veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Kalareissulle vauhtia perämoottorilla – näin onnistut kaupoilla

Kalareissulle vauhtia perämoottorilla – näin onnistut kaupoilla
25.8.2021

Kun haluaa rantaa kauemmas kalaan säällä kuin säällä, veneen perään on mukava hankkia hevosvoimia. Miten onnistua perämoottorikaupoilla?

Moottorin tulisi sopia veneeseen, kukkaroon ja kalastustyyliisi. Syyskesä on mainiota aikaa narrailla pulskia ahvenia ja äreitä kuhanvonkaleita. Vesillä liikutaan kunnioittaen luonnon ja rannan asukkaiden rauhaa. 

1. Sopivasti hevosvoimia

Mikäli kalastuspurtesi on piskuinen soutuvene, sen tuuppariksi sopii hyvin parin hevosvoiman pikkuperämoottori. Sellaista on helppo nostella veneeseen ja sieltä pois. Moottori antaa veneelle ja parin hengen kuormalle mukavan 4–5 solmun nopeuden (noin 7–9 km/h), eikä kuluta kohtuuttomasti polttoainetta.

Jos taas liikut isoilla selillä, parinhepan moottori ei riitä turvalliseen liikkumiseen. Avuksi kannattaa ottaa isompi vene ja moottori.

Moottoria valitessa ota huomioon veneen ominaisuudet. Liian iso ja painava moottori painaa veneen perää alas, jolloin perälauta voi hörpätä vettä sisään.

Liian iso kone nostaa myös veneen keulaa, jolloin veneen ajo-ominaisuudet kärsivät. Tämä vaikuttaa myös polttoaineen kulutukseen.

Mittasuhteilla on myös väliä: moottorin rikin eli etäisyyden potkuriin pitää olla sellainen, että lavat ylettyvät kunnolla veteen. Löydät veneellesi oikean moottorikoon tarkistamalla veneen perälaudasta valmistajan suosituksen.

2. Tutustu sähkömoottoriin

Sähköperämoottori on hiljainen ja ympäristöystävällinen. Soutuvenettä se kyytii matalalla vauhdilla. Edullisimmillaan laitteen saa pienen veneen perään parilla sadalla eurolla. Akku ostetaan yleensä erikseen, mutta on myös malleja, jossa akku on integroitu moottoriin.

Koko ja laatu vaikuttavat akun tehoon. Koneen tehosta, veneen kuormasta sekä kaasukahvan asennosta riippuen 60 Ah:n akun virta kestää parista kuuteen tuntiin ja jopa enemmänkin.

Innokas kalastaja voi investoida kalastusveneen keulaan myös keulasähkömoottorin. Siirtymä kalapaikalle ajetaan bensiinimoottorilla. Keulasähkömoottori otetaan käyttöön, kun ruvetaan kalastamaan. Moottoria ohjataan langattomalla jalkakytkimellä tai kaukosäätimellä. Kun halutaan pysyä paikalla, kytketään päälle taivasankkuri, joka ankkuroi veneen haluttuun kohtaan.

Sähkömoottori on huoltovapaampi kuin bensiinimoottori. Akku uusitaan tarvittaessa.

3. Uusi vai käytetty?

Jos tietää ja tuntee moottorin, uuden laitteen voi kätevästi tilata veneilyliikkeen tai tavaratalon verkkokaupasta. Käytettyä moottoria on syytä lähteä katsomaan. Testaa aina käytettyä konetta ennen ostopäätöstä. Jos moottoria ei saa veneen perään, käytä sitä paljussa.

Varmistu myös siitä, että myyjä on moottorin oikea omistaja. Hyvin halpa hintapyyntö on arveluttava.

Kuten autoon, perämoottoriin kuuluu huoltokirja, josta käy ilmi miten edellinen omistaja on huolehtinut laitteesta. Hyvin huollettu moottori toimii useita kymmeniä vuosia. Tunnettuihin merkkeihin on helpoin saada varaosia. Moottoria on tärkeää huoltaa säännöllisesti, eikä vain silloin kuin vikaa ilmenee.

4. Taloudellista ajoa

Ajotavalla ja veneen lastaamisella voi vaikuttaa polttoaineen kulutukseen. Vene tulee lastata siten, että se liukuu tasapainossa. Ei siis liian isoa kuormaa keulaan tai perään. Kun olet kiihdyttänyt veneen liukuun eli ”plaaniin”, höllää kaasukahvaa ja siirry matkavauhtiin.

Pienen sähköperämoottorin koko kesän latauskustannukset ovat vähäiset. Jos akun voi ladata aurinkopaneeleilla, hinta tippuu entisestään.

On käytössä sitten sähkö- tai bensiinimoottori, kulutus on suoraan suhteessa veneen malliin, lastattuun kuormaan sekä vauhtiin. Pienellä mietiskelyllä voi säästää euroja muuhun käyttöön. 

5. Missä kala nappaa?

Elokuun lämpimissä vesissä kala nappaa – jos paikka on oikea – sekä onkeen että uistimeen. Moottorilla voi tehdä pientä siirtymää ja etsiä kohtaa, jossa kalat viihtyvät.

Isoja ahvenia voi narrailla paikallaan pysytellen, joko venepilkillä tai jigaamalla. Myös perinteiseen lippaan ahven ottaa hanakasti. 

Hyviin kalastustapoihin kuuluu pysytellä riittävän etäällä asutusta rannasta, johon myös mökkirannat luetaan. Puheääni kuuluu vesillä kauas. Myös moottorin ääni voi häiritä liian läheltä ajettaessa. Joissakin vesistöissä moottorilla liikkuminen on kokonaan kielletty. Löydät rajoitukset osoitteesta traficom.fi tai vayla.fi.

  • Perämoottorin ostajaa neuvoi kalatalousasiantuntija Janne Tarkiainen Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestöstä.

Satu Alavalkama 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti