Keskisessä Euroopassa on lukemattomia pieniä viinialueita, joiden viinejä saa maisteltavakseen lähinnä paikan päällä. Moni tavallinen viininystävä ei välttämättä ole edes kuullut näistä. Kuinka monelle ovat tuttuja vaikkapa Slovenian tai eteläisen Itävallan viinit?
Pienet alueet eivät luonnollisesti voi kilpailla volyymilla, joten monesti viinit ovat erityisen laadukkaita ‒ mikä näkyy tietysti myös hinnassa. Halusin tässä nostaa esiin kolme eri maiden viinialuetta, joita yhdistää Alppien läheisyys. Alueet tuottavat persoonallisia ja laadukkaita valkoviinejä.
Tutustuminen voitaisiin aloittaa Sloveniasta, joka ylpeilee maailman vanhimmalla viiniköynnöksellä. Mariborissa kasvavan Blauer Kölner -köynnöksen sanotaan olevan yli 400 vuotta vanha. Se tuottaa edelleen noin 50 kiloa rypäleitä vuodessa.
Sloveniassa on kolme viljelyaluetta, koillisessa oleva Podravska, Italian rajalla oleva Primorska sekä eteläinen Posavska. Näistä aivan itäisten Alppien juurella oleva Podravska on suurin ja tuottaa pääasiassa valkoviiniä. Alueella on paljon maan omia rypälelajikkeita, mutta myös esimerkiksi Riesling ja Pinot Blanc ovat tärkeässä roolissa.
Kun matkaa jatketaan hieman luoteeseen, saavutaan Itävallan Südsteiermarkin alueelle. Sitä kutsutaan hyvällä syyllä myös Itävallan Toscanaksi, sillä kumpuilevat maisemat ja pienet kylät ovat tyypillisiä alueelle.
Eteläisen Steiermarkin päärypäleitä on Sauvigon Blanc, mutta myös Muskateller ja Traminer ovat suosittuja.
Viinit ovat raikkaita ja aromikkaita ja yleensä parhaimmillaan melko nuorina. Viljelyala on vain reilut 2 500 hehtaaria, joten viinejä ei riitä liiemmälti vientiin.
Alue on erinomainen gastromatkailun kohde, ja alueen lukuisat kävelyreitistöt kulkevat viinitilojen ja majatalojen kautta.
Läntisimpänä näistä pienistä alueista on Italian Trentino-Alto Adige, joka on suoraan Itävallan eteläpuolella aivan Alppien syleilyssä. Alue onkin leimallisesti yhdistelmä saksan- ja italiankielistä Eurooppaa, ja molemmat kielet ovat virallisesti käytössä. Tämä näkyy myös viinien ja viinitilojen nimissä.
Alue on yksi parhaista Italian valkoviinialueista, sillä ilmasto on yhdistelmä välimerellisyyttä ja Alppien viileyttä. Yli 60 prosenttia alueen viineistä on valkoisia, mutta punaisista kannattaa pitää silmällä alueen alkuperäislajikkeista Schiavasta (Vernatsch) ja Lagrainista valmistettuja punaisia.
Koska tuotanto on pientä näillä alueilla, ei Alkon valikoimakaan ole järin suuri. Esimerkiksi koko Sloveniasta on saatavilla 10 valkoviiniä. Onneksi jotain sentään löytyy, joten suositukset mukaan ja makumatkalle!
Kolme valkoviiniä Südsteiermarkista
959562, Sattlerhof Südsteiermark Sauvignon Blanc 2018, Itävalta, 19,99 e
Hyvin tyypillinen aromikas sauvignon. Tuottajalla myös erinomainen pieni hotelli.
- Vaaleat kalat
572287, Wohlmuth Südsteiermark Sauvignon Blanc 2020, Itävalta, 17,14 e
Ryhdikäs ja maukas sekä melko pitkä sauvignon. Vegaaninen.
- Kasvispiiras
594367, Winkler-Hermaden Sauvignon Blanc 2020, Itävalta, 14,18 e
Hieman eri osasta Steiermarkia tuleva tyylikäs valkoinen.
- Salaatit
Kolme valkoviiniä Sloveniasta
577827, Lepa Vida Sauvignon Blanc 2015, Slovenia, 12,90 e
Melko runsas ja ryhdikäs sauvignon.
- Paistettu kala
959661, Verus Muskateller 2019, Slovenia, 19,99 e
Aurinkoinen ja aromikas kuivahko valkoviini Podravskan alueelta.
■ Aperitiivi
582007, Krasno Belo 2018, Slovenia, 13,81 e
Läntisen Slovenian Goriska Brdan alueelta tuleva aromikas valkoinen.
- Tapas
Kaksi valkoviiniä ja yksi punaviini Trentino-Alto Adigesta
008433, Mezzacorona Gewürztraminer 2020, Italia, 13,49 e
Yllättävän raikas ja rypäleelle tyypillisesti aromikas valkoinen.
- Thaiwokki
511207, Pinot Grigio St. Magdalena 2020, Italia, 15,05 e
Melko sitruksinen ja maukas valkoinen.
- Lohipiirakka
487647, Cantina Terlano Lagrein 2019, Italia, 19,90 e
Roteva ja voimakas punaviini alueen omasta lajikkeesta.
- Grillipossu
Risto Karmavuo
Viiniasiantuntija, Haaga-Helia AMK