Hannu Palosuo (s. 1966) on suomalainen Italiassa asuva taiteilija, joka tunnetaan figuratiivisen taiteen tekijänä. Hänen tuotantonsa tunnistaa esineestä, jota reunustaa selkeä ja joskus jopa liioitellunkin suuri varjostus.
Palosuon tyyli eroaa sopivasti aikalaistaiteesta, mikä on ollut tärkeää menestyksen kannalta. Varjoilla Palosuo käsitteellistää onnistuneesti yksinkertaisenkin aiheen. Hän puhuttelee katsojaa ja luo latautunutta tunnelmaa kankaalle. Palosuon tunnetuimpia aiheita ovat tuoli tai tuolit, kristallikruunu, kukka tai muutama ihminen.
Palosuo valmistui taiteilijaksi Rooman taideakatemiasta vuonna 1997. Debyyttinäyttelynsä taiteilija piti kaksi vuotta aikaisemmin vuonna 1995. Palosuo on pitänyt näyttelyjä ympäri maailmaa. Suomen lisäksi teoksia on ollut esillä muun muassa useita kertoja Venetsian taidebiennaalissa. Vuonna 2009 Palosuosta tuli Accademia Internazionale Citta di Roman kunniajäsen.
Palosuo käyttää töissään impressionisteilta tuttuja vastavärejä, oranssia tai aniliininpunaista sinertävän sävyjä vastaan. Nämä antavat vahvan vaikutelman ja luovat symbolisesti vastakkainasettelua teoksen motiivien kesken.
Kun kuvassa on vain esimerkiksi yksi tuoli, on tunnelma ja tarina saatava elämään väreillä. Hannu Palosuo onnistuu tässä hyvin kerta toisensa jälkeen. On joskus jopa hämmentävää, miten paljon Palosuon yhtä tuolia tai kristallikruunua esittävä maalaus saa liikkeelle katsojan ajatuksia.
Taiteilija toimii ikään kuin keräilijänsä psykologina ja kysyy: Mitä näet tässä kuvassa? Taideteoksia tulkitaan yleensä yksilöllisesti kunkin ihmisen omaa sielunmaisemaa peilaten. Palosuon töiden nuotti on sopivan neutraali, ja ne sopivat jokaisen mielenmaisemaan, olipa katsoja sitten särkynyt sielu tai onnellisten tähtien alla kulkija.
Taiteilija yllättää kerta toisensa jälkeen
On ollut ilo seurata Palosuon uran kehitystä, sillä kiinnostus häntä kohtaan on kasvanut näyttely toisensa jälkeen. Taiteilija yllättää yhä uudestaan tuoreilla aiheilla tai uudella tavalla käyttää värejä.
Hannu Palosuo on itse sanonut haastattelussaan, että Roomassa taiteilijan on uudistuttava kovan kilpailun vuoksi koko ajan. Tämä on varmasti ollut hänen voimavaransa ja keino antaa aina uudelleen ja uudelleen parastaan.
Vielä 2000-luvun alkupuolella taidemaailma kritisoi Palosuota Suomessa liiallisesta kaupallisuudesta. Samaa kaupallisuuskritiikkiä saavat täällä osakseen lähes kaikki myyvät taiteilijat.
Palosuon tuotanto koostuu pääasiassa maalauksista ja grafiikasta. Maalausten hinnat taiteilija määrittelee senttikertoimen perusteella, noin 3 000-12 000 euron välille koon mukaan. Jälkimarkkinoilla hänen teoksiaan on ollut viime aikoina myynnissä noin 1 500-2 200 euron hintaluokassa. Jälkimarkkinoille myyntiin tulleet Palosuon työt ovat pääasiassa 2000-luvun alkupuolelta. Palosuon grafiikat maksavat noin 500 euroa.
Tuore tuotantokausi sopii sijoittajalle
Sijoitusmielessä Hannu Palosuon kiinnostavin periodi on poikkeuksellisesti lähestulkoon tuorein tuotantokausi eli työt vuodesta 2010 eteenpäin. Näistä viime vuosien teoksista kannattaisi sijoitusmielessä hankkia taiteilijan kookkain ja tärkein näyttelytyö. Ylensä se on sama teos, jonka kuva on kutsukortissa.
Palosuon tuotannossa näkyy aikaisempaa vahvemmin taiteilijan elämä sekä suomalaisessa että italialaisessa kulttuurissa. Tämä luo teoksiin erittäin kiinnostavaa jännitettä ja vastakkainasettelua.
Vaikka Palosuo on työskennellyt jo kolmella vuosikymmenellä, pidetään häntä edelleen nuorehkona taiteilijana, ja hänen tuotantoonsa liittyy edelleen paljon odotusarvoja, varsinkin kun taiteilija on näyttänyt kypsyvän hitaasti mutta laadukkaasti taiteilijan urallaan.
Palosuon nimiin tehtyihin väärennöksiin en ole törmännyt. Hänen teoksensa voi hankkia huoletta omaan kokoelmaan.
Pauliina Laitinen-Littorin