Taidemarkkinoilla on kautta aikojen ollut mukana myös huijareita. Nousukausi saa uudet ja vanhatkin väärennökset liikkeelle.
Suomessa olemme tyypillisesti luottaneet asiantuntevalta vaikuttavaan taidemyyjään. Siksi teosten tarkistuksia on yleensä tehty vasta jälkikäteen, kun joku kylään tullut vieras on epäillyt työn aitoutta.
On erittäin tärkeää toimia nopeasti väärennösepäilyssä, sillä Suomen laki on kuluttajan puolella vain lyhyen aikaa. Periaatteessa vain kolme vuotta ja maksimissaan 10 vuotta.
Keneltä uskaltaa ostaa?
Huijari ei välttämättä ole se, joka myy taidetta rötkyvaatteissa auton peräkontista raviradalla. Hän voi yhtä hyvin olla myyjä, joka pukeutuu, puhuu ja käyttäytyy parhaiten.
Perussääntö on, että vanhaa suositun klassikkotaiteilijan signeeraamaa maalausta ei saisi ostaa muulta kuin taideasiantuntijalta. Jos myyjänä kuitenkin on joku muu, pitäisi itse tarkistaa teoksen aitous ennen ostoa käyttäen omia asiantuntijoita.
Jos myyjä kauppaa montaa arvoteosta samaan aikaan, pitää olla erityisen huolellinen. Sama pätee, jos myyjä näyttää muita dokumentteja kuin taustatietoja teoksen omistajista tai kuntoraportin.
Vaadi kuitti myyjältä
Arvotaidetta ei saisi ikinä ostaa ilman, että kaupasta saa kuitin. Ei siinäkään tapauksessa, että raha ei vaihda omistajaa. Kunnollisessa kuitissa pitää näkyä teoksen nimi, koko, vuosiluku, mahdolliset taustatiedot teoksesta, tarkat tiedot myyjästä ja myyjän allekirjoitus.
Aitousepäilyt kohdistuvat pääsääntöisesti vain vanhaan, noin 40 klassikkotaiteilijan tuotantoon. Jos ostat vanhan taideteoksen yksityishenkilöltä, varmista aina ennen ostoa, että myyjä lupaa antaa kuitin. Pyydä myös hetki mietintäaikaa, jotta ehdit tarkistaa teoksen aitouden sekä hinnan muilta taidekauppiaita.
Laboratorio tutkii pigmentit
Teosten tutkimiseen tarvittava tekniikka ja asiantuntemus ovat kehittyneet. Jyväskylään on perustettu taideteosten aitoutta teknisesti ja taidehistoriallisesti tarkistava laboratorio Resenart, johon kaikki yksityiset ja julkiset toimijat voivat ottaa yhteyttä.
”Pystymme ajoittamaan teoksen aina. Usein saamme selville myös taiteilijan, sillä usean taiteilijan pigmenttejä on tutkittu ja vertailumateriaalia on paljon. Tutkiminen kannattaa aina, sillä teoksista pystytään saamaan uutta tietoa, joka usein nostaa teoksen arvoa”, sanoo Resenartin markkinoinnista vastaava Laura Aineslahti.
Aineslahden mukaan taideteostarkastuksen perushinta on 950 euroa. Tarkastuksessa kuvataan taideteoksen pinta ja maalikerrosten alla olevat aluspiirrokset sekä tutkitaan erityisen tarkasti signeerausalue.
Asiakas saa tutkimusraportin, jossa kerrotaan voiko kyseinen teos kuulua kyseisen taiteilijan tuotantoon. Resenartissa voidaan tutkia maalausten ja veistosten lisäksi myös keramiikkaa, metalleja ja mineraaleja sekä arkeologista esineistöä.
Taideostajan muistilista
1. Tutki itse ensin taiteilijan tuotannosta tehtyjä kirjoja esimerkiksi kirjastossa tai Kuvataiteen keskusarkistossa.
2. Yritä ajoittaa työ taiteilijan tiettyyn aikakauteen. Tarkista vastaavatko tyyli, signeeraus, aihe ja materiaalit taiteilijan kyseisenä ajankohtana käyttämiä.
3. Selvitä kaikki mahdollinen tieto. Milloin esimerkiksi teos on ostettu ja keneltä?
4. Ota valokuvia työstä edestä ja takaa ja lähikuva signeerauksesta. Tiedustele kuvien perusteella mielipidettä muutamalta eri taidekauppiaalta.
5. Ota yhteys yksityiseen konservaattoriin (lisätiedot Konservaattoriliitto). Tarkista, kuka on kyseisen taiteilijan paras asiantuntija.
6. Kirjaa ylös kaikki epäilyksesi, miksi työ ei olisi aito. Hae jokaiseen vastaus.
7. Yritä saada teos saman taiteilijan vastaavan aidon työn rinnalle vertailtavaksi.
8. Myös teoksen kehyksillä on suuri merkitys.
9. Ostoksesta on aina saatava kuitti. Jos sitä ei kuitenkaan ole, yritä löytää muu dokumentti kaupasta.
10. Toimi nopeasti. Jos selviää, että hankittu työ on väärennetty, pyydä heti myyjää palauttamaan hankintahinta. Jos myyjä ei suostu yhteistyöhön, ota yhteys poliisiin.
Muistilistan neuvot sopivat myös, jos jälkikäteen pitää todistaa teoksen aitous.
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidemarkkinoiden asiantuntija