Talvisää tietää vaihtelevia kelejä ja usein liukkaita tienpintoja. Kun vakuutusyhtiöt arvioivat vahinkojen korvausvelvollisuutta, jokainen tapaus punnitaan erikseen. Jalankulkijan olisi varminta ottaa kattava tapaturmavakuutus välttyäkseen pitkiltä korvauskiistoilta.
Kuka korvaa, kun liukastuu kadulla tai pihalla ja satuttaa itsensä? Vastaajana on vakuutusyhtiö Turvan korvausasiantuntija Kirsi Pakarinen.
1. Taloyhtiö – liukastuin pihassa
Liukastuin jäisellä kerrostalon pihalla. Pihaa ei ollut hiekoitettu. Nilkka nyrjähti pahoin ja jouduin käymään lääkärissä. Onneksi ei sattunut pahempaa. Korvaako taloyhtiön tai isännöintiyhtiön vakuutus saamani vamman hoitokulut?
"Kiinteistön omistaja vastaa siitä, että kiinteistö ja sen tavanomaiset kulkureitit ovat turvallisia kulkea. Vahingon kärsinyt voi esittää korvausvaatimuksen kiinteistön omistajalle. Mikäli kiinteistön omistajalla on vastuuvakuutus, voi kiinteistön omistaja tehdä vakuutusyhtiölle vahinkoilmoituksen liukastumisesta. Asunto-osakeyhtiön asukkaiden kannattaa huolehtia siitä, että liukkauden torjunta hoidetaan hyvin ja että yhtiöllä on vastuuvakuutus kunnossa." (*
2. Oma piha – kompuroin portaissa
Asun omakotitalossa ja pihani viettää hieman portailta alamäkeen. Liukastuin roskia viedessäni ja otin kädellä vastaan sillä seurauksella, että toinen ranteeni murtui. Korvaako kotivakuutus?
"Kotivakuutus ei korvaa tämän tyyppistä vahinkoa. Itsellesi aiheutuneita henkilövahinkoja varten sinulla kannattaisi olla tapaturmavakuutus."
3. Pimeä tie – nurin liukkaalla kelillä
Ulkoilutin koiraani pimeällä ja liukkaalla tiellä. Tie on kunnan huoltama. Koira vetäisi ja kaaduin. Satutin polveni pahasti ja jouduin käymään lääkärissä. Korvaako tien pitäjä sairauskuluni ja hoidon?
"Jos tie on kunnan kunnossapitovastuulla, voit hakea korvausta kunnalta, joka puolestaan voi hakea korvausta omasta vastuuvakuutuksestaan. Vakuutusyhtiö selvittää, onko kunta huolehtinut tien kunnossapidosta riittävästi. Jos vaadittava taso on laiminlyöty, kunnalla on vastuu vahingosta, ja kunnan vastuuvakuutus korvaa vahingosta aiheutuneet, omavastuun ylittävät kulut." (*
4. Kaupunki – kompastuin mukulakivikadulla
Kävelin Helsingin keskustan vanhassa osassa mukulakivikadulla. Kivet olivat liukkaat eikä katuosuutta ollut hiekoitettu. Kompastuin ja satutin alaselkäni. Onko kaupunki korvausvelvollinen katujen hiekoituksesta ja turvallisuudesta?
"Helsingin kaupungin alueella kunnossapitovastuu on jaettu alueittain; osa on kaupungin vastuulla, osa kiinteistöjen. Kaupungilta kysymällä selviää, kenen vastuulla kadun kunnossapito on." (*
5. Lumikuorma rojahti niskaan
Kaupungilla kävellessäni kerrostalon katolta pudotettiin lunta. Painava lumikuorma putosi niskaani ja kaaduin. Jalat eivät olleet kantaa säryn vuoksi. Korvaako taloyhtiö?
"Voit hakea korvausta taloyhtiöltä, joka tässäkin tapauksessa voi kääntyä oman vastuuvakuutusyhtiönsä puoleen. Vakuutusyhtiö selvittää, onko taloyhtiö hoitanut lumen pudotuksen riittävän huolellisesti. Lunta pudottaessaan taloyhtiön on varmistuttava siitä, ettei kadulla liikkujalle aiheudu vahinkoa. Vaikka lumen pudotuksen hoitaa joku muu kuin taloyhtiö itse (esim. huoltoyhtiö), on ensisijainen korvausvastuu aina taloyhtiöllä." *
*Jos sinulla on oma tapaturmavakuutus, voit hakea korvausta myös siitä.
MITÄ ON HYVÄ TIETÄÄ TAPATURMAVAKUUTUKSESTA?
Tarkista tapaturmavakuutuksestasi, onko korvausmäärä riittävän iso. Riittääkö se esimerkiksi leikkaushoitoon yksityisessä hoitolaitoksessa?
- Vakuutusyhtiöillä on eroja tapaturmavakuutusten ehdoissa. Tutki ehdoista, mitä vakuutus sisältää ja millaisia vahinkoja se korvaa. Korvaako vakuutuksesi esimerkiksi fysikaalista hoitoa tai ortopedisen tuen?
- Selvitä, miten vakuutuskorvausta haetaan. Joissakin yhtiöissä maksetaan aluksi itse ensimmäiset hoitokulut, toisissa laskut saa heti ohjattua vakuutusyhtiölle. Entä onko vakuutuksessasi omavastuu?
- Jos olit vahingon sattuessa työmatkalla, tarkista, korvaisiko työnantajasi lakisääteinen tapaturmavakuutus vahingon. Lakisääteisestä vakuutuksesta voidaan korvata esimerkiksi päivärahaa, mikä ei välttämättä sisälly omaan tapaturmavakuutukseesi.
Neuvot antoi Turvan korvausasiantuntija Tiina Koivuniemi.
Satu Alavalkama
Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 25.1.2019 ja päivitetty 18.11.2022.