Heikki Marila (s. 1966) on suhteellisen nuoresta taiteilijaiästään huolimatta saavuttanut jo lähes kaiken mahdollisen menestyksen, mistä taiteilija voi haaveilla.
Suuri suosio saattaa jopa lamaannuttaa taiteilijan, mutta Marilalle näin ei ole onneksi käynyt. Kujeileva suhtautuminen taidemarkkinoihin ja eri tyylien, aiheiden ja muotojen kokeilut ovat tyypillistä Marilaa.
Heikki Marila opiskeli Turun piirustuskoulussa vuosina 1988–1992. Marilan teoksia on hankittu lähes kaikkiin suurimpien taidemuseoiden ja säätiöiden kokoelmiin.
Taiteilija on myös tehnyt lukuisia julkisia teoksia, joista tuoreimpia on seinämaalaus Serlachius-museo Göstan ravintolaan Mäntässä. Taiteilija on pitänyt myös ahkerasti näyttelyjä sekä Suomessa että ulkomailla.
1600-luvulle tyypillisten kukka-asetelmien maalaustyyliä peilaavat puoliabstraktit kukkamaalaukset toivat Marilalle jättisuosion vuonna 2011. Teokset myivät hyvin, ja niitä ei yksinkertaisesti riittänyt kaikille halukkaille keräilijöille, joista monet turhautuivat.
Myöhemmin taiteilija antoi hiukan periksi ja maalasi lisää maalauksia osittain samalla tyylillä, mutta ilmaisu oli kuitenkin aikaisempaa abstraktimpi. Keräilijöiden pettymystä on helppo ymmärtää, sillä Marilan maalaukset ovat niin vaikuttavia, että ne jättävät pitkän tunnejäljen.
Marilan teoksia on jälkimarkkinoilla harvoin
Marilan teoksia ei ole vielä tullut jälkimarkkinoille myyntiin muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Väärennöksiäkään ei tarvitse toistaiseksi pelätä. Kun taiteilijan töitä tulee enemmän jälkimarkkinoille huutokauppoihin, on oltava varovaisempi, sillä väärennökset ilmestyvät silloin, kun tietty aihe ja signeeraus myyvät hyvin, mutta teoksia ei ole vielä paljon tarjolla.
Taiteilija on edelleen hyvin tuottelias. Silti jo nyt on selvää, että vuoden 2011 kukkamaalaukset ovat hänen parhaita sijoituskohteitaan. Työt ovat jo hintavia, mutta jos tulee mahdollisuus hankkia sellainen, teos kannattaa ostaa.
On todennäköistä, että näiden töiden arvot nousevat tulevaisuudessa nykyistä korkeammiksi. Taannoin Bukowskisilla oli myynnissä Marilan erittäin suurikokoinen kukkamaalaus vuodelta 2011. Se huudettiin noin 20 000 eurolla. Ostaja teki hyvät kaupat, sillä tulevaisuudessa työn hinta vähintäänkin tuplaantuu.
Jos siis keräilijä haluaa myydä Marilan kukkamaalauksen, kannattaa odottaa vielä ainakin 5–10 vuotta ennen myyntiä. Tällä hetkellä kannattaa keskittyä ostamaan, jos sellainen mahdollisuus osuu kohdalle.
Heikki Marila on oivaltanut olennaisen taidemarkkinoiden menestysreseptistä: aiheita ei tarvitse keksiä uudelleen. Halutuimpien teosten aiheet ovat kautta aikojen olleet hyvin samanlaisia: ihmisiä, maisemia, kukkia, eläimiä ja muuta vastaavaa. Monet maalaustaidetta rakastavat ihmiset arvostavat impastoa eli vahvojen maaliröykkiöiden luomaa rosoista kolmiulotteista pintaa kankaalla. Tämän efektin luojana Marila onnistuu erinomaisesti.
Kunhan Marila malttaa pysyä uskollisena kukkamaalausten keräilijöille edes abstraktilla tyylillä, hänestä tulee yksi klassikkotaiteilijoista, jonka teoksista pidetään aikakaudesta ja sukupolvesta toiseen.
Vakiintunut arvostus on optio hintojen nousulle
Heikki Marilan arvostus on vakiintunut taidemaailmassa, mikä on hyvä, koska se on optio hintojen nousulle. Tulevaisuudessa museot järjestävät näyttelyjä Marilan tuotannosta, ja se vakauttaa hintatason jälkimarkkinoilla myöhemminkin.
Marilan menestystyöt ovat olleet hyvin isokokoisia. Jos taiteilija maalaa myöhemmin tyylilleen lojaalina pienempiä maalauksia, riittää ostajia loputtomiin.
Vuonna 2012 Marila sai Carnegie Art Award -kuvataidepalkinnon Ruotsissa. Palkinnon arvo oli noin 100 000 euroa.
Pauliina Laitinen-Littorin