Moni suomalainen lähtee joulunviettoon omalla autolla. Mistä saa apua, jos matkalla on ongelmia?
Mikä on tärkeintä varautumisessa matkaan, johtava asiantuntija Jussi Pohjonen Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista?
”Aivan tärkeintä on asenne. Kun joulumatkaa alkaa suunnitella, pitää ymmärtää, että joulu on varmasti vilkkainta aikaa Suomen maanteillä. Täytyy huomioida, että joululiikenne eroaa sekä olosuhteiltaan että ominaisuuksiltaan monesta muusta liikennetilanteesta, jonka tavallinen ihminen teillä kohtaa.”
Mitä kaikkea on syytä tehdä ennen lähtöä?
”Etukäteissuunnittelu on tärkeää. On syytä vilkaista sääennusteita ja kelitietoja. Jos huomisaamuksi luvataan kovaa lumimyräkkää, onko mahdollista lähteä tänään illalla? Tai päinvastoin jos tälle illalle luvataan lumimyräkkää ja huomisaamulle selkeää, onko mahdollista joustaa ja mennä kelien ja olosuhteiden ehdoilla?”
Muista myös huolehtia siitä, että tankissa on riittävästi polttoainetta. Kuulostaa ehkä naurettavalta, mutta poliisitaustastani johtuen itse joskus ihmettelin joulun menoliikenteessä, kun ensimmäisillä joulunviettoon lähtijöillä oli jo Järvenpään kohdalla bensa loppunut autosta. Matkaa ei oltu tehty kuin 30 kilometriä.
Lisäksi dieselautoissa on hyvä muistaa, että polttoaineen on oltava talvilaatua, jotta se kestää olosuhteiden vaihtelun. Rengaspaineet on myös syytä tarkastaa.
Lisäksi nykyisin, kun maanteitä suolataan, lasinpesulaitteiden tulee olla kunnossa.”
Miten muuttaisin ajoaikataulua, jotta välttäisin pahimmat ruuhkat?
”Vuosien kokemuksella tienpitäjä pystyy aika hyvin ennakoimaan suurimmat ruuhkahuiput. Etukäteissuunnittelussa voisi ottaa tämän huomioon ja miettiä, onko pakko tunkea sinne nelostielle samaan aikaan kuin kymmenet tuhannet muutkin, vai voisiko käyttää vaikkapa työajan joustoa ja lähteä liikkeelle vähän aikaisemmin. Tai vastaavasti vähän myöhemmin.”
Jos tien päällä kuitenkin on epäonnea, vaikkapa rengas puhkeaa tai auto hyytyy pientareelle, mistä saan nopeasti apua?
” Nykyaikana ongelma on tullut entistä pienemmäksi, kun ihmisillä on kännykät, joilla saa avun hälytettyä tien päälle.
Autoliiton operaatio Lumihiutale päivystää joululiikenteessä. Lisäksi eri automerkeillä on huoltopalveluita kuten nykyisin myös monella vakuutusyhtiöllä.”