Turvallinen arkiruoka ja kotoilu voisivat olla yksi alkaneen 2020-luvun trendeistä. Perinteistä ammentava mummon keittiö kuulostaa mukavan nostalgiselta, mutta samaan aikaan on kysyttävä, mitä mummon keittiö tarkoittaa uudella vuosikymmenellä.
Milleniaalien mummot edustavat suuria ikäluokkia – tai vieläkin nuorempia – enkä usko heidän kotiruokaansa enää olleen karjalanpaisti, lihapullat ja rönttöset, vaan ehkä pikemmin pizzat, mausteiset ja etnisvaikutteiset ruuat, tuore kala ja niin edelleen.
Olisikin mielenkiintoista tietää, millaisena nykyiset teinit ja nuoret aikuiset hahmottavat mummon keittiön. Erään tulkinnan aiheesta saamme tänä keväänä, kun keittiömestari Pekka Terävän johtama Mestarikoulu-kilpailu kisataan Gastromessuilla Helsingissä. Karsintatehtävän aiheena oli toteuttaa ”mummon resepti”.
Vaikka ruuan trendikartat näyttävät hyvin monenlaisia kehityssuuntia, uskon kuitenkin kotoisan keittiön perusvoimaan.
Uudella vuosikymmenellä sen tulkinnoissa varmaan korostuvat luomu, kasvikset, turhan pakkausmateriaalin välttäminen, alkuperän tunnistettavuus ynnä muut vastaavanlaiset asiat, jotka muutoinkin näkyvät trendikartalla.
Näissä ei ole suomalaiselle sinänsä mitään uutta, vaan pikemminkin vanhojen tapojen uudelleen tulkintaa. Ehkä kokonaisuudessa on kyse alkuperäisyyden ja omien juurien arvostuksesta yhä monimuotoisemmassa maailmassa.
Voimakkaina esiin nouseville trendeille syntyy aina myös vastavoimansa. Ruokatrendeissä ovat viime aikoina näkyneet vahvasti esimerkiksi vegaanisuus, yltiöetnisyys ja superterveellisyys. Tämäntyyppisiin, paljon esillä olleisiin suuntauksiin myös kyllästytään helposti. Kestävä lokaalisuus voisikin olla 2020-luvun termi mummon keittiölle.
Kotoisten ruokien kanssa sopivat tutut ja luotettavat arkiviinit, joita ei sen kummemmin tarvitse analysoida.
Siksi tammikuun suosikki on yksi oman mummoni luottoviineistä – pehmeä, kevyehkö ja turvallinen Beaujolais.
Ja minulle mummon keittiötä edustaa lihakalopsi (haudutettu palapaisti) valkosipuliperunoiden kera. Tämä viini olisi oikeastaan kyseiselle ruualle aivan liian kevyt, mutta menköön, fiilis edellä!
Kolme tuttua viiniä
007011, Ruffino Chianti Organic 2018, Italia, 11,99 e
Tämä aivan kelpo Chianti on nykyisin luomua.
- Pasta carbonara
006774, Faustino VII 2018, Espanja, 10,69 e
Mukavan kehittynyt riojalainen punkku.
- Espanjalaiset lihapullat
007269, Pfaff Special 2018, Ranska, 10,98 e
Alsacelaisen Pfaffenheimin osuuskunnan raikas valkoviini.
- Uunilohi
Kolme tipattoman tammikuun juomaa
956403, Brooklyn Special Effects, Yhdysvallat, 2,39 e (0,355 l)
Alkoholittomat oluet ovat parantuneet huikeasti.
- Mausteinen wokki
794908, Alko Pihlajanmarja Glögi, kartonkitölkki, Suomi, 3,24 e (1 l)
Melko makea, vanhaa Sorbusta muistuttava glögijuoma.
- Lämmikkeeksi
722683, Gordon's Non-Alcoholic Gin & Tonic, Englanti, 2,99 e (0,25 l)
Vähän ristiriitainen fiilis juoda holitonta G&T:a.
- Snacksit
Kolme uutta viiniä
400157, Musar Jeune Rosé 2018, Libanon, 17,95 e
Miksei tammikuussakin voisi juoda roseeta?
- Kasvissamosat
420524, Sandpiper Barossa Shiraz 2017, Australia, 9,48 e (0,375 l)
Roteva punaviini puolikkaassa pullossa.
- Lampaankare
475217, Semeli Estate Nemea Reserve Agiorgitiko 2016, Kreikka, 17,99 e
Mukavan hedelmäinen kreikkalaispunkku.
- Riistakäristys