Lomakohteissa ravintoloita riittää, mutta miten löydän kirjavasta tarjonnasta hyvän ja kukkarolle sopivan ruokapaikan? Nämä seitsemän vinkkiä parantavat huomattavasti onnistumisen mahdollisuutta.
Päivällisaika on käsillä, ja nälkäkin kurnii jo vatsassa. Lähdemme haahuilemaan ulos hotellista, mutta kävelykierroksella ei tule vastaan yhtään mukavannäköistä ruokapaikkaa. Päädymme lopulta ylihinnoiteltuun turistiravintolaan, jossa saa kehnoa ruokaa ja yliolkaista palvelua.
Kuulostaako tutulta?
Mukavien ja hinta-laatusuhteeltaan mainioiden ruokapaikkojen löytäminen runsaasta tarjonnasta vaatii hieman vaivannäköä. Pieni etukäteissuunnittelu kuitenkin kannattaa, sillä se lisää huomattavasti onnistumisen mahdollisuutta.
1. Tutustu tarjontaan jo etukäteen
Internet on täynnä erilaisia ravintolasuosituksia ja listauksia lomakaupunkien ruokapaikoista, mutta miten mainoshenkisten tekstien seasta löytää puolueettomia arvioita?
Matkailusivusto Tripadvisor on yksi suosituimmista ravintoloiden hakupaikoista, mutta sielläkin asiakkaiden antamia arvioita lukiessa lähdekritiikki on paikallaan. Makuja on moneksi, ja kommentoijien joukossa voi olla myös kokin taitoja liioittelevia kavereita tai paikkaa haukkuvia pahantahtoisia kilpailijoita.
Yksittäisen arvion perusteella ei siis kannata tehdä päätöstä, mutta asiakasarvioiden kokonaisjakaumasta voi päätellä jo jotakin – etenkin jos arvostelijoita on paljon.
Mitä useampi asiakas on arvioinut paikan erinomaiseksi tai erittäin hyväksi, sitä suuremmalla todennäköisyydellä vietät onnistuneen ravintolahetken.
Tripadvisorissa hakua voi tarkentaa esimerkiksi ravintolatyypin tai hinnan perusteella.
Etenkin isoissa kaupungeissa hyödyllinen toiminto on myös kartta, josta löytyvät nopeasti vaikkapa oman hotellin lähellä olevat syömäpaikat.
2. Michelin vinkkaa edullisistakin paikoista
Luultavasti maailman arvostetuimpia ravintola-arvioita tekevä Michelin tunnetaan huippuravintoloille myönnetyistä tähdistään, mutta yrityksen ravintolaoppaista saa hyviä vinkkejä myös laadukkaista mutta kohtuuhintaisista ruokapaikoista.
Michelinin kotisivuilta voi hakea ravintoloita esimerkiksi kaupungeittain ja lukea niistä tehtyjä arvioita ilmaiseksi.
Hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia ravintoloita Michelin kutsuu Bib Gourmand -paikoiksi. Ne ovat usein tähtiravintoloita rennompia bistroja tai vastaavia.
Ja jos matkalla haluaa syödä ainakin kerran hyvin ja uhrata siihen myös vähän enemmän rahaa, tähtipaikka on kohtalaisen varma valinta. Riippumattomat Michelin-tarkastajat ovat käyneet testaamassa, että ruuan ja palvelun laatu täyttävät tiukat kriteerit.
Kahden ja kolmen Michelin-tähden paikoissa päivällinen saattaa maksaa satoja euroja hengeltä, mutta halvemmallakin voi päästä. Monessa huippuravintolassa on nimittäin tarjolla hinta-laatusuhteeltaan erinomainen lounasmenu.
Michelin on laajentanut arvioitaan uusiin kaupunkeihin ja maihin, mutta kattavimmat arviot löytyvät siltä edelleen läntisestä Euroopasta.
Etenkin Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa ravintoloiden ovissa näkee paljon punaisia Michelin-tarroja. Se tarkoittaa, että paikka on mainittu Michelin-oppaassa, mutta sillä ei ole tähteä. Huippupaikan tunnistaa kukkaa muistuttavasta tähtitarrasta.
3. Hyödyllistä tietoa bloggareilta
Internetistä löytyy lukuisa joukko muitakin ravintolavinkkejä jakavia sivustoja, mutta niiden kattavuus jättää usein toivomisen varaa.
Listauksia löytää helposti esimerkiksi kirjoittamalla hakukoneeseen "best restaurants" ja paikkakunnan nimi.
Lomakohteessa lähiseudun ravintolavinkkejä löytyy myös muun muassa Googlen karttapalvelusta ja Yelp-sivustolta.
Pohjoismaissa ja Baltiassa matkustava löytää tasokkaita ruokapaikkoja myös White Guide -oppaan nettisivuilta. Sivustolla on in suurimmissa kaupungeissa sijaitsevia ravintoloita, eikä niidenkään lista ole kovin kattava. Tarjonta keskittyy kalliimpiin fine dining -paikkoihin.
Ravintolaoppaiden ohella kiintoisia vinkkejä löytyy myös blogeista, joita löytyy esimerkiksi googlettamalla sanat ”blog restaurants” ja paikkakunnan nimen. Tekstejä on joka lähtöön, mutta osa bloggareista on nähnyt vaivaa kirjoittamalla ravintoloista perusteellisia arvosteluja valokuvien kera.
4. Harrastelijakokit kutsuvat kylään
Mainioita ruokailukokemuksia voi saada lomalla muualtakin kuin virallisista ravitsemusliikkeistä. Viime vuosina etenkin Euroopan suurissa kaupungeissa on yleistynyt ilmiö, jossa harrastelijakokit kutsuvat vieraita kotiinsa syömään.
Esimerkiksi Eat with -sivuston kautta voi varata paikan kotikokin pöytään tai ruokakurssille.
Kokit kertovat sivustolla, millaista ruokaa he tarjoavat. Sivuilta voi myös lukea, millaista palautetta aiemmat vieraat ovat antaneet.
Tavallisesti muutaman kympin maksavaan päivälliseen sisältyvät usein myös juomat.
Paikallisessa kodissa nautitun aterian aikana pääsee tutustumaan sikäläiseen ruokakulttuuriin hieman syvemmältä. Myös pöytäkeskusteluista voi tulla antoisia. Saman pöydän äärellä päivällisestä saattaa nauttia 6–12 vierasta, jotka ovat matkailijoita maailman kaikista kolkista.
5. Hotellin respa tuntee lähiravintolat
Paikallisten asukkaiden antamat ravintolavinkit ovat olleet aina matkailijalle kullan arvoisia, eikä niiden merkitystä sovi vähätellä näin nettiaikanakaan.
Turistille helpoin taho on kysyä suosituksia hotellin vastaanotosta. Etenkin pienet boutique- ja perhehotellit tuntevat yleensä hyvin etenkin lähikorttelien tarjonnan, oli sitten toiveena löytää edullinen kulmakuppila tai viettää romanttinen ilta hieman paremmassa paikassa.
Myös ruokapaikan varaus onnistuu hotellin kautta yleensä kätevästi.
Isoissa ketjuhotelleissa henkilökunnan tietämys lähikortteleiden ruokapaikoista saattaa olla rajallisempaa – etenkin jos heitä on ohjeistettu suosittelemaan ensisijaisesti hotellin omaa ravintolaa.
6. Hyvä ruokapaikka kannattaa varata
Laadukkaimmat ja hinta-laatusuhteeltaan parhaimmat ravintolat täyttyvät ilta toisensa jälkeen, joten varman päälle pelaava matkailija varaa pöydän hyvissä ajoin etukäteen. Etenkin moneen Michelin-tähtipaikkaan on tehtävä varaus viikkoja etukäteen.
Yhä useammat tasokkaat ravintolat kysyvät luottokorttitietoja paikan varmistamiseksi. Kortilta veloitetaan tietty summa, jos asiakas ei ilmaannu paikalle sovittuna aikana. Ravintolasta saatetaan myös soittaa päivää ennen ja varmistaa, että asiakas on todella tulossa. Kännykkä kannattaa pitää siksi auki ja vastata, jos näytöllä vilkkuu paikallinen puhelinnumero.
Mitä suurempi seurue, sen tärkeämpää on pöytävaraus. Varaamisesta on hyötyä senkin vuoksi, että silloin saa todennäköisemmin mukavan pöydän vaikkapa ikkunan äärestä. Ilman varausta sisään marssiva saattaa joutua tyytymään huonompiin paikkoihin vessan tai vetoisan ulko-oven vieressä.
Jos kyse ei ole huippusuositusta paikasta, saman päivän aikanakin tehty varaus usein riittää. Päivän kävelykierroksella voi esimerkiksi katsastaa matkan varren ravintoloita ja tehdä varaus illaksi. Varauksen voi tehdä soittamallakin, mutta yhä useamman ruokapaikan kohdalla se onnistuu myös sähköisen varausjärjestelmän tai Facebookin kautta.
7. Vältä sisäänheittäjiä ja tyhjiä ravintolasaleja
Matkailijoiden hyvin tunteman nyrkkisäännön mukaan turistinähtävyyksien välittömässä läheisyydessä sijaitsevia ravintoloita kannattaa välttää, sillä jo korttelin päässä vilkkaista kulkureiteistä hinnat todennäköisesti laskevat ja palvelu paranee.
Säännöstä on toki poikkeuksia, mutta esimerkiksi matkailijoiden suosimien aukioiden terasseilla hinnat on syytä tarkistaa etukäteen. Esimerkiksi Tallinnan Raatihuoneen torilla tai Pyhän Markuksen aukiolla Venetsiassa kukkaro kevenee kummasti jo yhdestä oluttuopista tai kahvikupista.
Ruokapaikkaa etsivä törmää lomapaikoissa yli-innokkaisiin tarjoilijoihin, jotka kärkkyvät asiakkaita ravintolansa ulkopuolella. Sisäänheittäjien houkutuksiin ei kannata langeta ennen kuin on tutustunut ruokalistaan.
Ennen päätöstä on myös hyvä kurkistaa ravintolan sisälle. Tyhjyyttään ammottava sali ei ole kovin hyvä referenssi – etenkään jos viereisen ruokapaikan täyttää paikallisten asiakkaiden vilkas puheensorina.
Matti Remes