veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Joko sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti?

Joko sinulla on eurooppalainen sairaanhoitokortti?
28.7.2016

Maksuttomalla eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saat hoitoa EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä, jos sairastut tai joudut tapaturmaan matkalla. Kortti tilataan Kelasta. Kortin lisäksi on silti hyvä olla myös matkavakuutus.

Rantamaisema Kuva 123RF

Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa tilapäisen ulkomailla oleskelun aikana. Kortti käy toisessa EU- ja Eta-maassa sekä Sveitsissä.

”Arvion hoidon välttämättömyydestä tekee terveydenhuollon ammattihenkilö oleskelumaassa. Hoidon tarpeen arvioinnissa otetaan huomioon hoidon luonne ja oleskelun kesto. Kortin perusteella saatava hoito vaihtelee sen mukaan, onko kysymyksessä lyhyt viikon mittainen turistimatka tai esimerkiksi useamman kuukauden kestävä vaihto-opiskelu”, lakimies Arja Paijo Kelasta sanoo.

Paijon mukaan pääperiaate on että, henkilön ei tarvitsisi palata asuinmaahansa suunniteltua aiemmin saadakseen hoitoa. ”Mutta kortti ei kata hoitoa, jos toiseen EU- tai Eta-maahan on matkustettu yksinomaan hoidon saamisen tarkoituksessa.”

Julkisen terveydenhuollon lisäksi eurooppalainen sairaanhoitokortti käy myös sellaisilla yksityisillä lääkäriasemilla ja yksityisissä sairaaloissa, jotka ovat tehneet sopimuksen maan sairausvakuutuslaitoksen kanssa.

Kortin voit tilata Kelan verkkosivuilta tai puhelimitse numerosta 020 692203. Alaikäiselle lapselleen kortin saa vain puhelinpalvelusta.

Omavastuu pitää maksaa itse

Hoidon maksut ja ylipäätään hoito, johon on oikeutettu, määräytyvät Paijon mukaan aina oleskelumaan lainsäädännön mukaan. Esimerkiksi Suomessa julkisessa sairaanhoidossa asiakkaan täytyy itse maksaa omavastuuosuus.

”Jos siis maassa, jonne matkustat, on asiakasmaksujärjestelmä, silloin myös eurooppalaisen sairaanhoitokortinkin haltijan täytyy itse maksaa sama asiakasmaksu. Omavastuu pitää siis maksaa itse ja loput kustannuksista tulevat Kelan maksettaviksi”, Paijo täsmentää.

Kortilla tulee saada vastaavaa sairaanhoitoa samalla hinnalla ja samalla tavalla kuin maassa asuvat kansalaiset saavat.

Ota matkavakuutus kortin lisäksi

Arja Paijo suosittelee matkalle lähtevälle eurooppalaisen sairaanhoitokortin lisäksi aina myös matkavakuutusta.

”Matkavakuutus kannattaa ottaa, jos haluaa turvan mahdollisten ylimääräisten matkakustannusten varalta. Näitä eurooppalainen sairaanhoitokortti ei kata.” Kortti ei esimerkiksi kata kotiinkuljetusta ambulanssilennolla.

Lisäksi jos hoitopaikka on sellainen, jossa eurooppalainen sairaanhoitokortti ei käy, matkavakuutuksesta saa haettua korvauksia.

”Jos hoito on annettu sellaisessa paikassa, joka ei kuulu lakisääteiseen sairausvakuutukseen, matkavakuutuksesta on hyötyä”, Paijo tähdentää.

Kortti kattaa myös krooniset sairaudet

Eurooppalainen sairaanhoitokortti kattaa Paijon mukaan myös jo olemassa olevan sairauden akuutin hoidon, esimerkiksi jos kärsii sydänsairaudesta.

”Välttämättömän hoidon lisäksi kortilla saa apua myös krooniseen sairauteen. Jos on pidemmän aikaa ulkomailla vaikkapa vaihto-opiskelijana ja täytyy kuukausittain käydä esimerkiksi verikokeissa tai dialyysihoidossa. Vaativista hoidoista, kuten dialyysihoidosta, pitäisi kuitenkin sopia etukäteen hoitopaikan kanssa jo ennen matkaa”, Paijo huomauttaa.

Kortti uusitaan kahden vuoden välein

Eurooppalainen sairaanhoitokortti on voimassa kaksi vuotta.

”Uusi kortti toimitetaan automaattisesti hyvissä ajoin ennen edellisen umpeutumista, jos edellytykset sen myöntämiselle ovat vielä olemassa. Tämä tarkoittaa, että Suomi on vastaa edelleen henkilön sairaanhoidon kustannuksista. Hoidonantajamaa laskuttaa kortin myöntäneeltä valtiolta hoidosta syntyneet kustannukset”, Paijo sanoo.

Kortin tiuhalla uusimisella varmistetaan Paijon mukaan, että Suomi vastaa edelleen henkilön sairaanhoidon kustannuksista eikä ole muuttanut toiseen maahan esimerkiksi töihin.

Kortti on samanlainen kaikissa EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä. ”Jossain maissa se on yhdistetty kansalliseen sairausvakuutuskorttiin. Tällöin kortin toinen puoli toimii kansallisena sairausvakuutuskorttina asuinmaassa ja toinen puoli eurooppalaisena sairausvakuutuskorttina muissa EU:n sosiaaliturvalainsäädäntöä soveltavissa maissa”, Paijo huomauttaa.

Tällöinkin kortin eurooppalainen sairaanhoitokorttipuoli vastaa ulkoasultaan yhteisesti hyväksyttyä mallia. Jokainen jäsenmaa myöntää kortit virallisella kielellään, Suomessa suomen- ja ruotsinkielillä.

Lisätietoa eurooppalaisesta sairaanhoitokortista Kelan verkkosivuilla.

Riitta Rimmi

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti