99 e (0,375 l)
Niagaran alueelta tuleva Vidal-rypäleestä valmistettu ice wine.
- Homejuusto
918844, Pillitteri Riesling Reserve Icewine 2013, Kanada, 40,19 e (0,375 l)
Pillitteri on yksi tunnetuimmista ice winen tuottajista Kanadassa.
- Jälkiruuaksi sellaisenaan
Kolme uutta
428937, J.W. Huesgen Pinot Noir 2016, Saksa, 10,49 e
Mukavan marjaisa ja keskitäyteläinen punaviini.
- Suolaiset piiraat
569667, Domaine Labbé Savoie Abymes 2017, Ranska, 12,99 e
Erikoisemmalta viinialueelta Savoiesta tuleva valkoviini. Erikoiserä.
- Juustofondue
948287, Livio Felluga Sharis 2017, Italia, 19,99 e
Felluga on hankkinut mainetta valkoviineillään.
- Savukala