Viime aikoina useissa suomalaishuutokaupoissa on ollut tarjolla kotimaisen designin ohella yhä enemmän myös kansainvälistä designia. Erityisesti italialainen design on keräilijöiden suosiossa.
Skotlannissa puolestaan maksettiin ennätyshinta viskipullosta, eikä ostos liene ollut pikkutunneilla saatu päähänpisto.
Helanderin lokakuun huutokaupassa oli muun muassa pari Eliel Saarisen ruokailuryhmää, joiden tiesi nousevan melkoisen korkeisiin hintoihin. Näin kävikin, sillä ne (6 tuolia ja iso ruokapöytä) maksoivat huutomaksuineen 1 500–1 700 euroa.
Arvoituksellisempaa oli ennakoida, mihin hintaan italialaisen huippusuunnittelijan Harry Bertoian Diamond-tuoli menee, jota Knollin lisäksi on valmistanut lisenssillä mm. suomalainen Billnäs. Tuoli on suunniteltu 1950-luvun alkuvuosina, ja Knollin sivuilla sitä voidaan verrata mm. Saarisen suunnittelemiin huonekaluihin.
Juuri Billnäsin valmistuksen ansiosta näitä maailmalla himoittuja tuoleja löytyy myös monista suomalaiskodeista ja kesämökeiltä. Moni ei niitä edes osaa arvata vähän arvokkaammiksi huonekaluiksi, joita kannattaisi säilyttää muualla kuin kylmissä ja kosteissa varastoissa ruostumassa.
Niinpä enemmän tietävät ovat löytäneet niitä vaikkapa pihakirppareilta jopa 50 euron kappalehintaan, joskin mahdollisesti tarvittava metalliputkien hiekkapuhallus ja uudelleenmaalaus maksavat lisää.
Maailmalla myydään paljon Diamond-jäljitelmiä. Aidon erottaminen on sikäli vaikeaa, että valmistaja Knoll alkoi stanssata leimaansa tuolin jalkaan ehkä vasta 1990-luvulta alkaen. Billnäsin etiketti on tietysti hyvä tunniste ja takuu.
Bertoian tuoli maksoi huutomaksuineen Helanderilla runsaat 600 euroa. Kannattaa siis pitää muoto mielessä, jos käy ahkeraan kirppareilla yms. paikoissa.
Kala ja Lumilinna tarjolla Lempäälässä
Huutokauppahuone Aleksin seuraava huutokauppa on Lempäälässä sunnuntaina 16. lokakuuta, ja siellä on myynnissä useampikin kiinnostava taidelasi. Suomalaisista mainittakoon Oiva Toikan veikeä ja harvinainen Lumilinna, jonka arviohinta on 1 500–2 000 euroa.
Vielä tätäkin kiinnostavampaa on nähdä, mihin hintaan Lempäälässä noteerataan Italian lasiseudulta Muranosta peräisin oleva Flavio Polin (Seguso) Kala-lasiesine ilmeisesti 1950-luvun loppupuolelta. Kansainvälisillä taidelasimarkkinoilla tämä italialaismestari ja hänen lasipuhallushyttinsä ovat hyvin tunnettuja ja arvostettuja, mutta arvostus Suomessa on arvoitus. Voikin olla, että tämä työ päätyy huutokaupassa ulkomaille.
Kansainvälisillä markkinoilla näistä tämän tyyppisistä italialaismestarin töistä on maksettu jopa 2 000–7 000 euroa. Täysin tuntematon tämä nyt tarjolla oleva esine ei Suomen markkinoilla kuitenkaan ole. Riihimäen Lasikeräilijöiden tapaamisessa samanlainen Kala oli jollain myyntipöydällä viime vuonna ja myös Huuto.net-nettihuutokaupassa sellainen oli aika äskettäin myynnissä 3 500 euron hintaan, muttei mennyt kaupaksi.
Lieneeköhän sama Kala pyydystäjäänsä etsimässä?
Huutokauppa vain naisille
Rahaliike Holmaston huutokauppa oli juuri, ja siellä hintayllätyksestä vastasi venäläinen Pyhän Yrjön melko vaatimaton hopeinen sotilaan risti, josta maksettiin huutomaksuineen peräti noin 6 500 euroa, kun lähtöhinta oli vaivaiset 100 euroa.
Lähiaikoina on muitakin erikoishuutokauppoja – esimerkiksi Filateliapalvelulla Helsingissä 14.–15. lokakuuta.
Hagelstam kokeilee jälleen erilaista erikoishuutokauppaa ja järjestää 20.10. pelkästään naistaiteilijoiden töihin keskittyvän huutokaupan. Vielä erikoisempaa olisi, jos se järjestäisi pelkästään miestaiteilijoiden töihin keskittyvän huutokaupan. Siihen voisi puuttua jo Naisasialiitto Unionikin?
Viski hintansa väärtti?
Uutinen ei ole, jos Skotlannissa myydään viskiä. Mutta se on, kun pullollisesta Glenfiddich-viskiä vuodelta 1937 maksettiin yli 70 000 euroa. Se on ennätyshinta tästä single malt -viskistä, ja paljon enemmän kuin mitä huutokauppayhtiö Bonhams oli etukäteen arvioinut.
Pullotus on erittäin harvinainen, ja Kaukoidästä kotoisin oleva ostaja uskoo varmastikin, että sen arvo vain nousee tulevaisuudessa. Juotavaksi sitä nimittäin tuskin ostettiin, vaan sijoitusmielessä.
Viski laitettiin tynnyriin siis vuonna 1937, mutta se pullotettiin vasta 64 vuotta myöhemmin. Pulloja täyttyi vain 60, koska noin pitkän säilytyksen aikana viskiä haihtuu jo melkoisesti.
Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.
Aleksilla huudettavaksi tuleva Oiva Toikan signeeraama Lumilinna on mattalasia. Näitä on tehty kaikkiaan 50 kpl, joista nyt myyntiin tuleva on 23/50. Mukana on puinen alkuperäislaatikko.