Autoilijat ja pyöräilijät eivät osaa liikenteen väistämissääntöjä niin hyvin kuin luullaan. Pyöräilyviikon alkaessa sääntökertaus on paikallaan. Hiljentäminen risteyksiin tullessa antaa pelivaraa niin pyörällä kuin autolla liikkuville.
Kun Liikenneturva kysyi sääntötuntemuksesta maaliskuun lopulla, neljä viidestä koki osaavansa autoilijoiden ja pyöräilijöiden väliset väistämissäännöt hyvin.
Hankalinta oli vastata kysymykseen, jossa pyöräilevät tulevat pyörätieltä ja ylittävät tien suojatietä pitkin. Pyöräilijän väistämisvelvoitteen tällaisessa tilanteessa tiesi oikein vain 42 prosenttia vastanneista. Pyöräilijä saa ylittää tien pyörällä suojatien yli ajaen, mutta hänen on väistettävä sekä vasemmalta että oikealta tulevaa liikennettä.
Vastanneista 87 prosenttia tiesi kulkujärjestyksen oikein tilanteessa, jossa kärkikolmion takaa tulevan autoilevan on väistettävä tietä ylittävää pyöräilijää.
Hieman harvempi, 79 prosenttia, tiesi oikein sen, että pyöräilijän on väistettävä autoilevia, kun pyörätieltä tullaan ajoradalle, joka ylitetään paikassa, jossa ei ole liikennemerkkejä.
Autoilijan on väistettävä pyöräilijää, kun
- autoilija kääntyy, jolloin autoilijan tulee väistää risteävää tietä ylittäviä,
- autoilija ajaa pihakadulta, kävelykadulta, pihasta, pysäköintipaikalta tai muulta vastaavalta alueelta,
- autoilija tulee väistämisvelvoitteesta kertovan liikennemerkin takaa. Näitä merkkejä ovat kärkikolmio ja stop-merkki – sekä uuden tieliikennelain myötä myös uusi ”väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa” -merkki.
- autoilija tulee kärkikolmion takaa liikenneympyrään tai poistuessa liikenneympyrästä.
Pyöräilijän on väistettävä autoilijaa/ajoradan liikennettä, kun
- pyöräilijä ajaa pyörätieltä ajoradalle, hänen on väistettävä sekä vasemmalta että oikealta tulevaa ajoradan liikennettä, ellei kyseessä ole edellä kuvattu väistämistilanne tai liikennemerkein ole muuta osoitettu.
- pyöräilijä ajaa pihakadulta, kävelykadulta, polulta, pihasta tai vastavalta alueelta tai pyöräilijä ajaa tien yli muualla kuin risteyksessä. Ajoneuvoliikenteen lisäksi on huomattava, että pyöräilijän on ajoneuvon kuljettajana väistettävä myös kävelijöitä ja muita tienkäyttäjiä tielle tullessaan.
Lisätietoa väistämissäännöistä liikenteessä >>
Liikenneturva selvitti suomalaisten tietämystä liikennesäännöistä kyselytutkimuksella maaliskuussa 2023. Kantar Publicin toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 1073 henkilöä, joista autoilevia oli 823.
PYÖRÄILY ON PÄÄASIA |Valtakunnallisella Pyöräilyviikolla 5.–14.5. kannustetaan ihmisiä pyöräilemään. Tavoitteena on lisätä pyöräilyä kaikilla matkoilla, kannustaa ihmisiä pohtimaan omia liikkumisvalintojaan, lisätä ihmisten tietoisuutta pyöräilyn hyödyistä sekä vahvistaa pyöräilyn asemaa liikennesuunnittelutyössä.
Pyöräilyviikko sisältää kymmenen teemapäivää. Perjantaina 5.5. vietetään kaupunkipyöräpäivää.
Tutustu Pyöräilyviikon ohjelmaan >>