veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Hankkisinko taideteoksen näyttelystä? Viisi vinkkiä ostoksille

Hankkisinko taideteoksen näyttelystä? Viisi vinkkiä ostoksille
4.11.2024

Paras keino onnistua taideteoksen hankinnassa, on ostaa näyttelyn onnistunein teos eli kutsukortissa oleva työ. Tämä on haasteellista, koska teos myydään aina ensimmäisenä nopeimmalle. Muut hienot teokset tunnistaa siitä, että ne ovat esillä näyttelytilan paraatipaikalla. Valmistaudu siis reagoimaan nopeasti, kun ihastut  taideteokseen, ja varaa se ripeästi.

Useat punaiset pallot näyttelyssä kertovat siitä, että taiteilija on osunut johonkin huomionarvoiseen. Käytännössä se tarkoittaa, että hinnat, kiinnostus ja keräilijöiden määrä ovat nousussa. Tällöin kannattaa hankkia se viimeinenkin vapaana oleva teos. Loppuunmyyty näyttely on taiteilijan uralle ihan parasta mainosta.

Suositun taiteilijan värikkäät, positiiviset ja neutraalit aiheet pitävät parhaiten hintansa tulevaisuudessa. Ihannehankinta on tuore, raikas maalaus miellyttävällä jälkimaulla, ja joka sopii sekä yksityiskokoelmaan että museoon.

Teos tulisi tunnistaa jo kaukaa tietyn taiteilijan tekemäksi. Nykyään isoissa medioissa on aiempaa vähemmän juttuja nykytaiteen näyttelyistä. Jos on, niin silloin taiteilija on jo läpäissyt tiheän seulan ja näyttelyssä kannattaa käydä kiireesti.

Taidehankintoja pohtivan kannattaa kohdistaa huomionsa ensin kutsukortin teokseen, ja jos se on jo myyty, niin sitten toiseen samankaltaiseen teokseen, vinkkaa galleristi Veikko Halmetoja. Hän suosittelee, että hankkii uniikin teoksen, josta itse pitää. Näin se tuottaa ostajalleen taiteellista nautintoa mahdollisesti jopa joka päivä.

Taidekeskus Salmelan toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala uskoo, että taiteeseen pätee neuvo: ”Se mitä etsit, etsii myös sinua.”

Hoikkalan mukaan teos kannattaa varata heti, kun kyse on uniikkiteoksesta. Teoksen voi varata muutamaksi päiväksi ilman sitoumuksia, ja monet haluavat vielä kotona hahmottaa ja mitata, mahtuuko työ seinälle. Näyttelyn suurissa saleissa teokset vaikuttavat usein pienemmiltä kuin kodin seinällä.

Kun taiteesta on kyse, Hoikkala kannustaa luottamaan ensi-ihastumiseen.

Viisi vinkkiä taidetta hankkivalle

  1. Ensisijaisesti yritä saada hankittua kutsukortissa oleva teos tai hyvin samankaltainen teos.
  2. Jos näyttelyssä teosten vieressä on runsaasti punaisia ’varattu’ palloja, kertoo se suositusta näyttelystä. Varaa teos nopeasti.
  3. Jos pohdit hankintaa kahden teoksen välillä, osta kalliimpi. Siinä taiteilija on todennäköisesti onnistunut paremmin, ja teoksen arvo säilyy varmemmin.
  4. Hyvä taidehankinta on teos, joka on harmoninen, karismaattinen, antaa uutta katsottavaa joka kerta ja jättää miellyttävän jälkitunteen.
  5. Teoksen tulisi edustaa taiteilijan tyypillistä tuotantoa siitä huolimatta, että uusi näyttely edustaisi uusia ideoita. Pohdi, mistä asiasta taiteilija on tunnetuin. Esimerkkeinä Leena Luostarisen isot kissat, Kaj Stenvallin ankat, Heikki Marilan kukat, Katja Tukiaisen pinkit tytöt ja Rafael Wardin keltainen väri.

Tiedustele taidekauppiaalta suosikkitaiteilijasi teoksia

Joskus taidenäyttelystä ei saa ostettua haluamaansa, mutta parhaimpia teoksia voi kysellä jälkikäteen taidekauppiailta.

Esimerkiksi Suomen suurimman yksityisen Juhani Palmun taiteen kokoelman kerännyt Roger Martinsen kertoo ostaneensa kaikki Palmun teokset jälkikäteen.

Roger_Martinsen_Juhani_Palmu_Kylpijät_Kuva_Patrik_Lindström.jpg

Roger Martinsen ja Juhani Palmun 1980-luvun lopulla Bonnissa tekemä  Kylpijät-maalaus. 

Martinsenin mielestä Palmun uniikkimaalausten tarjonta ja kysyntä on tällä hetkellä vähäistä, mutta pitkällä aikavälillä ne ovat napakymppisijoituksia. Esimerkiksi suurin osa Palmun parhaimmista hahmoteoksista on ulkomailla.

Palmun hahmotuotannon kultakausi on vuodesta 1988 eteenpäin 20 vuotta. Latomaalausten kultakausi sen sijaan alkoi jo 15 vuotta aiemmin. Palmun tuotannosta noin 20 prosenttia on hahmotöitä ja 80 prosenttia maisemia. 

Arvokkaimmat Palmun aiheet ovat Communication- ja Kylpijä-sarjat. Kummankin sarjan maalauksia on tehty noin kymmenen kappaletta. Haiti-sarja on myös maineikas. 

Pauliina Laitinen

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidesijoittamisen asiantuntija

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti