veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Ledi otsalle ja menoksi – näin ostat parhaan otsalampun

Ledi otsalle ja menoksi – näin ostat parhaan otsalampun
25.11.2021

Kun pimeys hiipii pihamaalle, tielle ja metsäpolulle, liukastuminen tai eksyminen voi olla lähellä. Taru Sormusten Herrasta -tarinassa haltia kantaa otsallaan valaisevaa tähteä. Tätä menetelmää ihmisellä ei ole käytettävissä, mutta led-otsalampun avulla voimme toimia kuin haltia: valaista tiemme ja karkottaa vaarat. Otsalamppu helpottaa roskien viemistä, koiralenkkiä, retkeä ja monenlaista kuntoilua pyöräilystä hiihtoon.

1. Pysy pystyssä

Kauppaan tai bussipysäkille kävellessä pitää nähdä, onko jalan alla jäätä vai hiekkaa. Ota otsallesi noin 250–500 lumenin lamppu, jonka saat päälle helpolla painalluksella.

Kätevintä on, jos voit käyttää lamppusi virtalähteenä sekä akkua että paristoja. Jos olet unohtanut ladata akun, paristot laittamalla lamppu on heti käyttövalmis. Lamppu auttaa sinua myös näkymään hämärillä kevyen liikenteen väylillä, kun suuntaat valoa itseesi.

Valotehon lisäksi lamppusi kantamaan vaikuttaa valokeilan muoto: pistemäinen valokeila näyttää pitkälle ja leveä lähelle. Ulkoillessasi valo kantaa riittävän kauas, kun pystyt pysähtymään valaistulla matkalla.

Helpoin ja yleisin lamppujen vertailuyksikkö on lumen (lm), joka tarkoittaa valon kokonaismäärää. Esimerkiksi kodin yleisvalaisimissa käytetään noin 350–700 lumenin ja autojen kaukovaloissa 1 000–1 800 lumenin lamppuja. Muita mittareita ovat valon intensiteetti eli candela (teho pinta-alayksikköä kohti) ja lux eli valaistusvoimakkuus.

2. Retkelle ja telttaan

Poluttomassa maastossa lamppuun tarvitaan enemmän tehoa. Noin 450 lumenilla pärjää hyvin. Valitse lamppu, jossa on mukava ja tehokas kiinnitys. Hihna kulkee yleensä pään ympäri. Painavammassa lampussa on myös pään ylittävä remmi.

Akku tai paristot ovat yleensä otsalla lampun lähellä, isommissa valaisimissa myös niskan puolella. Jos lamppu ei ole päässä, sen voi ripustaa hihnasta yleisvaloksi. On kätevää, jos kapean valokiilan voi säätää leveämmäksi leiripuuhia varten.

Omassa retkilampussani on kolme polttimoa: tehokas, himmeämpi ja punainen. Punainen valo ei sumenna ihmisen hämäränäkökykyä eikä häiritse lähelläolijoita. Siitä on hyötyä, jos nukut täydessä autiotuvassa ja käyt yöllä vessassa – tai nouset kimppateltasta suunnistuskilpailun yöosuudelle. 

3. Kovassa vauhdissa

Kuntoilussa ja kilpailussa käytetään lamppuina suurteholedejä, joiden virta tulee litiumioniakusta. Tehokkaimmissa ja hienoimmissa lampuissa tehoa löytyy 5 000 lumenia. Tavallinen menijä pärjää hyvin 2 000 lumenilla.

Valaistustehon kasvaessa akut kasvavat, ja ne sujautetaan selkätaskuun. Lampun voi kiinnittää otsapantaan, pyörään tai kypärään. Itse käytän vauhdikkaammassa pyöräilyssä lamppua sekä ohjaustangossa sekä kypärässä, jolloin pystyn näkemään mutkat paremmin.

Akku kestää tyypillisesti täydellä valoteholla muutaman tunnin. Himmeämpää valoa riittää useiksi tunneiksi. Yllätyksiä varten kannattaa pitää mukana varalamppu. Sen avulla löytää esimerkiksi maastoon tipahtaneen ykköslampun eikä jää pimeään korpeen ilman valoa. 

4. Kallis vai halpa?

Käyttökelpoisia lamppuja löytyy tavarataloista, nettikaupoista että retkeilyliikkeistä. Kauppareissulle sopivan 250 lumenin lampun saa muutamalla kympillä. Painoa sillä on vain 50–90 grammaa. Sata euroa investoimalla mukaan lähtee yli 1 000 lumenin lamppu, jonka valo kantaa yli sadan metrin päähän.

Kisalampun ostan erikoisliikkeestä tai suoraan valmistajalta. Kilpasuunnistajan 5 000 lumenin lamppu maksaa noin 500–900 euroa ja painaa noin 150 grammaa. Retkelle ostin varalampuksi 1,5 euron käsivalaisimen marketista.

Laadukas lamppu on iskunkestävä ja roiskesuojattu. Tunnetun valmistajan merkki on varma valinta. Esimerkiksi Lumonite on suomalainen, Ledx ruotsalainen ja Lupine saksalainen. 

5. Huolla ja nauti

Fiksu otsalampun käyttäjä on kohtelias kanssakulkijoille. Käännä valo alas tai himmennä se, jos olet kasvotusten jonkun kanssa.

Kun tulet reissusta, avaa akun tai paristojen kotelo, jotta kosteus pääsee haihtumaan. Poista paristot, jos lamppua ei käytetä pitkään aikaan. Akku vanhenee ajan mittaan, jolloin se on uusittava. Silti akku on ahkerassa käytössä edullisempi kuin paristot. Jos otsapanta kuluu rikki, siihen voi löytyä uusi varaosana. 

Otsalampun valinnasta kertoi ympäri vuoden metsissä seikkaileva Tommi Oksanen Helsingin Suunnistajista.

Tommi Oksasen omat lamput

Tommi Oksasen otsalamppuja Kuva: Patrik Lindström

Otsalamput:

  • Retki ja yleisvaloni 450m – Petzl Tactikka Core ja Petzl Actik Core
  • Suunnistuslamppu 4000 lm – Ledx Mamba
  • Suunnistuslamppu 5500 lm – Lumonite Leader
  • Pyörävalo ~3000lm – Lupine Betty (vanha malli)
  • Varaotsavalaisin kisoihin 1200lm – Lumonite Compass R

Käsivalaisimia:

  • Clas Ohlson käsivalaisin
  • Fenix sormivalo
  • Olight käsivalaisin

Satu Alavalkama 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti