veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Kerro tarinoita syyslomalaiselle – ideoita lapsen ja isovanhemman tapaamisiin

Kerro tarinoita syyslomalaiselle – ideoita lapsen ja isovanhemman tapaamisiin
11.10.2022

Millaisia isä tai äiti olivat pieninä? Millaista opiskelu oli silloin, kun isovanhemmat kävivät koulua? Suvun tarinat kiinnostavat lasta, ja syysloma on hyvä ajankohta, jolloin isovanhemmat voisivat niitä kertoa. Lapsi puolestaan voi ilahduttaa isovanhempiaan vierailulla, mutta myös videopuhelulla, piirroksella tai postikortilla. Tässä ideoita yhteiseen syysloman viettoon.

1.Reipasta tekemistä

Jos isovanhempi on nuorekas, lapsenlapsen kanssa voisi olla hauskaa liikkua ja harrastaa yhdessä. Mikäli mummi tai vaari on vielä töissä, lapselle kannattaa esitellä oma työpaikka. Siellä voisi ehkä käydä sisällä, tai vain katsella ulkopuolelta. Toki eläkkeellä olevakin voi esitellä työpaikkansa ja kertoa, mitä kaikkea hän siellä aikoinaan teki. Isovanhemman tarinoiden avulla lapsi oppii tuntemaan työelämää ja suvun historiaa.

Yhteinen retki voi suuntautua myös muualle: elokuviin, lähimetsään, naapurikuntaan tai vaikka ulkomaille. Matkan pituus kilometreissä ei ole tärkeää, vaan yhdessä vietetty aika. Tutustutaan yhdessä johonkin: se voi olla vaikka kotieläintila, vakoilumuseo, Seurasaari, Luonnontieteellinen museo tai pienelle lapselle uusi leikkipuisto. Mitä jos retkeä varten säästettäisiin yhdessä rahaa? Laittaisiko lapsi säästöön viikkorahoja tai voisiko hän palauttaa kotoa pullot ja tölkit kierrätykseen?

2.Rauhallista oleskelua

Leipominen, ruuanlaitto, askartelu ja piirtäminen sopivat useimmille, myös niille isovanhemmille, joilla askelten tahti on verkkaisempi. Museossa tai taidenäyttelyssä lasta voi pyytää odottamaan, jotta isovanhempi jaksaa mukana. Kulttuurireissu ei etukäteen innosta kaikkia lapsia, mutta jälkikäteen he harvoin valittavat, että olisi ollut huono kohde. Lapsen on hyvä oppia, että elämässä tekemisiä ei aina valita heidän ehdoillaan.

Tekisittekö kävely-, bussi- tai automatkan sinne, missä isovanhemmat asuivat lapsina? Tai sinne, missä oli lapsen isän tai äidin lapsuudenkoti tai -koulu? Isovanhempi voi kertoa, millaista koulunkäynti oli entisinä aikoina. Mitkä olivat hänen lempiaineitaan? Millainen koululainen isä tai äiti oli? Pienelle lapselle on iso ihmetys, että isä ja äitikin ovat olleet joskus pieniä.

3.Ideoita palvelutaloon

Syysloma on hyvä ajankohta muistaa palvelutalossa asuvaa isovanhempaa. Lokakuun 15. päivä Suomessa vietetään isovanhempien päivää. Jos isovanhemman kunto on hyvä, lapsen vanhemmat voivat ehkä tarjota kyydin kahvilaan tai torille. Sisällä on kiva pelata lautapelejä, koota palapeliä, tarinoida tai vaikka laulaa yhdessä. Ehkä lapsi voisi lukea mummille tai vaarille ääneen?

Opeta lasta tuottamaan toisille iloa. Palvelutalossa päivät voivat käydä pitkiksi ilman vaihtelua. Jos tapaaminen ei onnistu, postikortti tai kirje virkistää. Lapsi voi kirjoittaa, mitä toivoo mummille tai vaarille, tai mistä pitää heissä eniten. Kukkakimpun voi piirtää tai lähettää kukkakaupasta. Kortti säilyy piirongin kulmalla pitkään.

4.Asutteko kaukana?

Jos suku asuu kaukana toisistaan, yhteistä aikaa voi viettää videotapaamisessa. Lainattavia välineitä ja apua saa esimerkiksi kirjastoista tai palvelutalon henkilökunnalta. Videotreffeille voi sopia, että kumpikin osapuoli varaa mukaan omat herkut. Vanhemmat voivat auttaa lasta miettimään valmiiksi kysymyksiä, joista isovanhempi voi tarinoida. Videon äärellä voi myös pelata lautapelejä, katsella valokuvia, kysellä arvoituksia tai leikkiä sanaleikkejä. Esimerkiksi noppapeli Yatzy kehittää lapsen päässälaskutaitoa ja todennäköisyyksien arviointia.

5.Tarkkaa taloudenpitoa

Taloustaidoista on lapselle hyötyä koko loppuelämä. Mummi tai vaari voi opettaa taloustaitoja esimerkiksi yhteisellä kauppakäynnillä. Laadi lapsen kanssa etukäteen ostoslista, jotta ei tulisi heräteostoksia. Pohtikaa, paljonko ruokaa tarvitaan pienelle tai isolle ruokailijamäärälle. Tutkikaa kaupassa tuotteiden hintoja pakkauskoon ja kilohinnan perusteella. Suosikaa kotimaisia tuotteita.

Kuluttamista voi opettaa myös tavaroita korjaamalla. Miten paikataan pyyheliinaan tullut reikä, liimataan tuolin jalka tai huolletaan polkupyörää? Myös sijoittaminen voi olla yhteinen harrastus.  Jos omistat osakkeita, voit kertoa lapselle mitä mikin pörssiyhtiö tekee ja ehkä jopa lahjoittaa hänelle kiinnostavan yhtiön osakkeita.

Vinkit isovanhemman ja lapsen tapaamisiin antoi Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:n toiminnanjohtaja Virpi Dufva.

Satu Alavalkama

 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti