veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Kiinnostaako propagandalautanen Neuvostoliitosta?

Kiinnostaako propagandalautanen Neuvostoliitosta?
14.12.2016

Kun tsaarin Venäjä muuttui kommunistiseksi, määrä alkoi korvata laatua, ja se näkyy myös antiikkimarkkinoiden hinnoittelussa. On kuitenkin joitain neuvostoaikaisia esineitä, joilla on melkoisestikin arvoa. Sen osoittavat muutamat viimeaikaiset kansainväliset arvohuutokaupat.

Suomessa puolestaan harvemmin on ollut tarjolla nukkekotia, jonka arvoksi arvioidaan peräti 50 000 euroa, mutta nyt sellainenkin on luvassa.

Venäläiset antiikkiesineet ennen vallankumousta ovat keräilymarkkinoilla haluttuja ja arvokkaita – on kysymyksessä sitten hopea, korut tai esimerkiksi posliini. Vallankumouksen myötä muuttuivat niin hallinto kuin tehtaiden omistuskin, ja monien tehtaiden laatu suorastaan romahti.

Vallankumouksen alkuinto synnytti kuitenkin myös uutta, ja näistä taideteollisista tuotteista monet ovat nyt haluttuja keräilykohteita.

Neuvostoliiton alkuaikoina (1922) suunniteltua ja valmistettua lautasta nimeltään ”Red ribbon” – punainen nauha. Kuva: Bonhams

Kansainvälisistä arvohuutokaupoista mm. Bonhams ja Christie´s järjestivät perinteiset venäläiseen taiteeseen ja antiikkiin erikoistuneet huutokauppansa vajaa kuukausi sitten, ja molemmissa oli mukana myös muutamia vallankumouksen jälkeen tehtyjä esineitä – nimenomaan posliinia.

Erityisen arvostettuna pidetään Keisarillisen posliinitehtaan – myöhemmin Valtion posliinitehtaan – astioita, joista selkeästi näkyy, miltä ajalta ne ovat, eli niissä on usein esimerkiksi tyyliteltynä sirppi ja vasara ja ehkä myös vehnän tähkä.

Tai sitten vaikkapa vallankumouksen uhoa.

Jotkut näistä lautasista on hämmentävästi leimattu vallankumouksen jälkeisinä sekasortoisina vuosina sekä vanhan että uuden hallinnon leimoilla. Esimerkiksi Christie´sillä oli myynnissä lautanen ”Haitarinsoittaja”, jossa oli Keisarillisen posliinintehtaan leima vuodelta 1896 sekä myös neuvostoaikainen sirppi ja vasara vuosilta 1923–1924. Sen hinta nousi kolminkertaiseksi lähtöhinnastaan eli noin 60 000 euroon. Lautasen halkaisija on 28 cm.

Samantyyppinen propagandalautanen, jossa oli keskellä tyylitelty sirppi- ja vasarakuvio, maksoi noin 16 000 euroa.

Helanderilla myytiin helmikuun huutokaupassa kaksi neuvostoliittolaista teelasinpidikettä, jotka olivat emalihopeaa. Lähtöhinta oli 100 euroa, mutta ne kohosivat yli 500 euroon. Kuva Helander

Tällä neuvostotyylillä on siis selkeä keräilijäkuntansa, joka on niistä myös valmis maksamaan melkoisestikin. Näitä lautasia uskoisi löytyvän myös Suomesta.

Fabergéta Lempäälässä

Lempääläisen huutokauppahuone Aleksin joulukuun huutokaupassa oli puolestaan myynnissä useitakin Fabergén esineitä, jotka menivät kaupaksi jopa reilusti yli lähtöhintojensa. Kultaisissa korvakoruissa lähtöhinta oli 1 500 euroa, mutta ne nousivat huutomaksuineen lähes 2 800 euroon. Kaulaketju maksoi vastaavasti yli 4 000 euroa.

Aleksin joulukuun huutokaupassa myytiin nämä Fabergén valkokultaiset korvakorut, jotka ovat 18 karaatin kultaa ja joissa on emalointia ja timantteja. Vasarahinta oli 2 300 euroa, jonka päälle tulivat huutomaksut. Kuva Aleksin huutokauppa

Fabergén esineet ovat hyvin tavoiteltuja ja arvokkaita, mutta nyt kysymyksessä olivat nykyiset Fabergét, eivät tsaarinaikaiset.

Vaikka nykyisetkin lienevät laadukkaita, niitä ei pidä kuitenkaan sekoittaa ennen vuotta 1917 valmistettuihin.

Aleksin joulukuun huutokauppa oli varmaankin tämän huutokauppahuoneen yksi parhaimmista, sillä sinne oli saatu useammankin tosi keräilijän kokoelmia. Niinpä tarjolla oli mm. Pekka Halosen, Oscar Kleinehin ja Hjalmar Munsterhjelmin öljyväritöitä. Useat kohteet nousivat huutomaksuineen yli 10 000 euron, joten Aleksi kyllä ansaitsee paikkansa arvohuutokauppojen joukossa.

Aleksin lähin kilpailija, tamperelainen Annmaris järjestää 18.12. erikoishuutokaupan, jossa myydään taiteilija Raimo Kanervan kuolinpesän tavaroita muun muassa talonpoikaisesineitä sekä taiteilijaystävien lahjoja.

Arvokas nukkekoti Helanderilla

Helanderin joulukuun huutokaupassa 17.18.12. on myynnissä hulppea minikartano, jollaista ei ole ennen nähty. Tämän viisikerroksisen nukkekodin arvoksi mainitaan 50 000 euroa, mutta niinpä sen rakenteluun onkin mennyt melkoinen määrä työtunteja. Tosin minimihinta on ”vain” 6 500 euroa.

Tämä Helanderin huutokaupassa tarjolla oleva minikartano eli tosi hulppea nukkekoti on viisikerroksinen, ja sen yksityiskohtien hiomiseen on täytynyt käyttää todella paljon aikaa. Kuva Helander

Nukkekodin ovat suunnitelleet ja pitkälti toteuttaneetkin yksityiskohtia myöten Emma ja Kari Fall, joista Emma Fall on käsitöiden ammattilainen ja Kari tunnetaan ainakin jazz-piireissä - hän on sekä laulaja että basisti, joka tunnetaan mm. lauluista ”Kun tyttö pelästyy” (Down by the Riverside) ja ”Kaikki muuttuu”.

Emman tekemiä nukkeja on Helanderilla tarjolla nyt enemmänkin – arvokkaimmat niistä 1 500 euron minimihinnalla.

Vielä ennen joulua eli 17.12. on Helsingissä Rahaliike Holmaston huutokauppa, jossa on tarjolla mm. rahaharvinaisuus 40 markkaa vuodelta 1862. Kyseessä on harvinaisen hyvä keräilykappale, joka on säilynyt erittäin hyvin – siinä on mm. hyvät värit. Minimihinta on 12 000 euroa. Kuva: Rahaliike HolmastoVielä ennen joulua eli 17.12. on Helsingissä Rahaliike Holmaston huutokauppa, jossa on tarjolla mm. rahaharvinaisuus 40 markkaa vuodelta 1862. Kyseessä on harvinaisen hyvä keräilykappale, joka on säilynyt erittäin hyvin – siinä on mm. hyvät värit. Minimihinta on 12 000 euroa. Kuva: Rahaliike Holmasto

Järeämpiäkin kalusteita on tarjolla. Esimerkiksi Suomi-yhtiöiden talosta on myynnissä iso mattoharvinaisuus sekä valtaisa kokouspöytäryhmä, johon kuuluu 20+1 tuolia. Suomi-yhtiöiden perinnönjakoa tapahtuu muuallakin. Ainakin Holmaston huutokaupassa on tarjolla 17 paria hopeisia Suomi-Salaman kalvosinnappeja alkuperäkoteloissaan 70 euron lähtöhintaan.

Pentti Avomaa

Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti