Kansalaisten suhtautuminen rattijuoppouteen on muuttunut selvästi. Enää tuttuakaan juoppokuskia ei juuri pyritä ”suojelemaan” jättämällä ilmoittamatta asiasta viranomaisille. Kansalaiset ymmärtävät aiempaa paremmin, että todellisessa vaarassa ovat maistissa ajavan kuljettajan ohella täysin ulkopuoliset ihmiset: läheisemme ja ystävämme.
Onneksi takana ovat ajat, jolloin kännikuskien hartioille sovitettiin jopa sankarin viittaa. Viina ei estänyt tosimiehen istahtamista ratin taakse. Aikoinaan ns. Seutulan lentokentän kiitorataa rakentamaan tuomitut saattoivat suorastaan rehvastella kyseenalaisilla ansioillaan.
Liikenneturvan kyselyyn vastanneista suomalaisesta kolme neljästä kertoo varmasti tai todennäköisesti ilmoittavansa poliisille läheisestään, mikäli tämä yrittäisi ajaa autoa juopuneena. Vieraan henkilön rattijuoppoudesta todennäköisesti ilmoittaisi poliisille yhdeksän kymmenestä kyselyyn vastanneesta. Lisäksi yhä useampi uskaltaa ottaa auton avaimet pois päihtyneenä rattiin aikovalta.
Suomessa moottoriajoneuvon kuljettaja syyllistyy rattijuoppouteen, mikäli hänen verensä alkoholipitoisuus on vähintään 0,5 promillea. Törkeän rattijuoppouden raja on 1,2 promillea. Vaikka kuljettajan rattijuopumuksen raja ei ylittyisikään, on mahdollista, että vielä sallitun rajoissa olevan alkoholimäärän katsotaan vaikuttavan hänen ajokykyynsä. Tällöin kyse on liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Siitä voi enimmillään seurata puolen vuoden vankeus.
Promillerajojen kanssa kikkailu on vastuulliselle autoilijalle vierasta. Jos otat, et aja -nyrkkisääntö on hyvä ohje. Aiempaa jyrkempi suhtautuminen rattijuoppouteen näkyy myös siinä, että alkoholia nauttineen kyytiin lähdetään yhä harvemmin
Oletko tiedostanut, että rattijuoppous ei suinkaan rajoitu autoiluun? Säännökset koskevat myös moottoripyörien, mopojen, moottorikelkkojen, mönkijöiden ja muiden moottorikäyttöisten ajoneuvojen kuljettajia.
Rattijuopumuskeskustelussa nuorille suunnatut viestit ovat erityisen tärkeitä, sillä henkilövahinkoon johtaneiden rattijuopumusonnettomuuksien kuljettajista nuorten osuus on lähes puolet.
Alkoholi on liikenteessä edelleen merkittävä ongelma. Juopuneena ajavalle esimerkiksi nopeusrajoitukset ovat yhdentekeviä. Rattijuoppoutta ei vähennetä kielloilla ja rajoituksilla, vaan jatkuvalla valistuksella, vaikka se vaatiikin pitkäjännitteisyyttä ja todellista talkoohenkeä!
Ilmoita aina rattijuoposta poliisille.