Hulppeat illalliset, palatsimaiset ravintolasalit ja kristallikruunut. Ihana aikakausi, belle epoque, kukoisti 1800-luvun Helsingin ravintoloissa. Aikakauden muotiruoka oli jäätelö.
Usein 1800-lukua sanotaan porvariston vuosisadaksi. Eurooppaa ravistelleen Ranskan vallankumouksen kuohujen laannuttua alkoi porvaristo mahdollisuuksien mukaan kopioida mennyttä aateliston elämäntapaa. Hulppeat illalliset kopioitiin ravintoloihin ja syntyi palatsimaisia, kristallikruunuin valaistuja ravintolasaleja, joihin sisäänpääsyn takasi raha, ei sääty.
Suomi ja sen pääkaupungiksi 1812 noussut Helsinki ei jäänyt tästä kehityksestä sivuun. Suurin kiitos siitä kuuluu läheiselle Pietarille. Maailman rattaiden jälleen liikahdellessa astui Venäjällä voimaan matkustuskielto ulkomaille 1800-luvun puolivälissä. Eksoottinen suuriruhtinaskunta Suomi oli kuitenkin sallittu matkustuskohde, ja Helsinki nousikin pieneksi muoti-ilmiöksi Venäjällä.
Ravintolaelinkeinolle se merkitsi kultakautta ja johti muun muassa Seurahuoneen (1833), Kaivohuoneen (1838), Kämpin (1887) ja Fennian (1899) perustamiseen. Nämä kaikki ovat kiinteästi kytköksissä vastaavaan eurooppalaiseen kehitykseen, jossa palatsiravintolat, kylpylät ja Grand Hôtelit kukoistivat. Henkilökunta ja raaka-aineet tuotiin ulkomailta, sillä ei pienessä Helsingissä ollut osaamista tällaisen yleisön palvelemiseksi. Aikakauden kuuluisimpia ravintoloitsijoita olivat Louis Kleineh sekä Carl Kämp.
Ihanaa aikakautta, belle epoqueta, Helsingin ja Pariisin hotelleissa ja ravintoloissa viettivät myös samaan ajanjaksoon osuneen Suomen taiteen kultakauden tekijät. Eräs tunnetuimmista gourmandeista oli kuvanveistäjä Ville Vallgren, joka toi tuulahduksen Pariisia mukanaan Suomeen tullessaan.
Hänen kynästään ovat peräisin myös pilke silmäkulmassa kirjoitetut teokset Pariisin Villen ruokasaarna sekä Ruokaa, juomaa ja hilpeitä herroja, jotka väläyttävät lukijan eteen aikakauden syömingit ja juomingit – sekä osoittavat kirjoittajansa ulkomailla hankitun gastronomisen sivistyksen.
Helsinki olikin 1800-luvun lopulla kansainvälinen kaupunki, ja sen hotelleissa nautittiin aikakauden muotiruokia. Myös viinilistat ovat huikeaa luettavaa. Esimerkiksi Kämpin listalta löytyivät kuuluisimmat Bordeaux’n viinit kuten Mouton-Rothschildt tai Château Margaux.
Aikakauden muotiruoka oli jäätelö. Nykypäivänä se saattaa tuntua hieman arkiselta, mutta tuolloin, aikana ilman jääkaappeja ja pakastimia, oli jäätelön valmistaminen vaativa toimenpide.
Hienoimmillaan jäätelö tarjottiin ”norjalaisittain” eli uunijäätelönä. Hauska ja hieman unohdettu jälkiruoka, joka sopii mainiosti kevättalveen. Seuraksi luonnollisesti lasillinen madeiraa, 1800-luvun suosikkijuoma sekin. Kämpin säilyneessä 1890-luvun viinilistassa madeiran merkkiä ei ole ilmoitettu, mutta Grand Hôtel Fennian hieman myöhemmässä 1910-luvun viinilistassa madeira oli Cossart Gordonin, hinta 9 Fmk pullo.
Kolme ajankohtaista valkoviiniä
08242, Anselmi San Vincenzo 2015, Italia, 11,48 e
Perinteinen Veneton alueen valkoviini, jossa hieman jäännössokeria.
- Blini ja muikunmäti
935897, Vicarage Lane Canterbury Riesling 2011, Uusi-Seelanti, 11,99 e
Puolikuiva mutta runsaan hapokas riesling.
- Blini ja graavilohi
958597, Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer 2015, Chile, 8,99 e
Kukkaisa ja aromikas chileläinen.
- Blini, suolakurkut ja smetana
Kaksi uutta valkoviiniä ja olut
916977, Parés Baltà Cosmic 2015, Espanja, 16,89 e
Tunnetulta cava-talolta ryhdikäs valkoviini.
- Madekeitto
946387, Bernard Magrez Château Saint Genès 2011, Ranska, 14,99 e
Blayen alueelta tuleva siisti bordaux’lainen.
- Paistettu ankka
735404, Stadin Panimo South Pacific IPL, Suomi, 4,99 e (0,33l)
Raikkaasti humaloitu ja aromikas.
- Frittikana
Kokeile myös: samppanja, punaviini, absintti
578657, Pol Roger Rich Champagne Demi-Sec, Ranska, 43,90 e
Samppanjamaku oli 100 vuotta sitten makeampi.
- Suolaiset tuulihatut
423027, Château d'Armailhac 2013, Ranska, 51,20 e
Klassinen punainen bordeaux kuuluu ilman muuta aikakauteen, löytyi myös Kämpin listalta.
- Karitsanpaisti
162156 Sirene Absinthe, Suomi, 41,50 e (0,5 l)
Kyrö distilleryn luoma 1800-luvun taiteilijajuoma.
- Varovasti!