Millainen taide kiinnostaa nyt keräilijöitä? Kenestä kysytään asiantuntijalta?
Eläinveistoksia teräslangasta, abstrakteja maalauksia, vahvoja sijoitusnimiä
Taloustaidon taideasiantuntija Pauliina Laitinen-Littorin on päivittänyt suositun listansa kysytyimmistä taiteilijoista. Syksyn 2017 ykkösnimet ovat kuvanveistäjä Eliya Zweygberg, taidemaalari Ernst Mether-Borgström ja taidemaalari Santeri Salokivi.
Lista perustuu tiedusteluihin, joita Taloustaidon taideasiantuntija Pauliina Laitinen-Littorinille on tehty eri taiteilijoiden tuotannoista viimeisen puolen vuoden aikana.
“Mitä useammin teokset vaihtavat omistajaa, sitä enemmän niistä tulee tiedusteluja. Myös ajankohtaiset näyttelyt, näkyvyys mediassa ja taiteilijasta julkaistut kirjat lisäävät tiedusteluja.”
”Lista ei perustu omiin taidemieltymyksiini”, Pauliina Laitinen-Littorin korostaa.
Eliya Zweygberg tuntee eläinten ilmeet ja anatomian
Nykytaiteilijoiden listan kärjessä on nyt uusi nimi. Listan ykkönen, Eliya Zweygberg, on tuore tekijä kotimaisilla taidemarkkinoilla.
”Eliya Zweygberg tekee eläinaiheisia veistoksia teräslangasta. Hän tuntee eläinten ilmeet ja anatomian”, Pauliina Laitinen-Littorin sanoo.
”Eliya Zweygbergin nimi on tuttu myös lehtien viihdepalstoilta, mutta se ei pahenna asiaa vaan pikemminkin päinvastoin. Nimen toistuminen mediassa on kaikille taiteilijoille tärkeää. Tunnettuus ja kiinnostus ovat ansaittuja, kun taiteilijan tuotanto on vakuuttavaa.”
Listalla toiseksi sijoittunut Heikki Marila on palannut tuotannossaan suuren suosion saaneisiin asetelmamaalauksiin. Vaikka Marilan uudet asetelmat ovat aiempaa abstraktimpia, hänen vannoutunut yleisönsä on niistä varmasti mielissään.
Anna Retulainen on myös tullut vahvasti takaisin taiteen näyttämölle. Aikaisempi puoliesittävä ilmaisu on muuttunut entistä käsitteellisemmäksi ja lähemmäksi mielen maisemia. ”Anna Retulaisen värit ovat voimistuneet, ja ne haastavat katsojaansa aikaisempaa vaativammin”, Pauliina Laitinen-Littorin toteaa.
”Pekka Sassi on puolestaan kiinnostava mediataiteilija, josta on tullut tiedusteluja. Sassin omat gallerianäyttelyt ovat saaneet paljon kiitosta. Yleensä mediataiteilijat kiinnostavat enemmän taideinstituutioita.”
Leena Nion maalaukset kiinnostavat keräilijöitä, ja niistä tulee tasaisesti kyselyjä.
”Myös muut nykytaiteilijoiden listan taiteilijat ovat tunnettuja ja suosittuja tekijöitä taidemarkkinoilla. Listalla mainitut taiteilijat pitävät aktiivisesti näyttelyjä.”
TOP 20 Nykytaiteilijat
1. Eliya Zweygberg
2. Heikki Marila
3. Anna Retulainen
4. Pekka Sassi
5. Leena Nio
6. Netta Tiitinen
7. Markus Rissanen
8. Susanna Majuri
9. Sofia Kukkonen
10. Kaarina Kaikkonen
11. Samppa Törmälehto
12. Kaj Lindgård
13. Katja Tukiainen
14. Katariina Souri
15. Mari Rantanen
16. Marjatta Tapiola
17. Tero Annanolli
18. Johanna Lumme
19. Ville Kylätasku
20. Anna Tuori
Abstrakti taide on kokenut renessanssin
Kolmen abstraktin taiteilijan tuotanto on kirinyt viime vuosisadan taiteilijoiden listan kärkipäähän. Ernst Mether-Borgströmin, Juha Soisalon ja Göran Augustsonin nimet listan kärjessä eivät varsinaisesti yllätä, sillä merkkejä abstraktin taiteen renessanssista on ollut aistittavissa pitkään.
”Muutoin edesmenneiden taiteilijoiden listalla ei ole tapahtunut suuria muutoksia. Kyselyjä tulee pitkälti samoista nimistä, ja syy on yksinkertainen: taiteilijoiden fanit ovat yllättävän sitkeitä. Kun he kerran ihastuvat jonkun taiteilijan tuotantoon, he seuraavat aktiivisesti taiteilijan tuotannon hintojen kehitystä ja vierailevat näyttelyissä, jos sellaisia järjestetään”, Pauliina Laitinen-Littorin sanoo.
Ernst Mether-Borgströmillä on parhaillaan näyttely Espoon modernin taiteen museo Emmassa, ja se on osaltaan varmasti lisännyt hänen tuotantoonsa liittyviä kyselyjä. Näyttelyssä on esillä yli 100 teosta, ja ne on valittu Emman ja Mether-Borgström Säätiön kokoelmista sekä suomalaisista museo- ja yksityiskokoelmista. Näyttely on avoinna 7.1.2018 asti.
”Mether-Borgströmiä pidetään yhtenä suomalaisen abstraktin taiteen uranuurtajista, ja siksi on hienoa, että juuri hänen tuotannostaan ollaan kiinnostuneita. Ernst Mether-Borgström oli nonfiguratiivinen taiteilija.”
Koko listan viiden kärki edustaa puoliabstraktia tai abstraktia ilmaisua, ja he ovat tunnettuja taiteilijoita ja vahvoja nimiä myös taidemarkkinoilla.
”Yhteistä listan kärkeen sijoittuneille taiteilijoille on myös se, että heidän teoksistaan pitää pääasiassa hieman valikoituneempi taideväki.”
TOP 20 Edesmenneet taiteilijat
1. Ernst Mether-Borgström
2. Juha Soisalo
3. Göran Augustson
4. Kimmo Kaivanto
5. Sam Vanni
6. Eva Cederström
7. Nandor Mikola
8. Juhana Blomstedt
9. Anitra Lucander
10. Max Salmi
11. Wille Salonen
12. Kain Tapper
13. Anita Snellman
14. Reino Hietanen
15. Lars-Gunnar Nordström
16. Irma Kukkasjärvi
17. Veikko Marttinen
18. Erik Granfelt
19. Alice Kaira
20. Pentti Melanen
Vahvat sijoitusnimet Salokivi, Holmberg ja Westerholm nousussa klassikkolistalla
Jotain muutosta on ilmassa, sillä pitkästä aikaa klassikkotaiteilijoiden listan kärkipäähän on tullut isoja muutoksia. Taiteesta kiinnostuneet ovat alkaneet kysellä entistä enemmän vanhoja vahvoja sijoitusnimiä.
”Santeri Salokivi, Werner Holmberg ja Victor Westerholm olivat hyvin haluttuja taidesijoituskohteita 1980-luvun taidebuumin aikana. Nämä nimet ovat taidesijoitusmarkkinoilla kuin osakemarkkinoiden raskaan teollisuuden osakkeet”, Pauliina Laitinen-Littorin vertaa.
Salokivi, Holmberg ja Westerholm opiskelivat kaikki aikoinaan Saksassa. Siinä missä Salokiven maisemamaalausten tyyli on impressionistinen, edustaa Westerholmin ja Holmbergin tuotanto tyypillistä Düsseldorfin koulukunnan romanttista maisemamaalausta.
Santeri Salokiven teoksiin liittyvien kyselyjen lisääntymiseen vaikuttaa se, että hänen tuotannostaan järjestetään näyttely ensi kesänä. Teoksia on kyselty näyttelyä varten. "On tavallista, että keräilijät haluavat myydä näyttelyssä olleen teoksensa näyttelyn jälkeen, sillä isot näyttelyt nostavat teoksen arvoa."
Werner Holmbergilla oli puolestaan kesällä taiteilijan uraa esittelevä laaja näyttely Hämeenlinnan taidemuseossa. Kiinnostus Victor Westerholmiin saattaa heijastaa vain Holmbergin tuotannon kysyntää. Ainakin Westerholmin töitä on ollut aiempaa enemmän taidemarkkinoilla myynnissä.
Listalla neljänneksi sijoittuneesta Ellen Thesleffistä on julkaistu syyskuussa elämänkerta. Hanna-Reetta Schreckin teos Minä maalaan kuin jumala kertoo tinkimättömän taiteilijan elämäntarinan.
”Kauttaaltaan klassikkotaiteilijoiden listalle on tällä kertaa noussut astetta kalliimpia taiteilijoita kuin viime vuosina.”
TOP 20 Klassikkotaiteilijat
1. Santeri Salokivi
2. Victor Westerholm
3. Werner Holmberg
4. Ellen Thesleff
5. Tyko Sallinen
6. Akseli Gallen-Kallela
7. Pekka Halonen
8. Juho Rissanen
9. Ragnar Ekelund
10. Ferdinand von Wright
11. Väinö Hämäläinen
12. Ellen Favorin
13. Oscar Kleineh
14. Hugo Simberg
15. Eemu Myntti
16. Väinö Blomstedt
17. Adolf Bock
18. Werner Åström
19. Väinö Kamppuri
20. Elias Muukka
Kuvataiteen kuuma lista syksy 2017 on julkaistu 25.9.2017.