Kesäolympialaiset 1952 toivat Suomeen Coca-Colan. Toinenkin suomalaisten suosikkijuoma, nimittäin lonkero, kehiteltiin alun perin sammuttamaan olympialaisten kansainvälisten vieraiden janoa.
Kun Hollannista matkalle lähtenyt M/S Marvic ankkuroi Hietalahden satama-altaaseen ja alkoi purkaa sisuksistaan yli 700 000 pulloa rusehtavaa uutuusjuomaa, oli yksi aikakausi pienessä ja sulkeutuneessa sodanruntelemassa maassa päättynyt.
Amerikkalaisen Cola-juoman saapuminen oli selvä uuden ajan merkki. Kauan odotetut olympialaiset olivat vihdoin alkamassa Helsingissä, ja Suomi liittyisi itsenäisenä taas kansojen joukkoon kisaamaan.
Apulaiskaupunginjohtaja ja kisatoimikunnan puheenjohtaja Erik von Frenckell oli epäilemättä viettänyt kiireisiä ja huoltenpainamia vuosia ennen kuin hänen kuningasprojektinsa olympialaiset vihdoin saatiin Suomeen vuonna 1952.
Aiemmat, vuoden 1940 kisat oli jouduttu perumaan, vaikka suuri osa kisapaikoista oli ollut jo valmiina. Nyt ne piti remontoida lopulliseen käyttökuntoon, jotta lähes 5 000 urheilijaa pääsi näyttämään parastaan.
Esimerkiksi kaunis uimastadion oli viimeistelemättä, sillä altaiden lämmityslaitteet olivat painuneet merenpohjaan kuljetuslaivan mukana, ja sota-aikana altaisiin oli säilötty silliä ja juureksia.
Kisatoimikuntaa huoletti myös pääkaupungin kehittymättömät palvelut. Vaikka suurhotellit Vaakuna ja Palace saatiinkin ajoissa valmiiksi ja muutoin anniskeluluvissaan niin kitsas Alko oli myöntänyt muutamia tilapäislupia, kirjasi järjestelykomitea muistioonsa vuonna 1949 seuraavaa: päänvaivaa tuottavat erityisesti loisto-oloihin tottuneet ulkomaalaiset turistit. Tyytyvätkö turistit siihen, mitä voimme vähäisin edellytyksin tarjota?
Kisatoimikunta ponnisteli kuitenkin parhaansa mukaan ja saikin läpi huomattavia uudistuksia. Alko salli ensikertaa anniskelun baaritiskiltä ja jopa korkeat baarijakkarat istuimina! Baarihenkilökunnan tasoon ei kuitenkaan luotettu, joten oli syytä tuottaa valmiita juomasekoituksia, ”long drinkejä”, turistien nautittaviksi. Toinen ginistä ja toinen brandysta tehtynä.
Ihan kaikki uudistukset eivät menneet suunnitelmien mukaan. Iso projekti oli uusien taksiautojen hankinta, sillä Helsingissä köröteltiin vielä 1930–1940-lukujen autoilla. Niinpä Chicagosta hommattiin liuta Checker Cab -autoja. Koska rahaa oli vähän, takseiksi ostettiin vanhempia malleja kuin oli tarkoitus, joten Helsinkiin lopulta rantautuneet autot olivat pääsääntöisesti romurautaa. ”Kekkeriskandaalia” puitiinkin vielä pitkään.
Siinä missä koko olympia-projekti on personoitunut von Frenckelliin, on toinen kisojen onnistumisen kannalta olennainen henkilö jäänyt unohduksiin. Lotta Svärd -järjestön peruna syntynyt Suomen Naisten Huoltosäätiö oli perustanut Työmaahuolto-nimisen yrityksen. Sen johdossa toimi tarmokas Maja Genetz (1901–1970).
Työmaahuolto sai olympialaisilta jättiurakan: yritys vastasi olympialaisten muonituksesta. Käytännössä tämä tarkoitti noin 75 000 päivittäistä annosta, joita varten perustettiin yhdeksän kenttäruokalaa.
Ruokalistoilla oli kansainväliset teemat, mikä ei tuon ajan Helsingissä ollut ihan yksinkertaista. Niinpä esimerkiksi ruokala kaksi oli latinalaisamerikkalainen, ruokala neljä pohjoismainen ja ruokala kuusi itämainen. Voi vain kuvitella, mistä sodankoulimat entiset muonituslotat ovat etsineet reseptit ja toteutustavat vaikkapa kanacurrylle, puchero-keitolle (lihakeitto) tai pavuille brasilialaiseen tapaan.
Viinejä liikkujan lasiin
466647, Cono Sur Bicicleta Pinot Noir 2015, Chile, 8,99 e
Marjaisa ja miellyttävä pinot.
- Lammasmakkarat
945087, Running Duck White 2016, Etelä-Afrikka, 11,50 e
Puolimakea ja hedelmäinen luomuviini.
- Mausteinen kasviswokki
008646, Cuvée Victoire Champagne Brut 2007, Ranska, 43,94 e
Hinta-laadultaan erinomainen vuosikertasamppanja.
- Voittajalle
Kolme ajankohtaista roseeta
424564, Terra Càlida Rosé 2016, Espanja, 4,98 e (0,375 l)
Puolikuiva rosee puolikkaassa pullossa.
- Meloni ja kinkku
491127, Bertani Bertarose 2016, Italia, 9,99 e
Kuiva ja tyylikäs rosee.
- Äyriäispasta
914317, Domaines Bunan Mas de la Rouvière 2015, Ranska, 24,47 e
Laaturosee Bandolin alueelta.
- Paistettu ahven
Kaksi uutta viiniä ja samppanja
590337, André Clouet Dream Vintage Grand Cru Champagne Brut 2008, Ranska, 54,90 e
Tyylikäs vuosikertasamppanja.
- Nautiskeluun
592067, Serra Lupini Roero Arneis 2016, Italia, 14,99 e
Runsas ja hedelmäinen italialaisvalkkari.
- Rapukeitto
913098, Tommasi Valpolicella 2016 hanapakkaus, Italia, 39,98 e (3 l)
Laatutuottajan punaviinitonkka.
- Grillibileet