veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Kuvataiteen kuuma lista syksy 2021 – Marjatta Tapiola, Jukka Mäkelä ja Eemu Myntti kärkinimet

Kuvataiteen kuuma lista syksy 2021 – Marjatta Tapiola, Jukka Mäkelä ja Eemu Myntti kärkinimet
23.9.2021
  • Nykytaiteilijoista kysytyimpiä nimet ovat kuvataiteilija Marjatta Tapiola, taidemaalari ja graafikko Jorma Hautala ja taiteilija Anna-Liisa Kankaanmäki
  • Edesmenneiden kärkikolmikossa ovat kuvataiteilijat Jukka Mäkelä, Rafael Wardi ja Reidar Särestöniemi
  • Klassikoiden listalla parhaiten sijoittuvat taidemaalarit Eemu Myntti, Magnus Enckell ja Eero Nelimarkka.         

Marjatta Tapiolan teokset kiinnostavat taidesijoittajia

Nimekkäät taiteilijat ovat viime kuukausina nousseet nykytaiteilijoiden listan kärkeen.

Listan ykkönen Marjatta Tapiola (s. 1951) on ollut kysytty taiteilija jo pitkään. Tiedustelut liittyvät teoksiin, tuotantokausiin ja teosten hinnoitteluun.  Marjatta Tapiola: Kolmikätinen minotauros. 2021. Öljy ja tempera kankaalle. 163 cm x 130 cm. Kuva: Galerie Forsblom. © Kuvasto 2021.

Tänä vuonna järjestetyt Tapiolan näyttelyt Kajaanin taidemuseossa ja Galerie Forsblomilla Helsingissä ovat myös lisänneet kyselyjä. Marjatta Tapiola sai Pro Finlandia -palkinnon 2004.

Listalla toisena on pitkän uran taiteilijana tehnyt Jorma Hautala (s. 1941). Taiteilijaprofessorina vuosina 1995–2000 toiminut Hautala täytti tänä vuonna 80 vuotta, ja merkkipäivä on mitä todennäköisimmin lisännyt kiinnostusta. Tiedustelut ovat koskeneet hänen koko tuotantoaan.

Kolmantena listalla on nuorempi taiteilija Anna-Liisa Kankaanmäki (s. 1985), jonka kiinnostavat ihmiskuvaukset ovat tehneet vaikutuksen keräilijöihin.

Anna-Liisa Kankaanmäki: Piknik ruohikolla. 2020. Öljyväri ja akryyli kankaalle. 145 cm x 189 cm.

Tunnelma nykytaidemarkkinoilla muistuttaa 2000-luvun alkua, jolloin IT-buumi iski Suomeen. Tuolloin Suomi toipui lamasta, nyt koronapandemiasta ja talouden matalasuhdanteesta.

Yksityiset taidesijoittajat ja -keräilijät ovat tällä hetkellä erityisen kiinnostuneita nimekkäistä taiteilijoista, ja heillä on varaa hankkia taidetta. Tämä näkyy vahvojen sijoitusnimien suosiossa.

Tuoreista taiteilijanimistä on tullut tänä vuonna normaalia vähemmän kyselyjä. Tähän on todennäköisesti vaikuttanut se, että näyttelyissä on käyty koronan takia vähemmän kuin aikaisemmin.

TOP 10 Nykytaiteilijat

1. Marjatta Tapiola
2. Jorma Hautala
3. Anna-Liisa Kankaanmäki
4. Karoliina Hellberg 
5. Hannu Väisänen                                                 

6. Kia Taegen 
7. Heikki Marila 
8. Elina Merenmies 
9. Hermanni Keko
10. Aaron Heino

Jukka Mäkelä edesmenneiden ykkönen

Edesmenneiden, 1900-luvulla syntyneiden, taiteilijoiden kärkikymmenikössä toistuu sama ilmiö kuin nykytaiteen listalla. Vahvat sijoitusnimet erottuvat, ja syksyllä 2021 tällä listalla onkin vain tuttuja nimiä.

Vahvojen sijoitusnimien kysyntä kertoo, että sijoituspääomaa ja pääomasijoittajia on aikaisempaa enemmän liikkeellä.

Eniten tiedusteluja on tullut Jukka Mäkelän (1949–2018) tuotannosta. Myös Rafael Wardiin (1928 –2021) liittyviä kyselyjä on ollut paljon. Arvostettuja ja rakastettuja taiteilijoita yhdistää lähimenneisyydessä tapahtunut poismeno ja sitä seurannut julkisuus.

Jukka Mäkelä: Maisema. 1990. Kuva SOK:n kokoelma. © Kuvasto 2021.

Myytti hintojen noususta taiteilijan kuoleman jälkeen elää edelleen vahvana ja lisää tiedusteluja.

Reidar Särestöniemi (1925–1981) ja Ilkka Lammi (1976–2000) ovat toimineet taiteessa talouden ilmapuntareina viimeiset 20 vuotta. Kun talous vahvistuu, taiteilijoiden teosten hinnat nousevat ensimmäisten joukossa selvästi. Taloustilanteen heikentyessä Särestöniemi ja Lammi poistuvat listalta nopeasti.

Näin yhdenmukainen lista on yleensä väliaikainen, ja nimet vaihtuvat, kun taloustilanne muuttuu. Taidemarkkinat paljastavatkin selkeästi, miten taloudessa milloinkin menee.

TOP 10 Edesmenneet taiteilijat

1. Jukka Mäkelä 
2. Rafael Wardi 
3. Reidar Särestöniemi
4. Eva Cederström
5. Kain Tapper

6. Reino Hietanen
7. Birger Carlstedt
8. Sam Vanni
9. Ilkka Lammi
10. Olli Lyytikäinen 

Eemu Myntin teoksilla uusia omistajia

Klassikkolistaus on kyselyjen perusteella kiinnostava, koska siitä puuttuu monia tuttuja nimiä. Isot naistaiteilijanimet loistavat poissaolollaan ehkä osittain siksi, että he ovat viime vuosina olleet näkyvästi esillä näyttelyissä ja heistä on tehty elokuvia. Nyt keräilijät ovat olleet kiinnostuneista muista ennen 1900-lukua syntyneistä klassikkotaiteilijoista.

Klassikkolistalla ei liioin ole tällä kertaa kalleimpia taidesijoitusnimiä, kuten aikaisempina vuosina on tavannut olla. Ainoa poikkeus on Werner Holmberg (1830–1860), josta on tullut joitakin kyselyjä. Taidemarkkinoiden vaihtuvuuden näkökulmasta tämä on ihan hyvä asia.

Eemu Myntti (1890–1943) on tuore nimi listalla pitkästä aikaa. Myntin laaja teoskokoelma vaihtoi omistajaa taannoin, ja tämä on saanut myös yksityisiä keräilijöitä myymään teoksiaan.

Eemu Myntti: Uimarannalla.1923. Öljy kankaalle. 38 cm x 47 cm. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen.

Vuosi sitten Ateneumissa järjestetty Magnus Enckellin (1870–1925) näyttely on lisännyt keräilijöiden kiinnostusta taiteilijan tuotantoon. Eero Nelimarkka (1891–1977) vaikuttaa puolestaan olevan kestosuosikki ympäri Suomea.

TOP 10 Klassikot

1. Eemu Myntti 
2. Magnus Enckell 
3. Eero Nelimarkka 
4. A.W. Finch 
5. Ragnar Ekelund 

6. Thorsten Waenerberg
7. Gabriel Engberg
8. Eugen Taube
9. Thure Sundell
10. Werner Holmberg

Pauliina Laitinen

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidemarkkinoiden asiantuntija.

KUVATAITEEN KUUMA LISTA SYKSY 2021  Lista perustuu tiedusteluihin, joita Pauliina Laitiselle on tehty viimeisen puolen vuoden aikana eri taiteilijoiden tuotannoista. Lista ei perustu kirjoittajan omiin taidemieltymyksiin. 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti