veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Helli itseäsi vapaauinnilla – näin pääset alkuun

Helli itseäsi vapaauinnilla – näin pääset alkuun
22.6.2024

Olet varmaan huomannut, että vedessä keho tuntuu aivan erilaiselta, kun maan vetovoima hälvenee. Siksi uimahalli, maauimala, järvi tai meri ovat erinomaisia paikkoja hypätä lempeään seikkailuun. Miltä tuntuisi upottaa kasvot veteen ja tähystellä näkymiä kalan silmin? Sen saat selville, kun kokeilet vapaauintia. Usko tai älä, mutta se on aikuiselle helpoimmin opittava uintityyli.

1. Terveyttä ja kuntoa

Moni aloittaa uuden urheilulajin aikuisiällä. Ehkä olet joskus ihaillut, miten sulavasti kilpauimarit liukuvat vedessä? Myös sinä voit oppia uimaan vapaauintia. Tarvittavat vartalon liikkeet onnistuvat jokaiselta.

Uinti on mitä parhainta terveysliikuntaa: saat peruskestävyyttä, kun uit rauhallisesti, ja vauhtikestävyyttä, kun syke vähän nousee. Veden paine harventaa sydämen lyöntejä. Tämä tuottaa paremman kuntotuloksen kuin jos valitsisit itsellesi liian raskaan lajin, jossa sydän hakkaa ja iskutus paukkuu lihaksiin ja niveliin. Vapaauinnista saat ylävartaloosi voimaa, erityisesti kun uit käsilaudoilla eli lättäreillä. Uinti auttaa pitämään painoa, verenpainetta ja kolesteroliarvoja kurissa. Jos on ylipainoa, on ihanaa mennä kelluttavaan veteen ja tuntea olevansa siellä taitava ja pystyvä.

2. Ohjaaja neuvoo

Mikäli hiukan arkailet vettä, kannattaa aloittaa kainaloihin yltävältä syvyydeltä, jota uimahallista löytyy radan matalasta päästä. Hyvän ohjaajan neuvot ja mukavat uintikaverit saavat olon tuntumaan turvalliselta.

Etsi vapaa- tai avovesiuinnin tekniikkakursseja verkosta uimaseurojen ja uimahallien kotisivuilta, kaupungin liikuntatoimesta tai uintivalmennusyrityksiltä. Kysy yhteyshenkilöiltä apua, jos valmiita kursseja ei näy. Eniten opit, jos ehdit käydä kurssipäivien välillä uimassa ja kertaamassa harjoituksia. Suosi elämän- ja opetuskokemusta kerännyttä ohjaajaa. Kurssihinnan lisäksi maksettavaksi voi tulla myös hallin sisäänpääsy, seuran jäsenyys tai auton parkkimaksu. Opetuskertojen hinnat vaihtelevat 15–40 euron välillä.

3.Tekniikka ja varusteet

Vapaauinnissa kellutaan vatsallaan veden pinnalla suorana ja pidetään alavatsa aktiivisena. Vartalo on kuin pikavene: torso ryhdissä, kädet airoina ja jalat moottorina. Kun laitat kasvot veteen, painat rintakehää alas ja heiluttelet jalkoja, ne nousevat pintaan. Miehillä on painavia lihaksia reisissä, joten he kelluvat vähän huonommin. Sitten vain kierretään kyljeltä toiselle ja käytetään käsiä airoina. Potku on pieni ja perämoottorimainen. Jalat liikkuvat vain noin 30–40 sentin halkaisijalla, samalla alueella kuin vartalo. Ukkovarpaat pysyvät lähellä toisiaan.

Opit ehkä helpoiten hankkimalla etusnorkkelin, jonka läpi hengität: voit keskittyä vartalon liikkeisiin. Uimalasit ovat välttämättömät, jotta ei tarvitse aristella vettä kasvoilla. Räpylät ovat kivat ja niillä saa helpommin jalat pysymään pinnan tuntumassa.

4. Mikä on haastavaa?

Hengittäminen on vaikeinta. Kun suu on vedessä, älä puhalla yliaktiivisesti suun ja nenän kautta, vaan uloshengitä rauhallisesti veteen. Kierry ylävartalolla ottamaan ilmaa sisään sivulta. Jos tämä tuntuu vaikealta, todennäköisesti nipistät suun kiinni jossakin vaiheessa. Kokeile hengittää suu auki ja huulet löysällä. Vesi ei mene suun sisään, kun hengität ulos. Päälaki osoittaa tiukasti menosuuntaan. Sisäänhengityksessä paina korvaa hauikseen, niin suu nousee. Jos pyrit nostamaan päätä, suu laskee ja joudut nostamaan päätä ylemmäs ja ylemmäs.

Muistele kurssilla tehtyjä harjoitteita, kun uit yksin. Ui mieluummin 10 x 25 metriä kuin 250 metriä putkeen. Keskity ja tee jokainen veto huolella. Päästä muut uimarit ohi altaan päädyssä.

5. Vinkkejä luonnonvesiin

Kuntoile myös luonnonvesissä. Hanki puhallettava uimarinpoiju, niin muut vesillä liikkujat näkevät sinut. Poijun päällä voi levätä ja kellua, ja sen kuivataskuun mahtuu avaimet ja evästä. Uimalakki, korvatulpat ja märkäpuku pitävät sinut lämpimänä, jos vesi on alle 22-asteista. Tarkista sinilevätilanne. Ui rannan suuntaisesti ja ota mukaan uimakaveri.

Vapaauinnin oppimisesta kertoi vantaalainen uinnin ammattivalmentaja Paula Ritanen-Närhi.

Satu Alavalkama

Lue myös: Ritanen-Närhi & Pellinen: Ui kunnolla – uintitekniikkaa aikuisille (Edita 2004)

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti