veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Esko Tirrosen sensuellit naiskuvaukset ovat ikonisia taideteoksia

Esko Tirrosen sensuellit naiskuvaukset ovat ikonisia taideteoksia
29.8.2022

Esko Tirronen (1934–2011) on arvostettu suomalainen taidemaalari, joka tunnetaan ehkä parhaiten sensuelleista naisten kehojen kuvauksista.

Tirronen edusti avantgardetaiteilijana Suomen ensimmäisiä abstrakteja informalisteja 1950-luvun loppupuolella ja 1960-luvun alussa. Myöhemmin hänen tyylinsä muuttui pikkutarkoista ruiskumaalauskuvauksista fotorealismin kautta puoliabstraktiksi.

Esko Tirronen: Objekti. 1970, öljy kankaalle, 118 × 130 cm. Skopin kokoelma Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen. © Kuvasto 2022.

Esko Tirronen opiskeli Suomen Taideakatemiassa vuosina 1955–1959. Opettajina toimivat muun muassa Sam Vanni, Tapani Raittila ja Tuulikki Pietilä.

Vuonna 1960, heti valmistumisensa jälkeen, Tirronen osallistui Nuorten näyttelyyn, jossa hänet otettiin vastaan hyvin. Tirronen edusti Suomea Venetsian biennaalissa vuonna 1962. Ars-näyttelyihin Tirronen osallistui vuosina 1961 ja 1974.

Tirronen oli Kymen läänintaiteilija vuosina 1973–1975. Tirronen kuului myös taidemaailmassa kuuluisaan Marraskuulaiset-taiteilijaryhmään.

Lahden taideinstituutissa Tirronen opetti vuosina 1975–1982 ja toimi koulun rehtorina vuosina 1982–1985.

Esko Tirroselle myönnettiin valtion taidepalkinto neljä kertaa: vuosina 1960, 1962, 1966 ja 1968.

Naishahmot Tirrosen tunnetuin aihe

Informalismi jäi suhteellisen lyhyeksi kaudeksi Tirrosen tuotannossa. Hän siirtyi 1960-luvun lopulla figuratiiviseen taiteeseen ja teki välillä surrealistisiakin piirteitä omaavia teoksia. 1970-luvulla maalatut naishahmot ovat tunnetuin ja ikonisin aihe Tirrosen tuotannossa.

Tirronen maalasi pääasiassa öljymaalauksia, joskus myös vesiväreillä, temperalla, akryylillä ja ruiskumaalaustyylillä. Hän teki myös grafiikkaa, etenkin 1990-luvulla. Taiteilija signeerasi teoksensa ja lisäsi niihin myös vuosiluvun.

Esko Tirrosen teoksia on lähes kaikissa isoissa taidemuseoissa: Ateneumissa, Kiasmassa, Amos Rexissä, Helsingin taidemuseo HAMissa ja Sara Hildénin taidemuseossa. Teoksia on myös lukuisten kaupunkien kokoelmissa, isojen yritysten taidekokoelmissa ja monilla yksityiskeräilijöillä.

Esko Tirrosen retrospektiivinen näyttely pidettiin Kouvolan taidemuseossa vuonna 2013 ja sen jälkeen näyttely kiersi Raumalla, Vaasassa ja Helsingissä (Amos Andersonin taidemuseo).

Teoksia jälkimarkkinoilla harvakseltaan

Taiteilijan teoksia myydään melko harvoin taiteen jälkimarkkinoilla. Maalausten hinnat ovat olleet noin 500–2 000 euroa. Grafiikoiden hinnat ovat olleet muutamia satoja euroa.

Erityisesti silkkisiin vaatteisiin kietoutuneiden naisten kuvauksia kannattaa katsoa tarkemmin ja harkita hankintaa. Hagelstamin huutokaupassa myytiin Esko Tirrosen maalaus Working Day (1974)  3 800 eurolla eli teosten hinnat ovat vielä verraten edullisia.

Tirrosen parhaimpien teosten hinnat tulevat nousemaan tulevaisuudessa. Erityisesti sellaiset maalaukset, jotka ovat olleet esillä taiteilija uraa käsittelevissä näyttelyissä, ovat tällaisia. Näistä syistä suosittelen harkitsemaan hankintaa, jos myytäväksi tulee  Tirrosen maalaus, jolla on tällaista provenienssia.

Sijoittajan kannattaa useimmiten keskittyä Tirrosen naisaiheisiin ja alkuvaiheen teoksiin. 1960- ja 1970-luvun tuotanto on taidesijoittajan näkökulmasta kiinnostavinta.

Tirronen oli monipuolinen maalari ja utelias etsijä ammatissaan. Hänen myöhemmät tuotantoperiodinsa ovat myös hyvin kiinnostavia, mutta niihin kannattaa keskittyä enemmän keräilymielessä.

Pauliina Laitinen

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidesijoittamisen asiantuntija

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti