Joulukuusi rakastaa vettä. Neulaset varisevat ennen aikojaan, jos tyvi kuivahtaa. Kinkku sopii lautaselle, kinkkurasva kierrätykseen. Suklaarasian pahvit kuuluvat kartonkikeräykseen.
1. Kuusen painosta liki puolet on vettä – kastele joulupuuta riittävästi
- Säilytä kaadettua kuusta tuulelta suojattuna ulkotiloissa, esimerkiksi autotallissa tai parvekkeella.
- Jos kuusi on jäässä, sulata kuusi hitaasti ennen jalkaan asettamista. Hyvä sulatuspaikka on viileä tila, jossa on muutama lämpöaste. Puun annetaan sulaa hitaasti 1–2 vuorokautta, tyvi koko ajan kylmässä vesiämpärissä.
- Ellei viileää tilaa ole, voi puun tuoda pesuhuoneeseen. Tyvi pidetään kylmässä vesiämpärissä ja runkoa ja neulastoa suihkutetaan kylmällä vedellä niin, että ne pysyvät kosteina koko sulatuksen ajan. Parin tunnin kuluttua puu on valmis jalkaan asetettavaksi. Mikäli kuusi on pakattu verkkoon, poista verkko vasta sulatuksen jälkeen.
- Lyhennä kuusta riittävästi tai sahaa tyvestä pois ainakin muutama sentti runkoon nähden vaakasuorasti. Näin kuusi saa uuden imupinnan.
- Älä poista kuorta, sillä ehjä kuori on tärkeä puun vedensaannin kannalta. Tyven pitää mahtua kuusenjalkaan ohentamattomana.
- Tyven leikkauspinnan on oltava vedessä koko ajan. Jos vesi pääsee loppumaan, tyven solukko kuivuu eikä pysty enää imemään vettä. Jos näin käy, neulaset varisevat ennen aikojaan.
- Joulukuusi kuluttaa eniten vettä ensimmäisen vuorokauden aikana, jolloin veden riittävyys pitää tarkistaa useasti. Aseta puu mahdollisimman etäälle lämpöpattereista, takoista tai muista lämmönlähteistä.
KIERRÄTÄ KUUSI Tarkista oman kotikuntasi kierrätysohjeet. Esimerkiksi Pirkanmaalla joulukuuset kerätään pois maksutta biojätekeräykseen kuuluvilta kiinteistöiltä tammikuussa. Lisäksi kuusia otetaan vastaan maksutta jätekeskuksissa.
Kinkkurasva ei kuulu viemäriin
Suomessa syödään jouluna noin 7 miljoonaa kiloa kinkkua. Siitä syntyy huikea määrä rasvaa, jonka paikka ei ole roskikessa eikä viemärissä.
Kinkun rasvasta pääset eroon tekemällä kinkkutempun, jossa rasva kierrätetään ja siitä tehdään uusiutuvaa dieseliä.
Kikkutemppu tehdään näin:
- Avaa ja huuhtele tyhjä kartonkitölkki. Ei lasia, muovia tai metallia!
- Kaada paistinrasva varovasti tölkkiin. Sulje tölkki esimerkiksi teipillä.
- Anna rasvan hyytyä viileässä, ja kiikuta se lähimpään keräyspisteeseen (349 kpl). Keräyspisteet ovat avoinna 18.12.2020–8.1.2021.
Kaikki ruoanlaitossa syntyvät paistinrasvat kelpaavat kierräykseen. Voit palauttaa kinkkutempun kierrätyspisteisiin joulukinkun rasvan lisäksi esimerkiksi kalan tai kalkkunan paistinrasvoja.
Jos kinkkutemppu ei onnistu, hyytyneen rasvan voi kierrättää myös biojätteessä. Nestemäinen rasva pakataan tiiviiseen pakkaukseen ja laitetaan sekajätteeseen.
P.S. Rasva ja ruoantähteet ovat viemäriverkoston rottien ravintoa. Kun ravintoa on saatavilla, rotat pääsevät lisääntymään pääviemäreiden sivuputkissa.
KOLME KILOMETRIÄ! Yhden kinkun rasvasta valmistettavalla dieselillä ajaa jopa kolme kilometriä.
Rasiat, tölkit, kääreet ja pullot kierrätykseen, mutta minne?
Kotona syntyy jouluna sen seitsemän sortin pakkausjätettä.
Kun lajittelet pakkauksia, kysy itseltäsi nämä kaksi kysymystä:
1. Onko kyseessä pakkaus?
2. Onko se kartonkia, lasia, metallia tai muovia?
Jos vastaus molempiin on kyllä, voit palauttaa pakkauksen tyhjänä ja puhtaana kotikuntasi ekopisteeseen tai kiinteistösi keräyspisteeseen.
Konvehtirasiat ja suklaakalenterit
Molemmat kartonkiastiaan sisällä oleva muovikenno muovipakkausastiaan.
Joulukukkien kääreet ja lahjapaperit
Joulutähtien, hyasinttien ja muiden joulukukkien muovikääreet muovipakkausastiaan.
Värikkäät kukkien käärepaperit, lahjapaperit, lahjapussit ja-kassit, lahjanarut sisältävät paljon painoväriä ja päällystettä. Tämän vuoksi ne lajitellaan sekajäteastiaan
Glögitölkit ja -pullot
Kartonkisen glögitölkin voi laittaa kartonkiastiaan. Jos tölkissä on muovikorkki, se menee muovipakkausastiaan.
Pantittomat lasiset glögipullot voi laittaa lasinkeräysastiaan. Jos pullossa on pantti, vie se kaupan pullonpalautusautomaattiin.
Tuikkukuoret ja hautakynttilöiden kannet
Metalliset voi laittaa metallikeräysastiaan. Hautakynttilöiden muoviset ja lasiset kuoret eivät käy pakkauskeräykseen, vaan ne lajitellaan kunnan ohjeistamalla tavalla.
Ulkotulien tinapeltipurkit, foliovuoat, alumiinifolio
Metallinkeräysastiaan voi viedä pakkausten lisäksi myös pienmetallia, jota juhla-aikaan syntyy esimerkiksi tuikkukynttilöiden kuorista, ulkotulien purkeista, foliovuoista ja ruokien pakkaamiseen käytetystä alumiinifoliosta.
- Rinki-ekopisteet kartalla
- Kierrätysvinkkejä jäteyhtiöiden sivuilla, esim. Pirkanmaan jäteyhtiö ja HSY jäteopas.
TUUNAA RUOKA Jos jouluruokia jää yli, ne voi tuunata uusiksi aterioiksi. Kinkkua ja kalaa voi käyttää wrapeissa tai paistoksissa ja laatikoita sosekeittojen raaka-aineina.
Minna Petäinen
Vinkit: joulupuuseura.fi, kinkkutemppu.fi, rinkiin.fi, hsy.fi, pjhoy.fi