Ellen Favorin (1853–1919) on tunnettu suomalainen kultakauden maisemamaalari. Taiteilija muutti lapsuudessaan usein, sillä isä työskenteli pappina. Perheessä korostettiin lasten ja erityisesti tyttöjen koulutusta. Tämä oli hyvä asia, sillä Ellen oli taiteellisesti hyvin lahjakas ja kunnianhimoinen.
Ellen Favorin opiskeli useaan otteeseen, ensin Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa Helsingissä 1871–1872 ja vielä vuosina 1873–1874. Näiden opintojen välissä hän opiskeli Tukholmassa taideteollisuuskoulussa. Ellen Favorin opiskeli taidetta myös Münchenissä ja Düsseldorfissa. Hän teki opintomatkoja Italiaan, Sveitsiin, Tanskaan ja Pariisiin.
Lahjakkuudestaan ja korkeasta koulutuksestaan huolimatta, Ellen Favorinin kohtalo oli sama kuin monella muullakin hänen aikakautensa naistaiteilijalla: aikalaiset eivät arvostaneet hänen taidettaan.
Maalaustyyli oli pikkutarkka
Düsseldorfin koulukunta oli suosittu ja erittäin arvostettu 1820–1860-luvuilla. Tämän jälkeen alkoi tulla uusia taidevirtauksia, mutta Ellen Favorin oli omaksunut romanttisrealistisen düsseldorfilaisen pikkutarkan maalaustyylin ja pysytteli uskollisena omaksumalleen tyylille.
Kun taiteilijan tyyli ei uusiutunut tarpeeksi, hän jäi lopulta Suomessa aikalaistaiteilijoiden keskuudessa hieman paitsioon. Moni 1800-luvun loppupuolen taiteilija sai Pariisissa kokemusta ja koulutusta taiteen uusista tyylisuunnista, ja he toivat nämä uutuudet Suomeen.
Useat keräilijät pitivät Ellen Favorinin tuotantoa liian vanhanaikaisena. Kului sata vuotta ennen kuin Ellen Favorinin taiteen arvostus nousi tasolle, joka sille kuuluu. Nyt hän on noussut osaksi suomalaista kuvataiteen klassikkogenreä.
Ellen Favorin otti osaa myös Suomen Taiteilijain näyttelyihin vuosina 1892, 1896, 1897 ja 1899. Taiteilija maalasi paljon Lohjan maisemia, rantoja, järviä, puroja ja harjuja. Kaksi vuotta sitten Lohjan Museossa oli Ellen Favorinin tuotantoa esittelevä näyttely. Esillä olevat työt olivat Lohjan kaupungin omistuksessa sekä lainassa paikallisilta yksityiskeräilijöiltä.
Teoksia tarjolla maltillisesti
Ellenin Favorinin tuotannon tunnettu erikoisuus ovat miniatyyrimaalaukset, ja useimmat hänen teoksensa ovatkin pienikokoisia. Taidemarkkinoilla Ellen Favorinin teoksia on myynnissä maltillisesti, mutta säännöllisesti.
Koska maalaukset ovat kooltaan pieniä, ovat teosten hinnat pysytelleet kohtuullisina.
Ellen Favorinin isokokoisimmat työt, jotka ovat periaatteessa keskikokoisia, ovat yleensä hänen kalleimpia teoksiaan. Näitä isompia töitä on kuitenkin harvoin myynnissä. Hyvä esimerkki kookkaamman teoksen hinnoittelusta on taannoin Bukowskisilla huutokaupattu Favorinin kaunis ja herkkä järvimaisemamaalaus (100 cm x 60 cm), jonka loppuhinnaksi tuli 11 000 euroa.
Stockholm Auktionsverketin online-huutokaupassa Ruotsissa myytiin Ellen Favorinin syysmaisemaa esittävä maalaus (54 cm x 39cm) noin 2 000 eurolla. Tämä hinta oli lähempänä viime vuosina toteutuneita huutokauppahintoja.
Jos työ on selvästi kalliimpi, on teoksen provenienssissa eli taustatiedoissa paljon arvokkaita merkintöjä. Teos on esimerkiksi osallistunut tärkeään näyttelyyn tai ollut tutkimuskohteena eri kirjoissa. Ja kuten jo totesin aiemmin, todennäköisesti tällainen työ on kooltaan suurempi.
Taiteilija signeerasi työnsä yleensä kirjaimin EF.
Ellen Favorinin nimiin tehtyihin väärennöksiin en ole itse törmännyt enkä ole liioin niistä kuullut. Silti hänenkin tapauksessaan pitää olla varovainen, sillä Favorin on tunnettu klassikkotaiteilija, teokset ovat suhteellisen korkeissa hinnoissa ja ne myyvät hyvin.
Sijoitusmielessä Favorinin 1870-luvun lopun sekä 1880-luvun ja 1890-luvun alun teoksiin kannattaa satsata. Mitä tunnetummasta paikasta teos on maalattu, sitä todennäköisemmin se kasvattaa keräilijöiden nostalgiatunteita, ja tämä puolestaan nostaa teoksen hintaa.
Kaikkein arvostetuimpia Ellen Favorinin teoksia ovat kuitenkin hänen aitoon düsseldorfilaiseen tyylin tekemänsä maalaukset.
Pauliina Laitinen-Littorin