Kun valoisa aika vähenee, tekee mieli käpertyä sohvan nurkkaan ja kaivautua sieltä esiin vasta kevään tullen. Oletko tullut ajatelleeksi, että pimeys on tärkeää niin luonnolle kuin ihmisellekin?
Pimeys tuo muun muassa eläimille turvaa, ja valon ja pimeyden määrän vaihtelu auttaa kasveja ja eläimiä tunnistamaan talven tulon. Ihmistäkin pimeys auttaa ylläpitämään vuorokausirytmiä, ja unen laatu samalla paranee.
Pimeys vaikuttaa ihmisiin eri tavoin, mutta se tuo mukanaan myös hyvinvointivaikutuksia. Seuraavilla Suomen Ladun vinkeillä saat hyödyn ja ilon irti pimeästä.
1. Lähde liikkeelle
Ulkoilu pimeälläkin virkistää ja auttaa nukkumaan paremmin. Pimeydessä keho ja mieli viestivät hidastamaan tahtia. Tätä viestiä kannattaa kuunnella ja muuttaa liikkumista kesäajan suorittamisesta lempeämpään suuntaan. Kävely, hölkkä, pyöräily, hiihto ja ihan vain metsässä haahuilu ovat oikein mainioita liikkumisen muotoja.
Nauti tähtitaivaasta ja taivaan ilmiöistä, kun keinovalo ei häiritse aistimuksia. Pimeällä myös kuulet äänet ja aistit tuoksut aivan eri tavalla kuin valoisaan aikaan.
2. Pimeys tuo turvaa
Suurimmalle osalle ihmisistä näköaisti on tärkein aisti. Niinpä pimeydessä ympäristö tuntuu vieraalta ja joskus jopa pelottavalta. Käännä ajatus toisinpäin: pimeys on kaveri, joka tuo turvaa. Jos et näe, pystyt sinäkin olemaan näkymättömissä.
Aloita pimeässä ulkoilu ympäristössä, joka tuntuu sinusta päiväsaikaan turvalliselta. Luota siihen, että siellä on täsmälleen samat asiat kuin päivällä, vaikket näekään kaikkea ympärilläsi.
3. Hyödynnä valoa maltillisesti
Otsa- tai taskulamppu ovat mainioita apuvälineitä, ja niitä kannattaa hyödyntää kulkemiseen, mutta mitä vähemmällä valolla pärjäät, sitä pienemmät ovat kontrastit valon ja pimeän välillä. Anna silmien rauhassa tottua hämärään ja huomaatkin pian, ettei ympäristö olekaan niin pimeä kuin miltä se ensi alkuun tuntui.
Jos kuljet reitillä, jossa on muita, pidä kuitenkin huoli, että näyt joko valon tai heijastimien avulla. Näin vältytte törmäyksiltä tai läheltä piti -tilanteilta. Varmista myös, että oma valosi ei häikäise vastaantulijaa.
4. Pysähdy ja rauhoitu
Keväällä ja kesällä valon määrän lisääntyessä joka paikassa on kiire, myös luonnossa. Syksyn tullen kaikki hidastuu ja rauhoittuu. Pimeässä metsässä tunnet sen joka solullasi.
Tee illan tullen retki nuotiopaikalle, nauti iltapala kaikessa hiljaisuudessa ja anna kiireettömyyden tarttua myös sinuun.
5. Pimeä metsä on seikkailu
Ota kaveri tai lapset mukaan ja menkää yhdessä otsalamppuseikkailulle metsään. Kulkekaa uusia polkuja, etsikää aarteita ja tutkikaa kuusen alusia. Mitään muuta ei tarvita.
ULOS! Suomen Latu kannustaa pimeässä ulkoiluun. Koko perheen hämärähommat -kampanja jatkuu 24.11.2024 asti. Kaikille avoimia pimeän ajan ulkoilutapahtumia järjestetään ympäri Suomen. Tutustu hämärävinkkeihin ja tapahtumiin -Suomen ladun verkkosivuilla.
Vinkit laati ulkoilun erityisasiantuntija Susanne Blomqvist, Suomen Latu.
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 3.11.2023. Juttuun on lisätty 14.11.2024 linkki vuoden 2024 tapahtumiin.
Minna Petäinen