veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Löytöjä ja ”löytöjä” huutokauppasivustoilta

Löytöjä ja ”löytöjä” huutokauppasivustoilta
24.2.2017

Keräilijän kannattaa käydä välillä katsastamassa, millaista tarjontaa on huutokauppasivustoilla, joihin kuka tahansa voi pistää myyntiin mitä tahansa. Löytöjä voi tehdä, mutta voi tulla myös melkoisia pettymyksiä. Joskus tulee huijatuksikin.

Löytöjä tehdäkseen on yleensä oltava salamannopea ja tällöin kyseeseen tulee yleensä huutokaupan asemesta ostaminen ”osta heti”-hintaan. Tämä on mahdollista useissa nettihuutokaupoissa.

Ennen ostopäätöstä on kuitenkin syytä tutkia, minkälaista palautetta myyjästä on annettu. Tämä koskee niin kansainvälisiä nettihuutokauppoja kuin vaikkapa kotoista Huuto.net-sivustoa. Myyjän saamat pisteet antavat ainakin jonkinlaisen kuvan myyjän/ostajan luotettavuudesta.

Ja tarkkana saa olla mm. käytettyjen termien oikeellisuuden kanssa. Ne voivat olla ainakin harhaanjohtavia – tietämättömyydestä tai vaikkapa arvostusten eroista johtuen. Esimerkiksi termit ”ikäisekseen hyväkuntoinen” tai ”vain vähäisiä käytön jälkiä” voidaan tulkita hyvin monella tapaa. Tarkoituksellisestikin jotkut johtavat harhaan. 

Jotkut virheet ovat jopa koomisia, mutta kaikkihan eivät niitä tunnista. Esimerkiksi Huuto.net-sivustolla oli tammikuussa myynnissä "Chippendalen hopealusikat stainless steel 6 kpl”. Hintapyyntö oli hopealusikkatasoa.

Pappa-mopo 1980-luvulta

Huuto.netin ohella kannattaa katsastaa myös esimerkiksi Huutokaupat.com-nettisivusto, jonne eivät tosin kaikki saa tavaroitaan myyntiin. Siellä oli tammikuussa tarjolla mm. tosi hyvänkuntoiseksi mainostettu käsivaihteinen Pappa-Tunturi-mopo käyttöönottovuodelta 1980. Ajokilometrejä oli hyvin vähän, joten ylin tarjottu hinta oli peräti 1 500 euron tuntumassa.

Aika harvinaisiahan nuo mopedit ovat, mutta kyllä niitä on tarjolla – esimerkiksi Nettimarkkina.comissa tammikuun loppupuolella jopa kymmeniä. Hintahaitari on kunnosta riippuen erittäin suuri satasesta 1 500 euroon.

Pappa-Tunturi-mopo vuodelta 1980 oli myynnissä Huutokaupat.comin sivuilla. Kuva: Huutokaupat.com

Vankiseteli Holmastolla

Erikoishuutokaupoissa on jälleen tarjolla melkoisen mielenkiintoisia harvinaisuuksia. Esimerkiksi Rahaliike Holmaston kevään suurhuutokaupassa maaliskuun 4. päivänä on tarjolla Köyliön sotavankileirin oma 10 markan seteli, jonka on suunnitellut venäläinen vanki Dimitri Tschelenkow. Leiri toimi lähes koko jatkosodan ajan, ja vankeina oli pääasiassa venäläisiä upseereita.

Kaikkiaan siellä on ollut vankeja 3 600. Rahan lähtöhinta on aika vaatimaton eli 500 euroa.

Holmaston rahahuutokaupassa on tarjolla mm. tämä erittäin harvinainen 5 000 markan päällepainama seteli vuodelta1939. Se on alun perin ollut 500 markan seteli vuodelta 1922 Litt A. Allekirjoitukset ovat Risto Rytin ja Lauri af Heurlinin.  Lähtöhinta on komeat 15 000 euroa. Samanlainen on myyty Suomen Numismaattisen Yhdistyksen huutokaupassa vasarahintaan 16 000 euroa, jonka päälle tuli 16 prosentin huutomaksu. Kuva: Holmaston rahahuutokauppa

Bukowskis Marketillakin löytää usein keräilijöitä kiinnostavia harvinaisuuksia kuten helmikuussa kaupan ollut kunniamerkki vuodelta 1916. Se on myönnetty Suomen keisarillisessa senaatissa työskennelleelle, Pietarissa syntyneelle Andreij Pavlovitch (Anti) Inkiselle sen kunniaksi, että senaatti täytti tuolloin 100 vuotta.

Merkki on kullattua hopeaa ja emalia. Siinä on Suomen leijona samoin kuin Venäjän kaksoiskotka. Kunniamerkki on puisessa alkuperäisrasiassaan, ja sen korkeus on 70 mm. Hinta huutomaksuineen nousi noin tuhanteen euroon.

Kunniamerkki oli pantu myyntiin Tukholmasta.

Samaisessa Bukowskis Marketin nettihuutokaupassa oli myynnissä myös hänen saamansa Pyhän Stanislauksen ritarikunnan II luokan ansiomerkki, jolla palkittiin henkilöitä virkamiesansioista. Se oli varsin yleisesti käytössä Venäjällä, mutta on hyvin haluttu keräilijöiden keskuudessa.

”No 1 Martin Ekström” on harvinaisuus

Suomen Numismaattinen Yhdistyksen 18.2. pidetyssä huutokaupassa oli tarjolla melkoisen harvinainen ns. Ekströmin Rykmentin merkki (I Suomalaisen Vapaajoukon merkki, Viron Vapaussota). Merkki on numeroitu ja varustettu kaiverruksella "No 1 Martin Ekström". Merkissä on hieman emalivikaa. Lähtöhinta oli 1 350 euroa ja myyntihinta 1 700 euroa.

Hopealeiman mukaan kyseessä on ns. myöhempi valmiste, eli merkki on vuodelta 1935.

Martin Ekström oli ruotsalainen ammattisotilas ja seikkailija, joka osallistui niin Suomen kuin Vironkin vapaussotiin sekä myös talvi- ja jatkosotaan. Suomen sisällissodassa hän oli Vaasan Rykmentin komentajana. Sotilasarvojakin Ekströmille oli kertynyt useita: hän oli Ruotsin armeijan kersantti, Persian santarmiston kapteeni, Saksan armeijan luutnantti, Suomen armeijan everstiluutnantti ja Viron armeijan eversti.

SNY:n huutokaupassa myyty Viron vapaussotaan liittyvä numeroitu ja nimikoitu merkki on vuodelta 1935. Valmistaja on Turun Kultasepät, joka teki myös aiemmin valmistetut Viron kansalaissodan merkit. Kuva: Suomen Numismaattinen Yhdistys

 

Lähiaikoina on tulossa mm. seuraavia arvohuutokauppoja: Hagelstamin kuukausihuutokaupat kuun vaihteessa ja Helander 4.3. Tamperelainen Annmari´s järjestää designiin keskittyvän huutokauppansa maaliskuussa.

Tamperelaisen Annmari´sin viimeisimmässä huutokaupassa meklaroitiin hieno ikoni, jonka riisa on kullattua hopeaa ja emalia. Kooltaan se on 22 x 17,5 cm, ja se on peräisin Moskovasta vuodelta 1896. Hinta nousi noin 1 800 euroon. Kuva: Annmari's

Siivutuskonenostalgiaa Chicagossa

Yhdysvalloista löytyy tietysti paljon erikoislaatuisempia huutokauppoja. Sellainen on esimerkiksi korkeatasoiseen designiin keskittyvän huutokauppayhtiön Wrightin 9. helmikuuta järjestämä lihansiivutuskoneiden huutokauppa. Siellä myytiin alan pioneerin, hollantilaissyntyisen teurastajan Wilhelmus van Berkelin yhtiön kehittämiä lihan ja makkaran siivutuslaitteita, joiden tunnusmerkkinä ovat – paitsi erittäin ohuet ja tasapaksut siivut – upean väriset keittiökoneet, joita kutsutaankin Berkelin punaisiksi.

Berkelin menestystarina alkoi jo vuonna 1898, jolloin hän kehitti erittäin nopeasti pyörivän ja erittäin terävän siivutuslaitteen, joka oli myös tyylikkään näköinen.

Tällaista huutokauppaa ei ole Yhdysvalloissakaan ennen nähty, joten hintataso oli arvailujen varassa, ja Wrightin arviohinnat esimerkiksi 1930-luvun hienoimmille siivutuskoneille olivat jopa 7 000 – 10 000 euroa. Arviohinnat pitivät paikkansa varsin hyvin, mutta harvinaisimmasta ja hyväkuntoisesta Rotterdamissa valmistetusta siivutuskoneesta maksettiin peräti yli 20 000 euroa.

Nettihuutokauppa eBayllakin on Berkelin antiikkikoneita ollut tarjolla, ja lähtöhinnat ovat usein useita tuhansia. Kannattaa siis katsoa isovanhempien keittiökomeroita, josko niistä löytyisi Berkelin punaisia.

Huutokauppa sopii sikälikin hyvin Wrightin järjestämäksi, koska Wrightin järjestämäksi, koska huutokauppayhtiö toimii Chicagossa, joka on kuuluisa mm. teurastamoistaan.

Pentti Avomaa

Kirjoittaja on sijoitus- ja keräilymarkkinoiden asiantuntija.

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti