Ester Helenius (1875–1955) on arvostettu koloristisesta tyylistään tunnettu taidemaalari. Heleniuksen taideteosten aiheita ovat muun muassa kukka-asetelmat, muotokuvat, maisemat ja Pariisi-aiheet. Heleniuksen muotokuvat ovat varsin herkkiä ja väripaletiltaan ajattomia.
Helenius käytti teoksissaan paljon impressionistien vastakohtavärejä ja hänelle tunnusomaisia kiehtovia siniliilan sävyjä.
Ester Helenius opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa vuosina 1892–1898, muun muassa Helene Schjerfbeck toimi hänen opettajanaan. Heleniuksen debyyttinäyttely oli vuonna 1896 Suomen Taiteilijain -näyttelyssä. Silti vasta noin vuonna 1908 Pelimanni-maalauksen myötä hän näytti löytäneen oman tyylinsä.
Taiteilijan varhaistuotantoon kuuluu paljon piirustuksia ja muotokuvia. Erityisesti nuoruudessaan Vironlahdella asuessaanhän maalasi muotokuvia tutuista ihmisistä.
Pariisi oli Ester Heleniuksen toinen koti
Helenius teki opintomatkoja muun muassa Ranskaan, Italiaan ja Espanjaan.
Pariisista tuli lopulta hänen toinen kotinsa 1910–1930-luvuilla. Hän myös harjoitutti ammattitaitoaan piirtämällä Académie de la Grande Chaumière sekä Académie Colarossi -taidekouluissa.
1920-luvun Pariisi inspiroi Heleniusta, ja hän löysi siellä vahvat värit ja kolorismin. Tuon ajan kaupunkinäkymät ovatkin ehkä kiinnostavimpia aiheita Heleniuksen tuotannossa. Pariisissa Helenius kiinnostui myös mystiikasta ja esimerkiksi teosofiasta. Tämä kiinnostus näkyy myös hänen teoksissaan.
Vuonna 1938 Pariisissa Galerie A. Barreirossa pidetty yksityisnäyttely oli Heleniuksen uralla iso menestys.
Taiteilija signeerasi yleensä työnsä. Useimmat Heleniuksen maalaukset ovat pieni- tai keskikokoisia.
Ester Heleniuksen kevyen tekniikan teokset maksavat tällä hetkellä taidemarkkinoilla muutamia satoja euroja, yleensä alle 1 000 euroa.
Oikein hieno Heleniuksen pastellityö saattaa maksaa lähes saman verran kuin öljymaalaus, joiden hinnat ovat yleensä 1 000–2000 euroa.
Noin 20 vuotta sitten Heleniuksen parhaimpien teosten hinnat olivat jopa 3 000–7 000 euroa. Kalleimmat teokset ovat olleet kooltaan suurempia ja niiden provenienssi on ollut hyvä.
Pääsääntöisesti Ester Heleniuksen teosten hinnat ovat silti viimeisen vuosikymmenen aikana laskeneet. Siksi kannattaa olla tarkkana, jos sattuu löytämään hyvän teoksen sopivalla hinnalla.
Sijoittajalle Pariisi-aiheinen teos
Jos hankkii sijoituskohdetta, on hyvä muistaa, että tuolloin teoksen provenienssissa pitää olla jotain erityistä: kuten tieto siitä, että teos on ollut taiteilijan Hämeenlinnan muistonäyttelyssä vuonna 1956. Lisäksi teoksen pitää olla hyvältä aikakaudelta, omata miellyttävät värit, kuten ainakin ripaus taiteilijalle tuttua hennon siniliilaa-sävyä. Tyyli ja aihe pitää olla taiteilijalle tunnistettavia.
Sijoitusmielessä Ester Heleniuksen tuotannosta kannattaisi hankkia 1920- tai 1930-luvun Pariisi-aiheinen, väreiltään vahva ja miellyttävä maalaus. Sijoittajan näkökulmasta isokokoinen teos on parempi kuin pieni. Kukkamaalauksista kannattaa hankkia mahdollisimman vahvoin värein maalattu teos.
Taiteilijan pastellityöt olivat myös erityisen hienoja, ja niitä kannattaa pitää silmällä öljymaalausten ohella. Heleniuksen pastelliteoksilla on jo ikää niin paljon, että hankinnan yhteydessä on hyvä tarkistaa, että teoksen päällä oleva lasi on UV-suojattu ja paperi on hyväkuntoinen.
Hämeenlinnan taidemuseo piti taiteilijan retrospektiivisen näyttelyn vuonna 1956. Taiteilijan sisar lahjoitti museolle noin 250 Ester Heleniuksen teosta. Myös Ateneumin kokoelmassa on lukuisia Ester Heleniuksen 1920- ja 1930-lukujen teoksia. Ateneumin kokoelmassa on useita Pariisi-aiheisia teoksia.
Helenius on ollut Suomen Taiteilijaseuran kunniajäsen vuodesta 1944.
Tutustu Ester Heleniuksen teoksiin Kansallisgallerian verkkosivuilla.
Pauliina Littorin
Filosofian tohtori ja taidemarkkinoiden asiantuntija