veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Golfosakkeet käyvät jälleen kaupaksi, vaikka nykyisin golfari pärjää ilman osakettakin

Golfosakkeet käyvät jälleen kaupaksi, vaikka nykyisin golfari pärjää ilman osakettakin
14.3.2022

Golfosakkeen voi saada ostettua hyvinkin halvalla. Lajin harrastajamäärät ovat kasvussa, mutta yhä useampi pelaa nykyisin ilman omaa osaketta.

Perinteisesti golfkenttien rakentaminen on rahoitettu Suomessa myymällä golfosakkeita, joiden haltijalla on pelioikeus kyseiseen kenttään. Tällä vuosituhannella monien golfosakkeiden hinnat ovat kuitenkin romahtaneet. Vielä joitakin vuosia saattoi olla, ettei golfosakkeesta päässyt eroon – ei edes ilmaiseksi.

Syrjäisemmillä seuduilla golfosakkeita voi olla edelleen myynnissä vaikkapa vain yhden euron hintaan, mutta kasvukeskusten läheisyydessä golfosakkeiden kauppa taas käy.

Golfosakkeille on olemassa markkinapaikkoja, joissa pelioikeuksia tarjotaan. Myös golfseurat välittävät myytäviä ja vuokrattavia osakkeita.

Vastikkeet uhkaavat kallistua

Nykyisin Suomessa on noin 160 golfkenttää ja 157 000 Golfliittoon kuuluvaa pelaajaa.

Vaikka omistat golfosakkeen, joudut maksamaan vuosittain vastiketta, jota vastaan saat pelata kentällä. Nykyisin monella kentällä on korjausvelkaa, mikä edellyttää investointeja kenttään. Käytännössä tämä tarkoittaa, että golfosakkeiden omistajien on kaivettava jatkossa kuvettaan entistä enemmän.

Vastikkeiden tai pelioikeuksien hinnat ovat Suomessa 600–3 300 euroa vuodessa. Sitä vastaan saa pelata kentällä niin paljon kuin haluaa. Pelioikeuden voi halutessaan myös vuokrata. Pääsääntöisesti vuokrat ovat useimmiten vähintään vastikkeiden suuruisia.

Kynnys aloittaa golf on madaltunut

Siinä, missä aiemmin golfin aloittaminen tarkoitti yleensä kahden viikon kurssia, tänä päivänä pelaamisen voi aloittaa yhdessä illassa.

Esimerkiksi Go Golfissa on pyritty tietoisesti madaltamaan kynnystä päästä kentille kokeilemaan ja harrastamaan lajia. ”Golfareiden keski-ikä on aika korkea, ja jotta tämä bisnes pystyy olemaan elinvoimainen, tarvitsemme uusia harrastajia. Meillä on 69 euron hintainen Päivässä golfariksi -kurssi, jossa neljässä tunnissa pääsee golfin alkuun”, Go Golf Oy:nliiketoimintajohtaja Mikael Hästbacka kertoo.

Kurssin suoritettuaan pelaaja saa green cardin, jolla pääsee pelaamaan nykyisin ilman golfosakkeen hankintaa. 

Green feellä pääsee pelaamaan halvimmillaan 30 eurolla

Golfin pelaaminen onnistuu ilman golfosaketta niin kutsutulla green feellä eli kertamaksulla. Niiden hinnat vaihtelevatSuomessa 30–160 euroon.

Suomessa on yli 40 kenttää, joilla voi pelata tällaisella kertamaksulla. Joillain green fee -kentillä on tosin tasoitusraja, jolloin esimerkiksi pelaajalla pitää olla 36:n tasoitus päästäkseen pelaamaan kentällä. Aloittelijoiden taso on 54, mutta myös aloittelijoille on green fee -kenttiä tarjolla.

Green cardin lisäksi pelaajan pitää useimmiten kuulua johonkin seuraan ja samalla myös Suomen Golfliittoon. Tällöin pelaaja on myös Golfliiton ottaman tapaturmavakuutuksen piirissä. Halvimmillaan seurajäsenyys maksaa 49 euroa vuodessa. 

Saako golfosakkeen kaupaksi, jos sellaisen haluaa myydä?

”Se riippuu kentän sijainnista. Pääkaupunkiseudulla golfosakkeesta saa yleensä enemmän kuin mitä vastikkeesta maksetaan – ainakin nyt koronan jälkeen. Myös muissa kasvukeskuksissa on sama tilanne.

Muualla voi olla surullisempi tilanne. Golfosakkeita on paljon myös yritysten tai kuolinpesien hallussa, eikä niitä saada aina myytyä. Jos esimerkiksi kuolinpesä ei maksa golfosakkeen vastikkeita, silloin se jää vastikevelkaa. Tällöin golfkenttäyhtiö voi ostaa osakkeen nimellisellä hinnalla ja mitätöidä osakkeen”, toimitusjohtaja Jyrki Rehumäki Go Golf Oy:stä sanoo.

Mitä golfosakkeet sitten maksavat?

”Kalleimmassa päässä on Sarfvik, jossa osakkeet maksavat 35 000–50 000 euroa. Sarfvik on tosin poikkeuksellinen kenttä. Normaaliosakkeet liikkuvat muutaman tuhannen euron tuntumassa. Koko Suomessa osakkeiden hinnat ovat reilusti alle 3 000 euroa”, Rehumäki sanoo.

Go Golfissa ei uskota golfosakkeiden arvon enää laskevan nykyisestä, sillä uusia kenttiä ei ole rakenteilla ja samaan aikaan pelaajamäärät kasvavat vajaan 10 prosentin vuosivauhtia. Kenttien rakentaminen on myös niin hidasta, ettei kasvavaan kysyntään voida ihan välittömästi reagoida.

”Se pitää kuitenkin sanoa, että sijoitusmielessä golfosake ei ole kannattava. Jos sijoitat golfosakkeeseen ja haet sillä tuottoa, silloin huijaat itseäsi. Sellaista yhtälöä ei löydy. Sen sijaan golfosake on erinomainen panostus omaan hyvinvointiin”, Rehumäki sanoo.

Outi Airaksinen

Miten verottaja suhtautuu golfosakkeen myynnistä syntyviin luovutusvoittoihin tai -tappioihin? Lue juttu Taloustaito Bonuksesta (jäsenille) >  

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti