Katariina Sourin (s. 1968) teokset ovat ekspressiivisiä, puoliabstrakteja, värikylläisiä ja isokokoisia, mikä on toimiva yhdistelmä. Aiheet ovat vahvasti symbolisia, ja niissä on tunnelatausta ja dynamiikkaa.
Taiteilijan väripaletti on rohkea, ja hän käyttää värejä viettelevästi. Leonardo da Vinci sanoi, että kaikista väreistä miellyttävin on se, joka sisältää opponentin eli vastavärin, kuten punavihreän, jota myös Souri käyttää.
Yleisesti ottaen silmämme pitävät eniten puhtaista ja kirkkaista väreistä sekoitettuina maanläheisempiin väreihin. Sourin maalauksissa on juuri tällaista värin käyttöä.
Oma ilmaisutyyli löytyi jo uran alkuvaiheessa
Katariina Sourin tunnettuus kuvataiteilijana kasvaa vuosi vuodelta, samoin hänen teostensa ihailijajoukko. Kuvataiteilijana Souri on itseoppinut. Oman kaukaa tunnistettavan ilmaisutyylinsä hän löysi jo uransa alkuvaiheessa.
Taidehistoria tarjoaa lukuisia esimerkkejä siitä, miten itseoppineet taiteilijat, kuten Pablo Picasso, ovat menestyneet ja luoneet huikean uran.
Olipa taiteilija sitten itseoppinut tai käynyt arvostetuimmat taidekoulut, menestyminen taiteilijana ei ole helppoa. Menestys vaatii taiteilijalta monipuolista ymmärrystä taiteen myynnistä sekä laadukasta taiteen tekemisen taitoa. Souri on omaksunut hyvin myös taidemarkkinoiden lainalaisuudet.
Jos taiteilija myy hyvin eläessään, hän myy hyvin myöhemminkin. Tämän vuoksi taiteilijan kuoleman jälkeinen taideteosten myynti on se kriteeri, joka pitää taiteilijan nimen vahvana myöhempienkin keräilijäsukupolvien mielissä.
Teokset tiukasti kiinni ajassa
Katariina Sourin teokset ovat ajankohtaisia. Niissä on ripaus tekoälyn maalaustyyliä, objektien sommittelua, perspektiiviä, heijastuksia ja fantasiaa.
Suomalaisella taidekentällä tämä olisi aikaisemmin ollut haastava ja jopa häiritsevä yhdistelmä. Toista on nyt, sillä tekoälyn ja algoritmien aikakaudella olemme altistuneet uudenlaisiin kuviin ja uuteen tapaan katsoa kuvia. Miellyttävien kuvien katsominen tukee pyrkimystä henkiseen hyvinvointiin.
Sourin maalaus antaa uudelle omistajalleen todennäköisesti enemmän tuntemuksia kuin hän on taideteosta ostaessaan odottanut: esimerkiksi feminiinistä luomisenergiaa, hengellistä voimaa, ehkä toisinaan jopa seksuaalistakin puhtia.
Isot maalaukset sijoitetaan usein olohuoneeseen näkyvälle paikalle, mutta tiedän, että Sourin teoksia on ripustettu poikkeuksellisesti myös buduaarin puolelle antamaan auvoista tarmoa.
Esittelin taannoin useiden suomalaisten taiteilijoiden teoksia Sveitsissä asuville ruotsalaisille sijoittajille. Heitä kiinnostivat ainoastaan Katariina Sourin punasävytteiset teokset. Tuolloin muissa esitellyissä teoksissa oli enemmän sinisävyjä ja staattisuutta.
Souri maalaa akryylillä ja öljyllä isokokoiselle kankaalle, sekä tekee poikansa Kasimir Kärkkäisen kanssa yhteisteoksia, joissa on yhdistelty hiilellä arkkitehtuurisia aiheita.
Souri puhuttelee yleisöään
Souri teki Euroviisuissa Suomea edustaneesta Käärijästä paljon julkisuutta saaneen ja pidetyn maalauksen. Taiteilijana Sourin etuna on, että hän on tavallaan taidemaailman lainsuojaton, ja siksi hän voi puhutella teoksillaan suoraan yleisöä pyytelemättä anteeksi taidemaailman eliittinä itseään pitäviltä. Se, että taiteilija pysyy uskollisena itselleen ja on itsevarma valikoimatta yleisöään, on sekä rohkeaa ja että viehättävää.
Sourin teosten hintahaarukka on noin 2 500–4 500 euroa, ja ne myyvät hyvin. Hänen teostensa välityskanavina toimivat tehokkaasti taiteilijan sosiaalisen median tilit ja nettisivu katariinasouri.com sekä säännöllisesti pidettävät gallerianäyttelyt Galleria 4-kuussa Helsingissä.
Sijoitusmielessä näyttää siltä, että Katariina Sourin teoksista ehkä 5–10 prosenttia on sellaisia, joiden hinnat alkavat nousta tulevaisuudessa. Tähän kuluu vielä jokunen tovi, koska Sourin teoksia ei ole toistaiseksi myyty suurissa huutokaupoissa. Taideteosten hintarekisteri muodostuu vähitellen, kun teoksia myydään jälkimarkkinoilla.
Sourilla on herkkä kyky aistia, mitä ihminen haluaa nähdä voimaantuakseen. Siksi uskon, että tulevaisuudessa Souri saattaa vielä yllättää taiteilijana ja hän saa lisää ihailijoita.
Pauliina Laitinen
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidemarkkinoiden asiantuntija