veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Halpa vai kallis kuntosali?

Halpa vai kallis kuntosali?
12.4.2018

Miten kuntosaliasiakas saa parhaan vastineen rahalleen? Kulujen lisäksi kannattaa vertailla palvelun laatua. Sopimusehdoistakin voi neuvotella.

Kuntosaliharrastus on taloudellinen verrattuna lajeihin, joissa liikuntavälineet pitää itse hankkia ja huoltaa. Henkilökunnattomalla kuntosalilla voi harjoitella vajaan 20 euron kuukausimaksulla.  Perinteisen kuntokeskuksen asiakkuus ryhmäliikuntapalveluineen maksaa noin 75–90 euroa kuussa. Hintoihin vaikuttavat harjoitteluajat ja muut sopimusehdot.

1. Hyvin huolletut peruslaitteet

Hyvältä kuntosalilta löytyy yksinkertaiset laitteet, joilla voi harjoittaa keskivartaloa ja kehon suuria lihaksia. Tärkeitä alueita ovat selkä, vatsa, etu- ja takareidet, pohkeet, hartiat ja käsivarsien ojentajat ja koukistajat. Laitteiden tulee olla hyvin huollettuja ja helposti omiin mittoihin säädettäviä. Samaa laitetta on hyvä olla useampi kappale, jotta ruuhka-aikana et joudu jonottamaan. Myös vapaat painot, hyppynarut ja kahvakuulat ovat suotavia.

2. Mitä palveluja tarvitaan?

Säännöllinen siivous lisää viihtyisyyttä ja terveellisyyttä. Rakennuksen valvoja tai kuntosalin vastaanottohenkilö sekä ensiapuvälineet tuovat turvallisuutta. Laitteiden käyttöopastus on hyödyksi. Selvitä, onko salilla tarjolla maksutonta laiteopastusta. Kuntovalmentajan palvelu maksaa noin 250–400 e/kk. Valmentajan laaja koulutus ja muun muassa APT (Auktorisoitu personal trainer) -titteli kertovat pätevyydestä.

3. Hyvää laatua edullisesti

Kuntosalin hintojen tulee aina olla näkyvissä sekä yrityksen verkkosivuilla että toimitiloissa. Kunnalliset liikuntapaikat ovat yksityisiä edullisempia. Esimerkiksi Helsingissä Töölön kisahallilla aikuisen 10 kerran sarjakortti maksaa 28 euroa. Eläkeläisille, opiskelijoille, varusmiehille ja työttömille on usein lisäalennus. Urheiluseuroilla on kunnallisilla kuntosaleilla harjoitusvuoroja, joita pääsee käyttämään seuran noin 30–50 euron jäsenmaksulla.

 4. Käy kokeilemassa

Yksityiset kuntosalit tarjoavat usein asiakkaalle ilmaista kokeiluaikaa muutamasta käyntikerrasta viikkoon. Kokeilemalla huomaat, ovatko palvelut, treeniseura ja pukeutumistilat makusi mukaiset. Entä onko salissa tarpeeksi vedotonta, rauhallista lattiatilaa venyttelyyn? Erityisesti iäkkäämpi käyttäjä hyötyy älykkäistä kuntosalilaitteista, jotka säätävät vastukset henkilökohtaisen magneettikortin mukaan.

5. Sopimus: toistaiseksi voimassa vai määräaikainen?

Usein kuntosalin jäseneksi liittyminen ja toistaiseksi voimassa oleva sopimus ovat kannattava ratkaisu ahkeralle kävijälle. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen saa irtisanoa milloin vain. Kohtuullinen irtisanomisaika on kalenterikuukausi. Jos yritys haluaa muuttaa esimerkiksi hintaa, aukioloaikoja tai ryhmäliikunnan sisältöä, sen on ilmoitettava asiasta sinulle vähintään kuukausi ennen muutosta.

Määräaikaiselle sopimukselle voi saada hyvän tarjoushinnan, mutta sopimusta ei voi irtisanoa kuin poikkeustapauksessa. Sopimus voi olla esimerkiksi 12–24 kuukauden mittainen. Määräaikainen sopimus tulee voida keskeyttää esimerkiksi pitkäaikaisen sairastumisen, opiskelun aloittamisen, työttömyyden tai raskaaksi tulemisen vuoksi. Kysy myös, voitko keskeyttää sopimuksen lomasi ajaksi.

Tietylle ajanjaksolle ostettu kuntosalikortti on samantyyppinen palvelu kuin määräaikainen sopimus.

Satu Alavalkama

Asiatuntijoina jutussa toimivat Miina Ojajärvi Kilpailu- ja kuluttajavirastosta ja Jutta Österberg-Hurme Suomen Kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistyksestä.

 

 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti